Μαθητές από την Πάτρα "βγάζουν τη μάσκα" του σχολικού εκφοβισμού με ένα εξαιρετικό video

Μαθητές από την Πάτρα βγάζουν τη μάσκα του σχολικού εκφοβισμού με ένα εξαιρετικό video

Μια ταινία μικρού μήκους με θέμα το σχολικό εκφοβισμό δημιουργήθηκε από Έλληνες μαθητές για να τονίσει την διάσταση που έχει πάρει το φαινόμενο στα σχολεία. Δείτε το υπέροχο βίντεο των παιδιών και ενημερωθείτε για την ενδοσχολική βία, προκειμένου να μπορέσετε ως γονείς να προστατεύσετε το παιδί σας.

Η ενδοσχολική βία αποτελεί ένα φαινόμενο σε έξαρση και χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως τη βιώνουν καθημερινά. Μαθητές από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Πατρών μαζί με τον δάσκαλό τους, Στάθη Ντούκα, αποφάσισαν να σκηνοθετήσουν μια ταινία μικρού μήκους που ονομάζεται «Οι μάσκες πέφτουν», ώστε να αρχίσουν τα παιδιά να αντιδρούν πιο έντονα ενάντια στα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Οι μαθητές χρησιμοποιούν συμβολικές μάσκες υποδηλώνοντας την αδιαφορία που υπάρχει όταν συμμαθητές τους πέφτουν θύματα εκφοβισμού.

Δείτε το υπέροχο βίντεο των παιδιών: 

Πρόσφατα στοιχεία για τον σχολικό εκφοβισμό

O σχολικός εκφοβισμός αποτελεί διεθνές φαινόμενο και σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, σε ποικίλα ένταση, με πολλές και διάφορες αφορμές. Πρόκειται για την συστηματική και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε συμμαθητές τους και περιλαμβάνει πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου στο θύμα και επίδειξη δύναμης ή υπεροχής. Στην Ελλάδα το φαινόμενο σχολικού εκφοβισμού τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες 1 στους 3 μαθητές έχει πέσει θύμα bullying, ενώ 1 στους 2 έχει γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού. Οι ειδικοί αναφέρουν πως χαρακτηριστικά των παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού είναι ότι: φαίνονται ανασφαλή και πιο αγχώδη, είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή και ευαίσθητα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ συνήθως ανήκουν σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, π.χ. είναι μετανάστες ή παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ή με κάποια διαφορετικότητα. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο γονιός αντιληφθεί πως υπάρχει φαινόμενο σχολικού εκφοβισμού καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με το σχολείο και κάποιον ειδικό. 

Πηγή: 2dim-paral.ach.sch.gr

v