Πεντανόστιμες αλμυρές συνταγές με σφολιάτα

Πεντανόστιμες αλμυρές συνταγές με σφολιάτα

Οι σφολιάτες είναι είδος φαγητού που αρέσει στους περισσότερους. Μπορούν να παρασκευαστούν σε αμέτρητες παραλλαγές, με λαχανικά ή κρεατικά, για πρωινό ή για κυρίως γεύμα, σε αλμυρές ή και γλυκές εκδοχές. Επιλέξαμε πέντε υπέροχες αλμυρές συνταγές με σφολιάτα για να τις συμπεριλάβετε στο επόμενο τραπέζι σας.

Κοτόπιτα «chicken pot pie»

Υλικά:

400 γρ. κοτόπουλο
300 γρ. λαχανικά
500 γρ. ζωμό
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό, χτυπημένο
50 γρ. κρέμα γάλακτος
Mυρωδικά της αρεσκείας μας
60 γρ. αλεύρι
60 γρ. βούτυρο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε τον ζωμό ώστε να είναι χλιαρός. Μαδάτε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Ανακατεύετε τα λαχανικά με το κοτόπουλο. Βάζετε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι.

Ανακατεύετε με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο στο αλεύρι. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον ζωμό και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε ώστε να ομογενοποιηθεί.

Αλατίζετε, σουρώνετε σε σήτα και ενσωματώνετε με το μείγμα του κοτόπουλου. Βάζετε το μείγμα σε ένα ταψί και καλύπτετε με τη σφολιάτα. Πιέζετε τη σφολιάτα περιμετρικά γύρω από τις άκρες του ταψιού ώστε να κολλήσει. Αλείφετε με το αυγό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα.

Συνταγή: yiannislucacos.gr

Ψαρονέφρι γλυκόξινο τυλιγμένο σε σφολιάτα

Υλικά:

3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ψαρονέφρια συνολικού βάρους περίπου 800 γρ.
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
100 ml κονιάκ
200 ml χυμός πορτοκαλιού
3 κ.σ. κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
3 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
1 κ.σ. μέλι
Λίγο τριμμένο μπαχάρι
1 φύλλο σφολιάτας
6 - 7 φέτες βραστό ή καπνιστό χοιρινό ζαμπόν
1 κρόκος αυγού, χτυπημένος σε ένα μπολάκι με 1 κουτ. σούπας νερό
2 κ.σ. σουσάμι
6 - 8 καρφάκια γαρίφαλο
Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα ψαρονέφρια και τα αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα ψαρονέφρια για 4 - 6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για 1 λεπτό και σβήνετε με το κονιάκ. Μαγειρεύετε για μισό λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και βγάζετε τα ψαρονέφρια από το σκεύος. Τα αφήνετε σε μια πιατέλα.

Ρίχνετε στο τηγάνι το χυμό πορτοκαλιού, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το μέλι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύετε τη σάλτσα για 5 λεπτά, μέχρι να μελώσει ελαφρώς. Την αδειάζετε σε ένα μπολάκι και την αφήνετε να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σε επίπεδη, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια απλώνετε το φύλλο σφολιάτας και το κόβετε στη μέση κατά πλάτος. Αλείφετε κάθε κομμάτι με την κρύα σάλτσα και στρώνετε τις φέτες ζαμπόν σε κάθε κομμάτι, σκεπάζοντας τη σάλτσα. Πάνω σε κάθε κομμάτι τοποθετείτε κατά μήκος από ένα ψαρονέφρι. Τυλίγετε κάθε σφολιάτα γύρω από το ψαρονέφρι και αλείφετε την επιφάνειά τους με τον αραιωμένο κρόκο. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και καρφώνετε από 3 - 4 καρφάκια γαρίφαλα.

Βάζετε τα ρολά σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι που να τα χωρά σχεδόν ακριβώς και τα ψήνετε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι οι σφολιάτες να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Βγάζετε τα ρολά από το φούρνο, τα αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς και τα σερβίρετε, κομμένα προσεκτικά σε φέτες. Συνοδεύετε με σαλάτα εποχής.

Συνταγή: dinanikolaou.gr

Ρολό σφολιάτας με μελιτζάνες και κιμά

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτας
1 μελιτζάνα
150 γρ. ρεγγάτο τριμμένο
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
400 γρ. κιμά
1 αυγό
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
Aλάτι, πιπέρι, κανέλα
Xυμό ντομάτας

Εκτέλεση:

Τηγανίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε σε χαρτί κουζίνας για να μην έχουν λάδια. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε ελαιόλαδο, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα και το χυμό ντομάτας.

Μόλις πιεί τα υγρά του, βγάζετε τον κιμά και τον βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει. Προσθέτετε το αυγό και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε.

Ανοίγετε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνετε τις μελιτζάνες, το τριμμένο ρεγγάτο και τον κιμά. Διπλώνετε τις άκρες και τυλίγετε σε ρολό. Ψήνετε στους 190 βαθμούς για περίπου μια ώρα. Κόβετε το ρολό σε φέτες αφού έχει κρυώσει λίγο για να μην χαλάσει.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Φιλέτο γαλοπούλας τυλιχτό σε σφολιάτα του Άκη Πετρετζίκη

Υλικά για την γαλοπούλα:

1 φιλέτο από στήθος γαλοπούλας μαζί με το παραφίλετο βάρους 1,5 κιλό περίπου
Αλάτι / πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Φρέσκο θυμάρι 3 κλαδάκια
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φύλλο σφολιάτας
200 γρ μπέικον σε λεπτές, μακριές φέτες

Υλικά για την γέμιση:

200 γρ συκωτάκια πουλιών
Αλάτι/πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
140 γρ βούτυρο
6-8 κλωνάρια θυμάρι
20 βερίκοκα ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια
5 βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
10 φέτες ψωμί του τοστ σε τρίμμα
1 ζωμό τζελ κότας της μάτζι

Εκτέλεση:

Ζητάτε από το χασάπη να ανοίξει το φιλέτο της γαλοπούλας και να το πλατύνει όσο γίνεται με τον μπάτη. Αν θέλετε και έχετε ένα κοφτερό μαχαίρι μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας. Παίρνετε μια λαδόκολλα. Ρίχνετε επάνω της λίγο ελαιόλαδο, μπόλικο αλατοπίπερο, το θυμάρι αφού μαδήσετε τα κλαδάκια και το σκόρδο. Πάνω στη λαδόκολλα τοποθετείτε το φιλέτο της γαλοπούλας και αλατοπιπερώνετε καλά. Αφήνετε στην άκρη. Καθαρίζετε τα συκωτάκια ή ζητάτε από το χασάπη να το κάνει. Τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με λίγο λάδι και αλατοπίπερο.

Ανακατεύετε. Ζεσταίνετε καλά καλά ένα τηγάνι και ρίχνετε μέσα τα συκωτάκια. Σοτάρετε καλά για ένα δυο λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα και αφαιρείτε από το τηγάνι. Όταν κρυώσουν καλά τα κόβετε σε κομματάκια. Στο ίδιο τηγάνι βάζετε το βούτυρο, τα κρεμμύδια πολύ καλά ψιλοκομμένα και το θυμάρι κατά προτίμηση χωρίς τα κοτσάνια του. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα βερίκοκα και τα κάστανα στο τηγάνι και τα σοτάρετε και αυτά για μερικά λεπτά. Ρίχνετε και τα συκωτάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Προσθέτετε και το ψωμί. Όταν η γέμιση είναι έτοιμη την αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το ζωμό, ανακατεύετε καλά και την αφήνετε λίγο να κρυώσει ώστε να μπορείτε να την πιάσετε με τα χέρια σας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο πάνω στο τραπέζι παράλληλα το ένα με το άλλο και να επικαλύπτονται λίγο. Επάνω τους βάζετε τη λαδόκολλα που έχετε τη γαλοπούλα έτοιμη για γέμισμα. Βάζετε τη γέμιση στη μέση περίπου του φιλέτου της γαλοπούλας. Καλό είναι να τη βάλετε σε ύψος ώστε να μπορέσετε να τυλίξετε πιο εύκολα το κρέας. Τυλίγετε με τη βοήθεια της λαδόκολλας και αφού την τυλίξετε σαν καραμέλα, όλο μαζί το τυλίγετε στο αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για μια ώρα στους 180 βαθμούς και αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε μετά να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα αλλά θα πρέπει να την αφήσετε εκτός ψυγείου για μια ώρα για να συνεχίσετε στο επόμενο στάδιο.

Δύο ώρες πριν σερβίρετε, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Επίσης, απλώνετε τη σφολιάτα στον πάγκο με τη μακριά επιφάνεια προς εσάς. Κάθετα σε αυτή βάζετε τις φέτες του μπέικον την μία δίπλα στην άλλη. Πάνω στη σφολιάτα τοποθετείτε την γαλοπούλα χωρίς το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Καλό είναι να την βάλετε με την "καλή" της πλευρά πάνω στις φέτες του μπέικον. Κλείνετε τη σφολιάτα και ακουμπάτε το πακέτο σε ένα ταψί πάνω στο οποίο έχετε βάλει λαδόκολλα. Ψήνετε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η σφολιάτα από πάνω και αφαιρείτε από το φούρνο. Αφήνετε να σταθεί για 20 λεπτά με μισή ώρα πριν κόψετε σε φέτες και σερβίρετε. Συνοδεύετε με κράνμπερι σος και μπρόκολα ψητά.

Συνταγή: takatsarolakia.pblogs.gr

Τραγανά σφολιατάκια με προσούτο, μοτσαρέλα και βασιλικό

Υλικά:

2 φύλλα σφολιάτας
12 λεπτές φέτες προσούτo
125 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε λεπτές φέτες
12 φύλλα φρέσκος βασιλικός
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κρόκος
3 κ.σ. γάλα φρέσκο

Εκτέλεση:

Απλώνετε τα φύλλα της σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας. Με κουπ πατ ή με ροδάκι κόβετε 6 στρογγυλούς δίσκους από το κάθε φύλλο. Διπλώνετε στη μέση 1 φέτα προσούτο και τη βάζετε στο μισό σφολιατάκι. Τοποθετειτε επάνω 1 λεπτή φέτα μοτσαρέλα και 1 φύλλο βασιλικό. Τρίβετε πιπέρι.

Αφού τα γεμίσετε όλα βρέχετε ελαφρά με τις άκρες των δακτύλων την περίμετρο και διπλώνετε σε μισοφέγγαρο. Με πιρούνι πατάτε γύρω γύρω τις ενώσεις να κολλήσουν.

Τα αραδιάζετε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Χτυπάτε τον κρόκο με το γάλα και τ' αλείφετε με πινέλο. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C 20΄-25΄ μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Συνταγή: argiro.gr

v