Αρρώστησε δεύτερη φορά από οστρακιά

Αρρώστησε δεύτερη φορά από οστρακιά

Ερώτηση:

Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι σοβαρό που η κόρη μου 4 ετών και 3 μηνών αρρωσταίνει για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες από οστρακιά και αν θα έπρεπε να το ερευνήσω γενικότερα. Τώρα είναι στο δεύτερο 24ωρο και ξεκινήσαμε από το πρωί augmentin για 8 ημέρες, όπως μας είπε η παιδίατρος, και εξέταση ούρων μια εβδομάδα μετά τη λήξη της αντιβίωσης. Το παιδί είναι ευδιάθετο, κάνει πυρετό μέχρι 38,5 ανά εξάωρο και παραπάνω, έχει όμως κόκκινο εξάνθημα σε όλη την πλάτη που τη φαγουρίζει. Περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ. 

Απάντηση:

Η οστρακιά αφήνει μόνιμη ανοσία για τον τύπο του στρεπτοκόκκου που την προκάλεσε και τις πυρετογόνες τοξίνες με αποτέλεσμα σπάνια να εκδηλώνεται εκ νέου οστρακιά. Η διάγνωση της οστρακιάς τίθεται κυρίως από την κλινική εικόνα που συνήθως είναι τυπική, επιβεβαιώνεται όμως με την απομόνωση β-αιμολυτικού στρεπτοκόκκου ομάδας Α σε καλλιέργεια φαρυγγικού εκκρίματος.

Ο πυρετός υποχωρεί σε 24 ή το πολύ 48 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας και το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 12-48 ώρες μετά την έναρξη της νόσου και χωρίς θεραπεία διαρκεί 3-7 μέρες.

H Πετρούλα Λιάκου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος, Ευρωκλινική Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v