Τα συχνότερα οικονομικά λάθη που κάνουν οι γυναίκες

Τα συχνότερα οικονομικά λάθη που κάνουν οι γυναίκες

"Φουσκωμένες" πιστωτικές κάρτες, άδειοι λογαριασμοί στα μισά του μήνα και ο σύζυγος... έξαλλος! Αναγνωρίστε τα βασικότερα οικονομικά σας λάθη και διορθώστε τα, προκειμένου να αξιοποιείτε σωστά το εισόδημά σας και -γιατί όχι;- να το αυξάνετε!

Μην υπογράφετε χωρίς να διαβάζετε

Μην υπογράφετε τίποτα πριν το διαβάσετε πρώτα! Συνηθίστε να διαβάζετε επίσημα έγγραφα και να τα συζητάτε με φίλους ή με τον σύντροφό σας. Έτσι θα καταλάβετε τους μηχανισμούς που κρύβονται από πίσω και θα γνωρίζετε καλύτερα πότε είναι θεμιτό να υπογράφετε κάτι και υπό ποιες προϋποθέσεις, για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Συμμετέχετε ενεργά στην οικονομική ζωή της οικογένειας

Είτε έχετε δικό σας εισόδημα είτε όχι, μην αφήνετε τον σύζυγο ή σύντροφό σας να χειρίζεται τα οικονομικά του σπιτιού δίχως εσείς να συμμετέχετε ενεργά. Με το να είστε και εσείς ενήμερη των χρημάτων που "μπαίνουν" και "βγαίνουν" από το σπίτι βοηθάτε στην καλύτερη διαχείριση και είστε καλά προετοιμασμένη αν τυχόν κάτι πάει στραβά. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να μαθαίνει πρώτη φορά για την οικονομική του κατάσταση όταν χωρίσει...

Βρείτε έναν καλό λογιστή

Μπορεί να μην είστε επιχειρηματίας, μπορεί να μην έχετε δα τόσα πολλά έσοδα και έξοδα, όμως ένας καλός λογιστής που αφενός θα σας βοηθά με τις φορολογικές σας δηλώσεις και αφετέρου θα σας συμβουλεύει όταν δεν είστε σίγουρη πώς να κινηθείτε με κάποια σοβαρή οικονομική συναλλαγή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος!

Να ζητάτε διευκρινίσεις

Καλή η διακριτικότητα και η ευγένεια αλλά είναι πιο σημαντικό να καταλαβαίνετε αυτά που λέγονται -ειδικά όταν αφορούν την τσέπη σας: Τι σημαίνει έκτακτη εισφορά; Τι σημαίνει αυξήθηκαν τα επιτόκια; Τι σημαίνει προσαύξηση Φ.Π.Α.; Τις πιο σωστές απαντήσεις σε όλα αυτά θα σας δώσει ο... λογιστής που αναφέραμε και παραπάνω!

Πάρτε το ρίσκο συνειδητά

Οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να πάρουν οικονομικά ρίσκα. Μερικές φορές, όμως, είναι απαραίτητο, όχι για να κυνηγήσουν τον πλούτο, αλλά για να μη χάσουν και αυτά που έχουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να είχατε επενδύσει παλαιότερα σε κάποιες μετοχές, των οποίων η τιμή τα τελευταία χρόνια υποχώρησε, όμως σε μία πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να έχετε ελπίδες να σώσετε κάποια χρήματα. Σας ακούγονται κινέζικα; Ενημερωθείτε πλήρως για το θέμα που σας ενδιαφέρει (είτε από τον λογιστή σας, είτε από τον χρηματιστή σας, είτε από κάποιον τραπεζικό σύμβουλο) και πάρτε το ρίσκο συνειδητά!

Λάβετε υπ'όψιν τον παράγοντα «ηλικία»

Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικά μακρινό και κυνικό, όμως είναι σημαντικό να έχετε κάνει εγκαίρως ένα οικονομικό πλάνο για την υπόλοιπη ζωή σας, σε περίπτωση που κάποια στιγμή ο σύντροφός σας φύγει από τη ζωή. Θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα μόνη σας; Μήπως πρέπει να αρχίσετε να βάζετε χρήματα "στην άκρη";

Μην τα δίνετε όλα!

Οι περισσότερες γυναίκες, και δη οι μαμάδες, έχουν εκ φύσεως την τάση να προσφέρουν απλόχερα σε αυτούς που αγαπούν: Αν έχουν δικό τους λογαριασμό, βάζουν συνδικαιούχο και τον σύντροφο, αν το παιδί τους ζητήσει χρήματα, τα δίνουν χωρίς να υπολογίσουν αν αυτά προορίζονται για άλλον σκοπό. Με τον τρόπο αυτό σας είναι αδύνατο να ελέγχετε με ασφάλεια τα έσοδα και έξοδά σας και κινδυνεύετε να ξεμείνετε από χρήματα πριν καν το καταλάβετε. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο, ειδικά αν εργάζεστε, να έχετε χωριστό λογαριασμό από τον σύντροφό σας και τα χρήματα που θα δίνετε στα παιδιά να είναι προσυμφωνημένα και συγκεκριμένα κάθε μήνα.

v