Είναι 18 μηνών και δε μιλά καθόλου

Είναι 18 μηνών και δε μιλά καθόλου
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 18 μηνών. Δεν γεννήθηκε πρόωρα. Περπάτησε περίπου 12 μηνών, αλλά δεν μιλά καθόλου. Δείχνει να ακούει στο όνομά του, αλλά σπάνια επαναλαμβάνει ήχους. Δε λέει ούτε «μαμά», ούτε δείχνει πού είναι η μαμά. Μόνο όταν καταλάβει ότι κάποιος ανοίγει την πόρτα να φύγει ίσως κουνήσει το χέρι και πει «γεια», αφού του το ζητήσω –κι αυτό όχι πάντα. Κατά τα άλλα παίζει με τη μεγαλύτερη αδερφή του (τουβλάκια, κρυφτό). Τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να μιλά μόνος του ακαταλαβίστικα («ατατατα», «κατατατα» κλπ). Έχω αρχίσει να ανησυχώ ότι έχει πρόβλημα στην ομιλία. Η παιδίατρος μου είπε να περιμένω λίγο ακόμα, το ίδιο και ο σύζυγός μου, αλλά εγώ ανησυχώ.
Απάντηση:

Ένα παιδάκι 18 μηνών μπορεί να έχει 2-3 καθαρές λέξεις μπορεί όμως και όχι. Ο εκφραστικός λόγος μάλιστα στα αγόρια μπορεί να καθυστερεί σε σχέση με τα κορίτσια για λίγους μήνες. Το πιο σημαντικό όμως είναι το παιδί σας να παράγει ένα είδος «ακαταλαβίστικη» ομιλία την ώρα που απευθύνεται σε εσάς ή όταν παίζει που να έχει ποικιλία ήχων και συλλαβών, να μην είναι π.χ. μόνο κραυγές.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να ακούει και να γυρίζει στο όνομά του, να σας κοιτά όταν θέλει κάτι και να σας τραβά την προσοχή σας προς αυτό που θέλει. Να «μοιράζεται» μαζί σας πράγματα που του κάνουν εντύπωση και να σας τα δείχνει. Να αντιλαμβάνεται ότι έρχεστε, φεύγετε, ότι κάποιος άλλος μπαίνει στο σπίτι σας και να σας κάνει πολλές γκριμάτσες και χειρονομίες. Να αντιλαμβάνεται και να εκτελεί απλές εντολές, π.χ. φέρε τα παπούτσια σου.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα περιπτώσεων που δείχνουν ότι το παιδί έχει αναπτύξει αντιληπτικό λόγο και επικοινωνεί μαζί σας όχι κατά ανάγκη με λέξεις αλλά με άλλους τρόπους. Ο εκφραστικός λόγος μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται περισσότερο σε λίγους μήνες και σίγουρα μπορείτε να περιμένετε λίγο ακόμα γι αυτό.

Εάν ωστόσο σας δημιουργούνται ερωτηματικά για τον αντιληπτικό του λόγο και την εν γένει επικοινωνία του θα πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό.

Η Κάτια Σοφιανού είναι Παιδίατρος – Αναπτυξιολόγος, Ευρωκλινική Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v