5 «χειμωνιάτικα» χόμπι για το σπίτι

5 «χειμωνιάτικα» χόμπι για το σπίτι

Κρύο, βροχή, κούραση από όλη την ημέρα… ποιος έχει κουράγιο να ξαναβγεί από το σπίτι, έχοντας επιστρέψει από την δουλειά; Δείτε παρακάτω πέντε ιδέες για δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο σπίτι, προκειμένου να σηκωθείτε από τον καναπέ και να γεμίσετε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας!

Ζωγραφική

Αγαπάτε τις καλές τέχνες; Λατρεύετε το παιχνίδι των χρωμάτων; Η ζωγραφική αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να χαλαρώσετε, να εκφραστείτε, να δημιουργήσετε και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, σε εσάς και τις σκέψεις σας.

Είτε έχετε ήδη ταλέντο στο… πινέλο, είτε αποφασίσατε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά ένα νέο χόμπι, μεγάλη ποικιλία ειδών ζωγραφικής θα βρείτε στο Πλαίσιο, καθώς και στο Art Center.gr.

Αν πάλι, θέλετε, να εντρυφήσετε στις τεχνικές της ζωγραφικής, αλλά δεν έχετε χρόνο να βρεθείτε σε κάποια σχολή, την λύση σας δίνει το Εικαστικό Καφενείο, μία ιστοσελίδα που παραδίδει online μαθήματα ζωγραφικής, με μόλις 7 ευρώ ανά μάθημα. Μάθετε περισσότερα στο http://www.marielartcourse.blogspot.gr/.

DIY Ρούχα

DIY Ρούχα 

Υπάρχουν hobby που τα κάνουμε αποκλειστικά για να ψυχαγωγηθούμε, να χαλαρώσουμε και να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας. Υπάρχουν, όμως, και hobby που μπορούν να εκπληρώσουν και πρακτικούς σκοπούς, κάνοντας τη ζωή μας λίγο καλύτερη, και μάλιστα χωρίς το παραμικρό κόστος.

Ένα από αυτά είναι και η μεταποίηση παλιών ρούχων σε νέα, πολύ πιο μοδάτα, προκειμένου να αξιοποιήσετε το ύφασμά τους, το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Για το χόμπι αυτό θα χρειαστείτε, πρώτα απ’όλα, φαντασία –μήπως ονειρευόσασταν πάντα να γίνεται σχεδιάστρια μόδας; Ώρα να δοκιμάσετε το ταλέντο σας.

Θα χρειαστείτε ακόμα κάποια βασικά είδη ραπτικής, π.χ. ένα καλό ψαλίδι, βελόνες και κλωστές, ενώ αν θέλετε να πάτε την «τέχνη» σας ένα βήμα παραπέρα, μία καλή ραπτομηχανή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες.

Τέλος, αν δεν έχετε καθόλου γνώσεις ραπτικής, μην απογοητεύεστε: Στο You Tube θα βρείτε αμέτρητα videos μα αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα μετατρέψετε π.χ. μία φούστα σε τσάντα, ένα ανδρικό πουκάμισο σε casual φόρεμα ή πώς να αναδείξετε, διακοσμώντας τα, τα πιο απλά ρούχα. Πάρτε περισσότερες ιδέες από παλαιότερο άρθρο του Mama365.

Οριγκάμι

Θυμάστε τις σαΐτες ή τα καραβάκια που φτιάχνατε στο σχολείο από μία κόλλα χαρτί; Κάποιοι συμμαθητές σας είχαν το ταλέντο να τις κάνουν ιδιαίτερα περίτεχνες, σχεδόν αξιοζήλευτες. Πού να φανταζόσασταν τότε ότι η τεχνική αυτή δημιουργίας μορφών και αντικειμένων από χαρτί, αποτελεί μία πανάρχαια μορφή ιαπωνικής τέχνης, ονόματι οριγκάμι (=χαρτοδίπλωμα, στα ιαπωνικά); Βασικός κανόνας του οριγκάμι είναι ότι δε μπορείς να κόψεις ή να κολλήσεις οποιοδήποτε σημείο του χαρτιού, σε κανένα στάδιο της κατασκευής. Το χαρτί, δηλαδή, αποτελεί μοναδικό υλικό –ίσως και κάποιος μαρκαδόρος, για χρώμα.

Για την δημιουργία οριγκάμι αρκεί οποιοδήποτε κομμάτι χαρτί. Υπάρχουν και εξειδικευμένα χαρτιά, τα οποία όμως δύσκολα θα βρείτε στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να σας βολέψουν και διάφορα άλλα λεπτά χαρτιά χειροτεχνίας που θα βρείτε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο-χαρτοπωλείο.

Όσο για το πώς θα μάθετε να ασκείτε την τέχνη; Σεμινάρια παραδίδονται κατά καιρούς σε χώρους όπως το Ash in Art ή το Μικρό Πολυτεχνείο, ωστόσο το YouTube αποδεικνύει ακόμα μία φορά την αξία του, φιλοξενώντας δεκάδες βιντεάκια για τους εξοικειωμένους και μη με την πρωτότυπη τέχνη του οριγκάμι.

Ενδεικτικά, παρακάτω θα δείτε πώς να φτιάχνετε χαριτωμένα ζωάκια από χαρτί, που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά:

Κεριά

Αν αγαπάτε τα κεριά ως διακοσμητικό στοιχείο για το σπίτι, ειδικά τον χειμώνα, γιατί δεν δοκιμάζετε να φτιάξετε μόνες σας; Η δημιουργία κεριών είναι μία σχετικά απλή και οικονομική διαδικασία, βάσει της οποίας μπορείτε να πειραματιστείτε με αμέτρητα σχέδια, χρώματα και αρώματα. Άλλωστε, κεριά μπορείτε να φτιάξετε ακόμα κι αν δεν έχετε το παραμικρό υλικό στο σπίτι, απλά ανακυκλώνοντας απομεινάρια από παλιά κεριά.

Με ποιον τρόπο; Απλά συγκεντρώνετε όσα απομεινάρια από παλιά κεριά έχετε και τα λιώνετε όλα με την τεχνική του μπαιν μαρί, με προσοχή να μην μπει νερό στο κατσαρολάκι όπου θα λιώνουν τα κεριά. Όταν λιώσουν τα κεριά αφαιρούμε με μία κουτάλα τυχόν υλικά, όπως διακοσμητικά, φιτίλια κ.λ.π. για να απομείνει μόνο το κερί.

Στην συνέχεια θα χρειαστούμε ένα καλούπι για να ρίξουμε μέσα το υγρό κερί και να παγώσει. Ως καλούπι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία χάρτινη συσκευασία γάλακτος, στο πάνω μέρος της οποίας έχουμε κρεμάσει ένα κομμάτι λεπτό κορδόνι, το οποίο θα λειτουργήσει ως φιτίλι. Ρίχνουμε στο «καλούπι» στην αρχή λίγο υγρό κερί για να σταθεροποιήσουμε το φιτίλι, το αφήνουμε μερικά λεπτά να παγώσει, και έπειτα συνεχίζουμε, ενώ κρατάμε το φιτίλι με το υπόλοιπο κερί. Το αφήνουμε μερικές ώρες στο καλούπι να παγώσει καλά, μέχρι να δημιουργήσει ένα κενό γύρω του και να μπορεί να αφαιρεθεί με ευκολία. Το κερί είναι έτοιμο!

Αν πάλι θέλετε να φτιάξετε ένα νέο κερί από το μηδέν, θα χρειαστεί να αγοράσετε τα βασικά υλικά (παραφίνη, φιτίλι, χρώμα, άρωμα κ.λ.π.) και να ακολουθήσετε την ίδια μέθοδο. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την δημιουργία κεριών στο παρακάτω video:

Yoga

Yoga

Ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσετε και να εκτονωθείτε μετά από μία δύσκολη μέρα στο γραφείο είναι η άσκηση και ο πιο απλός τρόπος να ασκηθείτε στο σπίτι, χωρίς την χρήση οργάνων ή μηχανημάτων είναι η yoga. Πρόκειται για ένα είδος άσκησης που χαλαρώνει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, και που μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε, ασχέτως σωματικής διάπλασης, ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Το μόνο που θα χρειαστείτε για να κάνετε yoga στο σπίτι είναι ένα μαλακό υπόστρωμα (ματ), το οποίο θα βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με είδη άθλησης, ενώ μπορείτε να το αγοράσετε και από εδώ, ενώ για να μπείτε ακόμα περισσότερο στο κλίμα, μπορείτε να αγοράσετε και ένα cd με μουσική κατάλληλη για yoga, όπως τα άλμπουμ που θα βρείτε εδώ. Όσο για το πώς θα κάνετε yoga μόνες στο σπίτι, οδηγίες θα βρείτε σε αμέτρητα videos του YouTube, ενώ ένα κατατοπιστικό video για την Vinyasa Yoga θα δείτε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του In2life.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα μάθετε να πλέκετε

v