Μία μαμά περιγράφει: 10 μεγάλες αλήθειες για τον πρώτο χρόνο με το μωρό

Μία μαμά περιγράφει: 10 μεγάλες αλήθειες για τον πρώτο χρόνο με το μωρό

Όσο κι αν έχει επιδιώξει να ενημερωθεί ένας γονιός για το πώς θα είναι ο πρώτος καιρός μετά τη γέννηση του μωρού, όσα βιβλία κι αν έχει διαβάσει, με όσους κι αν το έχει συζητήσει, η πραγματικότητα απέχει πάντα πολύ από οτιδήποτε είχε φανταστεί. Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και -όπως αυτοαποκαλείται- full-time μαμά Karyn Thurston περιγράφει τις δικές της αλήθειες για τον πρώτο χρόνο με το μωρό, με τις οποίες είμαστε βέβαιοι πως αν είστε νέοι γονείς θα ταυτιστείτε.

Θα είστε πάντα εξίσου καλοί και εξίσου κακοί γονείς, κάθε μέρα

Για την ακρίβεια, θα είστε διαφορετικοί γονιός κάθε πρωί, όπως διαφορετικό θα είναι και το μωρό, το οποίο θα αλλάζει ώρα με την ώρα ή λεπτό με το λεπτό. Θα υπάρχουν καλές μέρες και κακές μέρες, καλές στιγμές και κακές στιγμές, σωστές και λάθος επιλογές. Θα κάνετε πολλά λάθη. Να είστε καλοί με τον εαυτό σας γιατί το μωρό σας σάς αγαπά τρομερά και σας έχει απόλυτη ανάγκη.

Το σώμα της μαμάς μετά το μωρό...

...είναι πλαδαρό και γεμάτο κυτταρίτιδα και ραγάδες και δείχνει ξένο, τόσο ξένο που την κάνει να νιώθει άσχημα, να ντρέπεται, ακόμα και να πονά με όλες αυτές τις υπέροχες ατέλειες. Και παραμένει έτσι για αρκετό καιρό. Η γυναίκα αυτή, όμως, έφτιαξε έναν άνθρωπο! Τώρα οφείλει να κάνει ειρήνη με το σώμα της. Να τρέφεται καλά. Να περπατά και να κάνει βόλτες με την πρώτη ευκαιρία. Να πιστεύει όσους της λένε ότι είναι όμορφη. Να θυμάται από πού πηγάζει η αξία της.

Το μωρό σας δεν είναι όπως τα άλλα μωρά

Το μωρό σας είναι μοναδικό και όμοιό του δεν θα ξαναϋπάρξει και εσείς με τον σύντροφό σας είστε οι μόνοι «ειδικοί» σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό. Το μωρό σας δεν θα συμπεριφέρεται όπως λένε τα βιβλία, δεν θα του αρέσουν αυτά που «πρέπει» να του αρέσουν, δεν θα κάνει αυτά που «πρέπει» να κάνει και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και σπουδαίο. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε τα βιβλία και να γνωρίσετε το μωρό σας. Τι του αρέσει; Τι το κάνει να γελά; Τι το βοηθά να κοιμάται; Πώς κάνει όταν πεινάει; Η ανακάλυψη όλων αυτών θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε συμβουλή από ξένους. Δεν χρειάζεται η ζωή ή η οικογένειά σας να αποτελεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τους κανόνες. Χρειάζεται, απλά, να δημιουργήσετε τον τρόπο ζωής που σας εξυπηρετεί καλύτερα και που θα είναι γεμάτος αγάπη, ασφάλεια και πολλά γέλια. Αν αυτό σημαίνει να πρέπει να κάνετε ένα μικρό πάρτι στις 2 τα ξημερώματα για να φάει το μωρό κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας κρίνει! Με γεια σας και καμάρι σας!

Σταματήστε να λέτε στον κόσμο ότι θα έπρεπε να είναι όλα πιο εύκολα

Ζούμε σε μία κοινωνία που εξισώνει την ευκολία με την αξία –όσο πιο εύκολο είναι κάτι, τόσο καλύτερο είναι, αν σε πονάει είναι λάθος. Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα: Μερικές φορές τα πράγματα που είναι δύσκολα και πονάνε είναι και -μακράν- τα καλύτερα. Μία στο τόσο, στην ζωή σας ως γονείς, θα δείτε ότι κάποια πράγματα που θεωρούσατε πολύ δύσκολα αποδεικνύονται τρομερά εύκολα και απλά. Αυτό ονομάζεται ΘΑΥΜΑ. Και παρόλο που μπορεί να σχετίζεται με κάτι που διαβάσατε κάπου ή με την ευθυγράμμιση των άστρων, δεν παύει να είναι θαύμα. Και το να συμβεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε άλλους γονείς οπουδήποτε στον κόσμο είναι απίθανο. Οι γονείς χαιρόμαστε με τις νίκες μας και θέλουμε να τις μοιραζόμαστε με άλλους γονείς, όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κάθε γονιός «παλεύει» με τα δικά του θέματα. Και το γεγονός ότι το μωρό σας δεν κοιμάται κάθε βράδυ όλο το βράδυ στους 3 μήνες, ή δεν τρώει με πιρούνι στα πρώτα του γενέθλια ή κλαίει πολύ ή ότι το στήθος σας έχει πληγιάσει από τον θηλασμό (ακόμα κι αν το μωρό σας το «πιάνει» τέλεια) –το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν είναι ΕΥΚΟΛΟ και ΑΚΟΠΟ- δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Μερικές φορές δεν πειράζει να είναι δύσκολο. Για την ακρίβεια, μερικές φορές είναι καλό να είναι δύσκολο. Με τον δύσκολο τρόπο μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε. Και... μαντέψτε; Το να είσαι γονιός, είναι δύσκολο! Όποιο βιβλίο λέει το αντίθετο ...είναι για πέταμα!

Τα κακά

Σίγουρα σας μίλησαν για το θέμα αυτό πριν γίνετε γονείς. Και πάλι, όμως, θα σας σοκάρει το πόσο πολύ θα ασχολείστε, θα μυρίζετε, θα παρατηρείτε, θα πλένετε, θα μεταφέρετε, θα καταγράφετε και θα λερώνεστε από τα κακά του μωρού σας κατά τον πρώτο του χρόνο. Συνηθίστε τα και εξοικειωθείτε μαζί τους. Θέλετε δεν θέλετε.

Όσο πιο σύντομα βρείτε τον τρόπο να δέχεστε ευγενικά τις -ανεπιθύμητες- συμβουλές του καθενός, τόσο πιο εύκολα θα κυλήσει ο πρώτος χρόνος

Όλοι έχουν άποψη για ένα μωρό. Είτε έχουν είτε δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Και όλοι θέλουν να τη μοιραστούν μαζί σας. Κάποιοι και να σας την επιβάλλουν. Οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές είναι καλοπροαίρετες. Οι άνθρωποι τις λένε επειδή λειτούργησαν για εκείνους, όποτε πιστεύουν ότι θα σας βοηθήσουν. Υπάρχουν δύο τρόποι να τις διαχειριστείτε: Είτε να εκνευρίζεστε και να αναγκάζεστε μονίμως να αμύνεστε είτε να χαμογελάτε και να λέτε «ευχαριστώ», διατηρώντας τη ζεν ψυχολογία σας και την αυτοπεποίθηση ότι εσείς ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Συνιστούμε το ζεν.

Και αδιαφορήστε για το τι λένε οι άλλοι, γιατί εσείς μεγαλώνετε ένα παιδί και αυτό είναι από μόνο του καταπληκτικό. Έφαγε κάτι το μωρό σας σήμερα; Είναι σε γενικές γραμμές υγιές και ασφαλές; Χαμογελά συχνά; Εσείς τα καταφέρατε όλα αυτά! Ακούστε, λοιπόν, τι έχει να πει ο καθένας και κρατήστε μόνο αυτά που σας αρέσουν.

Πόσο ελαστικοί είστε; (ώρα να γίνετε!)

Με ένα μωρό σχεδόν όλοι οι κανόνες καταρρίπτονται: «Σε όλα τα μωρά αρέσει το φάσκιωμα», «είναι καλό ή δεν είναι καλό να κοιμάσαι μαζί με το μωρό»... Υπάρχει, όμως, ένας αδιαμφισβήτητος κανόνας: Τα μωρά είναι πραγματικά άβολα. Το πρόγραμμα, ο ύπνος σας, η συνέπειά σας, οι προθεσμίες σας, τα καλύτερά σας ρούχα, οι σχέσεις σας –τα πάντα θα είναι ακατάστατα και πολύπλοκα. Έχετε δύο επιλογές: Να γίνετε οι απόλυτα καταβεβλημένοι γκρινιάρηδες ή να καταπιείτε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και να γίνετε ελαστικοί. Ζητήστε βοήθεια. Παραδεχθείτε την αποτυχία. Καθυστερήστε. Μείνετε με τις πιτζάμες. Αγνοήστε τα άπλυτα. Αφήστε να γίνει ό,τι είναι να γίνει και αγαλλιάστε όταν θα έχετε καταφέρει να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες. Θα χάσετε μερικά πάρτι, πολύ ύπνο, ίσως και πολλά ακόμα σημαντικά πράγματα, αλλά θα είναι όλα εντάξει. Θα είναι καλύτερα από εντάξει. Θα είναι φανταστικά.

Μπορεί, λέμε τώρα –μία στο εκατομμύριο, να είστε από αυτούς τους γονείς που τους έρχεται το μαγικό μωρό, το οποίο ανταποκρίνεται σε κάθε μέθοδο, σε όποιο βιβλίο έτυχε να διαβάσετε ή που είναι από τη φύση του καλόβολο και ταιριάζει γάντι στην σούπερ-οργανωμένη ζωή σας. Πρόκειται, όπως είπαμε και παραπάνω, για ένα θαύμα. Χαιρόμαστε για εσάς. Τώρα απλά μη μιλάτε.

Το σημαντικότερο που θα αποκτήσετε για το μωρό σας δεν είναι ούτε το καροτσάκι τελευταίας τεχνολογίας, ούτε τα πιο ακριβά σεντόνια, ούτε το ριλάξ που το κοιμίζει αυτόματα

Το σημαντικότερο που θα αποκτήσετε για το μωρό σας είναι η «ομάδα» σας, οι «άνθρωποί» σας, πείτε το όπως θέλετε. Είναι αυτοί που θα σας βοηθήσουν να επιπλεύσετε. Πού θα σας «κουβαλήσουν» όταν θα είστε κουρασμένοι, θα σας ταΐσουν όταν θα πεινάτε, θα σας το συγχωρέσουν όταν θα έχετε αργήσει και θα είστε εντελώς απεριποίητοι, ακόμα κι όταν θα ξεχάσετε τα γενέθλιά τους. Αυτοί που θα αγαπούν το μωρό σας όταν θα είστε υπερβολικά κουρασμένοι ή εκνευρισμένοι ακόμα και για να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, γιατί είστε άνθρωποι, με ατέλειες και έχετε ανθρώπινες αποτυχίες. Η «ομάδα» αυτή θα σας θυμίσει ποιοι πραγματικά είστε, όταν θα αρχίσετε να πιστεύετε πως ολόκληρη η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από μία πάνα. Με κακά. Η ομάδα αυτή θα σας «ανεβάσει».

Οφείλουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον

Το να μεγαλώνουμε παιδιά είναι το πιο δύσκολο πράγμα που πολλοί από εμάς κάναμε ποτέ. Μπορούμε, λοιπόν, να «ξεσκίσουμε» ο ένας τον άλλον με κριτικές και κατηγορίες ή μπορούμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να θαυμάζουμε τα μωρά των άλλων, να αλληλοβοηθιόμαστε και να γιορτάζουμε τις νίκες μας. Δεν είναι δύσκολο. Κανείς δε νοιάζεται αν ο τρόπος που μεγαλώνετε το παιδί σας είναι καλύτερος. Όλοι νοιάζονται που το παιδί σας είναι υπέροχο και εσείς το ίδιο!

Η επιτυχία κρύβεται στην προθυμία μας να μεγαλώσουμε

Η αλήθεια είναι μία: Οι γνώσεις σας είναι περιορισμένες. Μετά τον πρώτο χρόνο με το μωρό, όταν το φανταστικό παιδί σας θα γίνει ενός, πάλι περιορισμένες θα είναι. Συλλέξτε τη σοφία όπου την βρείτε. Μάθετε από τα λάθη σας. Παραμείνετε ταπεινοί. Παραμείνετε ανοιχτοί. Όταν έχετε μάθει κάτι καλύτερο, κάντε το καλύτερο. Γίνετε αύριο ένας καλύτερος άνθρωπος από αυτό που είστε σήμερα, πάντα, κάθε μέρα, όσο πιο συχνά μπορείτε. Δοκιμάστε πράγματα και αφήστε πίσω σας, χωρίς τύψεις, αυτά που δεν λειτούργησαν. Η ζωή δεν είναι ούτε παιχνίδι ούτε διαγωνισμός –είναι απλά και όμορφα... ζωή. Ζήστε τα λεπτά αντί να τα μετράτε. Αγαπήστε αυτό το φανταστικό μωρό.
Θα περάσετε τόσο καλά μαζί του!

v