5 σαλάτες που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει

5 σαλάτες που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει

Αν οι σαλάτες σάς φαίνονται άνοστες και βαρετές, είναι γιατί δεν έχετε δοκιμάσει να πειραματιστείτε με συνδυασμούς και υλικά. Το κάναμε εμείς για σας και το αποτέλεσμα είναι 5 καταπληκτικές σαλάτες, χωρίς πολλές θερμίδες αλλά υπέροχα χορταστικές.

Ζεστή σαλάτα με φασολάκια

Τι θα χρειαστείτε
750 γρ. πατάτες κατάλληλες για βράσιμο (αν υπάρχουν διαλέγουμε κοκκινωπές)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά σούπας φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλάκι καφέ ξερό
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
500 γρ. στρογγυλά φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
15-20 ελιές
αλάτι & πιπέρι
1/3 φλιτζανιού λάδι
3-4 κουταλιές σούπας κρασόξύδο

Τι θα κάνετε: Πλένουμε πολύ κατά τις πατάτες, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε πρώτα στα δύο και στη συνέχεια σε χοντρές φέτες. Ανάβουμε το grill και σε ένα ρηχό ταψί (όχι pyrex) ζεσταίνουμε το λάδι. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε τις πατάτες που έχουμε κόψει. Τις γυρίζουμε αρκετές φορές μέχρι να λαδωθούν καλά. Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου ½ ώρα τις πατάτες γυρίζοντας τις συχνά. Δοκιμάζουμε και όταν έχουν ψηθεί τις αφήνουμε να κρυώσουν (προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα λιώσουν).

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αλατόνερο. Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα κόβουμε στα δύο. Βράζουμε για περίπου 5-10 λεπτά ανάλογα αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Προσοχή να μην παραβράσουν. Πρέπει να παραμείνουν τραγανά. Τα αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουνε και ετοιμάζουμε το dressing.

Τοποθετούμε το σκόρδο, το ξύδι, το δενδρολίβανο και το αλάτι σε ένα blender και αρχίζουμε να προσθέτουμε λάδι μέχρι να δέσει το dressing. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με τα φασολάκια και περιχύνουμε με το dressing. Γαρνίρουμε με το κρεμμύδι και τις ελιές.

Σαλάτα με σολομό και φακές

Τι θα χρειαστείτε
4 φρέσκα φιλέτα σολωμού
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι χοντρό
Χυμό πορτοκάλι
250 γρ. φακές (ή μαυρομάτικα φασόλια)
1 κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη
3 πιπεριές (πράσινη, κίτρινη κόκκινη)
Μαιντανό
Ξύδι (κατά προτίμηση κινέζικο για σαλάτες ή λευκό)
Ρόκα
Μαρούλι σαλάτα
Αντίδι
Κρεμμύδι φρέσκο

Τι θα κάνετε: Πλένουμε τα φιλέτα σολωμού, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε πυρίμαχο ρηχό σκεύος. Περιχύνουμε με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (αν θέλουμε αναμειγνύουμε το χυμό με λίγο συσκευασμένο χυμό, ώστε να μετριαστεί η οξύτητα του εσπεριδοειδούς) έως ότου να σκεπαστούν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα να σερβιριστούν, προσθέτουμε φρεσκοτριμένο πιπέρι.

Όση ώρα ψήνονται τα φιλέτα, ετοιμάζουμε τις φακές, τις οποίες βράζουμε με ένα ολόκληρο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Είναι προτιμότερο, οι φακές (ή τα μαυρομάτικα φασόλια) να είναι βρασμένα από την προηγούμενη έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Τοποθετούμε τις φακές σε ένα μπωλ και προσθέτουμε, τη βρασμένη πατάτα και τις πιπεριές κομένες σε καρεδάκια, αλλά και το κρεμμύδι και το μαιντανό ψιλοκομένο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λάδι και ξύδι κατά βούληση. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο για λίγο ώστε να «δέσει» το πιάτο.

Πλένουμε τα φυλλώδη λαχανικά, τα στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε το μαρούλι σαλάτα με το χέρι, τα αντίδια και τη ρόκα με μαχαίρι, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και φτιάχνουμε ένα ελαφρύ dressing vinaigrette με λάδι, ξύδι, αλάτι πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
(συνταγή του σεφ Γιώργου Κούτρα)

Σαλάτα με κουνουπίδι και μπέικον

Τι θα χρειαστείτε
1 μέτριο κουνουπίδι
200 γρ. τυρί γκούντα σε κυβάκια
200 γρ. μπέικον
λάδι
λεμόνι
αλάτι
μαγιονέζα

Τι θα κάνετε: Πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κουνουπίδι. Το βάζουμε στην σαλατιέρα, το αλατίζουμε, βάζουμε λίγο λεμόνι και λάδι, και το ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τυρί σε κυβάκια. Τσιγαρίζουμε το μπείκον, και το προσθέτουμε και αυτό. Τέλος βάζουμε και την μαγιονέζα. Ανακατεύουμε όλο το μίγμα και το βάζουμε στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε.
(από το syntagespareas.gr)

Ντομάτα γεμιστή με τονοσαλάτα

Τι θα χρειαστείτε
4 ντομάτες
1/4 φλ. καλαμπόκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κονσ. τόνο σε νερό
1 φλ. άσπρο λάχανο ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
3 κ.σ σταφίδες

Για τη σάλτσα:
3 κ.σ γιαούρτι 2%
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ μαγιονέζα light
2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνετε: Πλένουμε καλά τις ντομάτες, κόβουμε την πλευρά με το κοτσανάκι που θα το κρατήσουμε για καπάκι και αδειάζουμε την ντομάτα με ένα κουτάλι.  Ανακατεύουμε το λάχανο με το καλαμπόκι, τα κρεμμυδάκια, το καρότο, τις σταφίδες και τον τόνο. Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε τη σαλάτα. Γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες, τις κλείνουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
(από lightsintages.blogspot)

Σαλάτα με σπανάκι και μανιτάρια

Τι θα χρειαστείτε
8 κούπες σπανάκι φρέσκο
2 κούπες φρέσκα ψιλοκομμένα μανιτάρια
¼ κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
1 κουταλιά γλυκού μέλι
2 κουταλιές σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
½ κουταλιά γλυκού πάπρικα

Τι θα κάνετε: Σε αντικολλητικό σκεύος σωτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το μπαλσάμικο, το μέλι, το χυμό λεμονιού και την πάπρικα. Βάζουμε το σπανάκι και την παρμεζάνα σε ένα μπωλ, στο οποίο προσθέτουμε τα σωταρισμένα μανιτάρια. Τέλος, περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως μπαλσάμικου που παρασκευάσαμε παραπάνω.
(συνταγή του διαιτολόγου-διατροφολόγου κ. Εμμανουήλ Δημητρούλη)

v