Πώς θα φτιάξετε εύκολα διακοσμητικά κεριά για το σπίτι

Πώς θα φτιάξετε εύκολα διακοσμητικά κεριά για το σπίτι

Οι γιορτές ισοδυναμούν με όμορφη, ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι και τα κεριά δε μπορούν παρά να την ενισχύσουν. Φέτος, αντί να τα αγοράσετε, γεμίστε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας φτιάχνοντάς τα στο σπίτι, μόνη σας ή -γιατί όχι;- και με τη βοήθεια των παιδιών! Δείτε παρακάτω τις πιο ξεχωριστές προτάσεις για να επιδοθείτε στις δικές σας δημιουργίες και να τοποθετήσετε μέσα στο σπίτι κεράκια σε διάφορα χρώματα και σχέδια.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Παραφίνη: Θα τη βρείτε σε ειδικά καταστήματα με κεριά, σε χρωματοπωλεία ή ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Φιτίλια: Μπορείτε να βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα ή ακόμη και να φτιάξετε μόνη σας βουτώντας κομμάτια σπάγκου σε ζεστή, λιωμένη παραφίνη τα οποία στη συνέχεια θα αφήσετε να στεγνώσουν σε μια λαδόκολλα.

Χρώμα για το κερί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα ζαχαροπλαστικής ή ρούχων ή να διαλέξτε ανάμεσα σε ειδικές χρωστικές κεριών.

Φόρμες / Καλούπια: Μπορεί να είναι γυάλινο βαζάκι, τενεκεδάκι, πλαστικό δοχείο, ξύλινα μπολ, ποτήρια, φλιτζάνια... αν αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη σίγουρα θα ανακαλύψετε και άλλες ιδέες!

Κατσαρόλα για μπεν-μαρί: Μια μεγάλη κατσαρόλα και μια πιο μικρή για να γίνεται το μπεν-μαρί ή ένα ειδικό σκεύος αν υπάρχει.

Αιθέρια έλαια: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν βότανα και μπαχαρικά, όπως το τσάι, η κανέλα ή η βανίλια, ή ακόμα σταγόνες αιθέριων ελαίων.

Σπορέλαιο ή σπρέι σιλικόνης: Δεν είναι απαραίτητο αλλά θα βοηθήσει πολύ για να ξεκολλήσει το κερί από το καλούπι, αν βέβαια θέλετε να το αφαιρέσετε.

Πώς φτιάχνουμε κεριά:

1. Ετοιμάζετε το δοχείο στο οποίο θέλετε να βάλετε το κερί (το αλείφετε με σπορέλαιο ή σπρέι σιλικόνης).

2. Κολλάτε τη μεταλλική βάση από το φιτίλι στον πάτο του δοχείου και στο στόμιο βάζετε ένα μολύβι πάνω στο οποίο θα στηρίξετε την άκρη από το φιτίλι. Προσοχή! Πρέπει να είναι ίσιο για να μη χρειαστεί να το κρατάτε όσο ώρα θα πήζει το κερί.

3. Παίρνετε μια κατσαρόλα για να φτιάξετε το μπεν-μαρί. Τη γεμίζετε με νερό και μέσα σε αυτό βάζετε ένα άλλο δοχείο για να λιώσετε το κερί. Ανάβετε το μάτι. Παίρνετε παλιά κεράκια και τα κόβετε κομματάκια μέσα στο δοχείο που θερμαίνετε (διαφορετικά βάζετε την παραφίνη). Μόλις υγροποιηθούν προσθέτετε σταγόνες από τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια (σε περίπτωση που θέλετε το κερί σας να είναι αρωματικό).

4. Χύνετε το λιωμένο κερί στο καλούπι που έχετε διαλέξει και, αφού πήξει, κόβετε το φιτίλι περίπου 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του κεριού για να ξεχωρίζει.

5. Η παραφίνη θέλει ένα 24ωρο για να κρυώσει. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναποδογυρίσετε το δοχείο και να αφαιρέσετε το κεράκι σας!

Extra Tip!
Για να βάλετε χρώμα στο κερί σας μπορείτε να προσθέσετε τριμμένες κηρομπογιές την ώρα που κάνετε το μπεν-μαρί. Για να βάλετε glitter μέσα στο κερί σας μπορείτε να πασπαλίσετε χρυσόσκονη την ώρα που κρυώνει το κερί!

Δείτε μερικές ιδέες με πρωτότυπα κεριά σε καλούπια!

Κερί με άρωμα

 

Κερί μέσα σε φλιτζάνι

Kερί σε κοχύλι

Κερί με glitter

v