Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών: Στοιχεία και δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών: Στοιχεία και δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, συγκεντρώνουμε στοιχεία και στατιστικά που δείχνουν την τρέχουσα κατάσταση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Καιρός να κινητοποιηθούμε και να αποκτήσουμε μια καλύτερη συνείδηση για ένα τόσο φλέγον θέμα!

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Βίας εναντίον των Γυναικών, με αφορμή την άγρια δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών, στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1960. Η ημέρα έχει σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να δώσει έναυσμα προκειμένου να ληφθούν δράσεις για την καταπολέμηση του βίαιου αυτού φαινομένου. Κάθε χρόνο, από σήμερα, 25 Νοεμβρίου, και για τις επόμενες 16 μέρες, διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο δράσεις που θα κορυφωθούν στις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η καμπάνια "16 Days of Activism against Gender Violence" ξεκίνησε το 1991 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Στατιστικά στοιχεία βίας κατά των γυναικών ανά τον κόσμο:

-Στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ το 40% με 70% των δολοφονηθέντων γυναικών είναι αποτέλεσμα βίας από πλευράς ερωτικού συντρόφου.
-Πάνω από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι παιδιά-νύφες. Το 46% των γυναικών μεταξύ 20-24 ετών στη Νότια Ασία και το 41% στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αναφέρουν ότι παντρεύτηκαν πριν την ηλικία των 18 ετών.
-Περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες και κοπέλες στον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
- Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 55% των υπολογιζόμενων 20,9 εκατομμυρίων θυμάτων της αναγκαστικής δουλείας και το 98% των υπολογιζόμενων 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που εξωθούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση.
- Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, 20.000 με 50.000 γυναίκες βιάστηκαν μεταξύ 1992-1995 στον πόλεμο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ περίπου 250.000 με 500.000 γυναίκες και κοπέλες βιάστηκαν στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.
-Το 40-50% των γυναικών στις χώρες της ΕΕ έχει υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
-Στις ΗΠΑ το 83% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στα δημόσια σχολεία.

Ελλάδα: Στατιστικά και δράσεις

Στο site της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων αναφέρεται ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα. Ο νόμος 3500/2006, για την αντιμετώπισή της καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχουν αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας, σε πλαίσιο γάμου ή/και συγκατοίκησης, εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση και την ελευθερία. Εδώ και δυόμιση χρόνια, μάλιστα, λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμής SOS 15900, η οποία έχει δεχθεί συνολικά 12.313 κλήσεις και 98 ηλεκτρονικά μηνύματα από γυναίκες που έχουν υποστεί θύματα βίας.

Όπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες ωστόσο μόλις ένα 16% είναι αλλοδαπές, εκ των οποίων 4 στις 10 προέρχονται από τα Βαλκάνια. Οι 7 στις 10 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Όσο για το προφίλ των δραστών, περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ μόλις 1 στους 10 είναι άνεργοι.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος της Μ.Κ.Ο. Say No to Violence από γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών, ζητήθηκε από όλες τις χώρες να πουν με ποιον τρόπο προστατεύουν τις γυναίκες από κακοποίηση. Η Ελλάδα, σε απάντησή της, δεσμεύτηκε να επικυρώσει και να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών, και την οικιακή βία. Στοχεύει, επίσης, να αναλάβει τα εξής μέτρα για να αποτρέψει και να ανταποκριθεί κατάλληλα στη βία που δέχονται γυναίκες και κορίτσια στην χώρα: Δημιουργία εννέα συμβουλευτικών κέντρων σε περιφερειακό και 27 σε τοπικό επίπεδο με στόχο την ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη των γυναικών, αλλά και αναβάθμιση των δομών που ήδη υπάρχουν. Διεξαγωγή ενημερωτικών καμπανιών και διάδοση πληροφοριών σε διάφορες γλώσσες. Συνεχή εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών. Δημιουργία 21 κέντρων για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Ενσωμάτωση πολιτικών κατά των διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα σε κυβερνητικές πολιτικές.

Τέλος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μια ενδιαφέρουσα δράση θα λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Ο λόγος για το θέατρο δρόμου, της σκηνοθέτιδας Μαριάννας Κάλμπαρη, η οποία έχει συνθέσει έναν μονόλογο 10 λεπτών, αντλώντας από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της βίας που ασκείται εις βάρος τους: ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία ανθρώπων (trafficking) κ.ά... Η δράση θα επαναλαμβάνεται ανά δύο ώρες, από τις 10.00 έως τις 20.00, στην πλατεία Συντάγματος (10.00 και 12.00), στην πλατεία Αγ. Ειρήνης (14.00-16.00), στην πλατεία Κεραμικού (18.00) και στο CityLink (στις 20.00). Στόχος της δράσης είναι να παροτρύνει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να μιλήσουν ανοιχτά για την κοινωνική αυτή μάστιγα, καθώς και να υπάρξει ενημέρωση για την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Δείτε εδώ ένα συγκλονιστικό βίντεο με μια γυναίκα που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία, στο πλαίσιο καμπάνιας κατά της ενδοοικογενειακής βίας στην Σερβία.

v