Το σώμα σας μετά το μωρό

Το σώμα σας μετά το μωρό

Όταν μία γυναίκα που γέννησε πριν από μερικές ημέρες ή λίγες εβδομάδες κοιτάζει το σώμα της στον καθρέφτη, το πιθανότερο είναι να την πιάνει μελαγχολία και απογοήτευση. Τα καλά νέα είναι ότι το σώμα κάποια στιγμή επανέρχεται - αν δεν επανερχόταν, οι μαμάδες σε αυτόν τον πλανήτη θα ήταν δραματικά λιγότερες. Τα κακά νέα είναι ότι για να επανέλθει γρηγορότερα και μάλιστα στην κατάσταση που ήταν πριν μείνετε έγκυος, θα πρέπει να προσπαθήσετε κι εσείς λίγο (έως και πολύ).

Μηχανή αερίων

Το πιθανότερο είναι ότι είχατε πολλά αέρια και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μετά τη γέννα, το κακό παραγίνεται. Ο λόγος είναι ότι μετά τον τοκετό, είτε το σύστημα της πέψης είναι ανισόρροπο είτε οι κινήσεις του εντέρου δεν είναι τόσο τακτικές.

Τι μπορείτε να κάνετε
Θα σας βοηθήσει πολύ αν εντάξετε ίνες στην καθημερινή σας διατροφή. Οι ίνες είναι υδατάνθρακες που δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 20 γρ. ινών καθημερινά, από τροφές όπως βατόμουρα, φακές και αμύγδαλα. Μην παραλείπετε να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, πίνετε πολύ νερό. Τα υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Σύμφωνα με τη διάσημη αμερικανική κλινική Mayo, οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 9 ποτήρια νερού καθημερινά. Το νερό αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Ακράτεια λόγω πιέσεως

Η φράση «κατουρήθηκα από τα γέλια» σας θυμίζει κάτι; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, για λίγο καιρό μετά τη γέννα είναι πιθανό να έχετε μικρές διαρροές όταν γελάτε ή βήχετε έντονα, ή ακόμα και όταν περπατάτε, τρέχετε ή ασκείστε. Πρόκειται για ακράτεια λόγω πιέσεως και συμβαίνει επειδή ο ιστός που υποστηρίζει την κύστη ή τους μυς της ουρήθρας, έχει αποδυναμωθεί. Το φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο στις νεότερες γυναίκες.

Τι μπορείτε να κάνετε
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας, προκειμένου να κάνει έγκυρη διάγνωση. Το να χάσετε βάρος, να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα, να περιορίσετε την καφεΐνη και το κάπνισμα, θα βοηθήσουν την κατάσταση. Φυσικά, καλό είναι μέχρι να διορθωθεί εντελώς το πρόβλημα, να χρησιμοποιείτε σερβιετάκια.

Πλαδαρότητα

Η εγκυμοσύνη δεν είναι κατάλληλη περίοδος για δίαιτα, καθώς πρέπει να τρέφεστε καλά και σωστά ώστε να παρέχετε στο έμβρυο τις απαραίτητες βιταμίνες για να αναπτυχθεί σωστά. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, το βάρος του μωρού πρέπει να είναι 3-4 κιλά, ο πλακούντας 450-900 γραμ., το αμνιακό υγρό 900γραμ.-1κιλό, η μήτρα μέχρι 900 γραμμ., το μητρικό αίμα γύρω στο 1.800 γραμμάρια, ο μητρικός ιστός των μαστών μέχρι 1 κιλό, τα υγρά στον μητρικό ιστό μέχρι 2 κιλά, ενώ το λίπος που έχει αποθηκεύσει η μητέρα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 με 3,2 κιλά. Ιδανικά, λοιπόν, η έγκυος καλό είναι να μην πάρει πάνω από 15 κιλά.

Αν έχετε πάρει πολύ περισσότερα κιλά, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σας μετά τον τοκετό θα είναι ιδιαίτερα πλαδαρό σε κάποια σημεία και ιδιαίτερα στην κοιλιά. Τα κιλά αυτά δεν θα χαθούν εύκολα, αν δεν ξεκινήσετε εγκαίρως γυμναστική και δεν ελέγχετε τις θερμίδες που παίρνετε. Αν θηλάζετε, πρέπει να ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο σας για τη διατροφή που θα ακολουθήσετε προκειμένου να χάσετε βάρος χωρίς να στερείστε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Ο ίδιος θα σας ενημερώσει πότε μπορείτε να αρχίσετε γυμναστική και το καταλληλότερο είδος άσκησης - συνήθως το περπάτημα, η γιόγκα ή το pilates είναι η καλύτερη γυμναστική.

Πηγή: Modernmom

v