Λοιμώδης μονοπυρήνωση σε μωρό και μαμά έγκυος

Λοιμώδης μονοπυρήνωση σε μωρό και μαμά έγκυος

Ερώτηση:

Καλησπέρα! Η 20 μηνών κόρη μου διαγνώστηκε με λοιμώδη μονοπυρήνωση. Πυρετό δεν κάνει, το πολύ να κάνει δέκατα. Έχει στην αριστερή αμυγδαλή ένα μεγάλο λευκό κομμάτι, σαν πύον (ή όπως αλλιώς λέγεται) και έχει πολύ γκρίνια (πονάει προφανώς). Παίρνει αγωγή με σταγόνες Σολντεσανίλ για 3 μέρες και το σιρόπι Κλαριπέν, καθώς και το Κσοζάλ λόγω και μπουκώματος (μύτη, φωνή μπουκωμένη). Τι πρέπει να προσέχω; Διότι είμαι 8 εβδομάδων έγκυος! Υπάρχει κίνδυνος για την εγκυμοσύνη μου; Αυτή η λοίμωξη ποσό καιρό κάνει τον κύκλο της; Τι πρέπει να προσέχω ακριβώς στην μικρή μου και πόσο μάλλον και σε εμένα τώρα που βρίσκομαι σε εγκυμοσύνη; Έχω αγχωθεί πολύ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση:

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ιογενής λοίμωξη, που οφείλεται κυρίως (90%) στο Epstein – Barr (EBV) αλλά και σε άλλους ιούς ή πρωτόζωα. Το 95% των ανθρώπων ηλικίας 35-40 ετών έχουν έρθει σε επαφή με τον EBV τουλάχιστον μία φορά. Ο χρόνος επώασης του ιού (από την μόλυνση, μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων) είναι μέχρι 6 εβδομάδες. Η μετάδοση γίνεται κυρίως με σταγονίδια από το στόμα.

Ο ιός δεν προκαλεί προβλήματα όσον αφορά το κύημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν έχουν αναφερθεί στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των χωρών της Ε.Ε. αποβολές ή συγγενείς ανωμαλίες εμβρύων που να σχετίζονται άμεσα με τον ιό. Αν νοσήσει έγκυος ή εμφανίσει επανενεργοποίηση του ιού, θεωρητικά μπορεί να παρουσιάσει πρόωρο τοκετό ή το νεογέννητο να έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Μην πανικοβάλλεσθε! Αν εμφανίσετε συμπτωματολογία ιογενούς λοίμωξης, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Υπάρχει τρόπος εργαστηριακής διάγνωσης (με πλήρη έλεγχο abs στον ορό του αίματος).

Η μικρή σας απ' ό,τι περιγράφετε, δεν έχει σοβαρή συμπτωματολογία. Προσοχή χρειάζεται (i) αν παρουσιάσει άπνοια (από τον διογκωμένο λεμφικό ιστό – αμυγδαλές – αδενοειδείς εκβλαστήσεις) και (ii) αν διογκωθεί ο σπλήνας, (να μην τραυματιστεί στην κοιλιά). Είναι βέβαιο ότι για τα παραπάνω, σας έχει ενημερώσει ο παιδίατρός σας, στον οποίο και πρέπει να απευθυνθείτε για την περαιτέρω εξέλιξη των συμπτωμάτων και της κλινικής της εικόνας.

Η Αικατερίνη Αγραφιώτου είναι Διευθύντρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v