Ζευγάρι σε κρίση: 5 βιβλία σε ρόλο ...συμβουλευτικό!

Ζευγάρι σε κρίση: 5 βιβλία σε ρόλο ...συμβουλευτικό!

Είναι μεγάλο βήμα να αναγνωρίσει ένα ζευγάρι ότι υπάρχει πρόβλημα στην σχέση του, πριν φτάσει στον χωρισμό, και ακόμα μεγαλύτερο είναι να αποφασίσουν από κοινού οι δύο σύντροφοι να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό. Ανάμεσα στα δύο αυτά βήματα το ζευγάρι θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα μέσω της επικοινωνίας και της προσωπικής αναζήτησης –αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εύκολο. Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή μπορεί να αποδειχθεί το διάβασμα συγκεκριμένων βιβλίων από συγγράφεις-ψυχοθεραπευτές που ειδικεύονται σε θέματα σχέσεων.

Χωρίς να αποτρέπουν τον/την σύντροφο από το να επισκεφθούν κάποιον σύμβουλο γάμου (το αντίθετο μάλιστα), αλλά απευθυνόμενα σε άτομα που είτε δεν είναι έτοιμα ακόμα για προσωπική συνεδρία είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της θεραπείας ζεύγους, τα παρακάτω βιβλία θα σας δώσουν λύσεις. Γραμμένα από ψυχιάτρους-ψυχαναλυτές και ψυχοθεραπευτές που ειδικεύονται στις οικογενειακές σχέσεις αναλαμβάνουν ένα άτυπο ρόλο συμβουλευτικής και υπόσχονται να απαντήσουν σε πολλά ζητήματα που ταλαιπωρούν τα σημερινά ζευγάρια.

Αν μη τι άλλο, μέσα από αυτά θα αναγνωρίσετε τα πραγματικά σας προβλήματα, πιθανώς να ανακαλύψετε την ρίζα τους, και θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να τα συζητήσετε έπειτα με τον σύντροφό σας.

Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια, του Ματθαίου Γιωσαφάτ

(Εκδόσεις Αρμός, τιμή: 14,13 ευρώ –αγοράστε το online από εδώ.)

Ο κορυφαίος νευρολόγος-ψυχίατρος, ειδικός σε θέματα γάμου και οικογενειακής θεραπείας, περιγράφει τον τεράστιο ρόλο που παίζει η ανάπτυξη του παιδιού και η οικογενειακή κατάσταση μέσα στην οποία μεγαλώνει, στη μετέπειτα ζωή και προσωπικότητά του. Θα σας δώσει συμβουλές όχι μόνο για το πώς θα προφυλάξετε το παιδί σας ώστε να μην αναπτύξει προβληματικές συμπεριφορές, αλλά και για να κατανοήσετε τις βάσεις που εσείς λάβατε ως παιδιά από τους γονείς σας και πώς αυτές επηρεάζουν την σχέση σας τόσο με το παιδί όσο και με τον σύντροφό σας.

Εγώ κι εσύ... και οι άλλοι, συλλογικό από 11 Έλληνες ψυχοθεραπευτές

(Εκδόσεις Αρμός, τιμή: 18 ευρώ –αγοράστε το online από εδώ.)

Στο βιβλίο αυτό ο ψυχοθεραπευτής Γιώργος Κίσσας συνομιλεί με 11 σπουδαίους Έλληνες ψυχοθεραπευτές πάνω σε ζητήματα που αφορούν το ζευγάρι και την οικογένεια σήμερα. Μέσα από πολύ απλές και κατανοητές συζητήσεις, χωρίς ειδικές ορολογίες, θα μάθετε όλα τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής για την οικογένεια και θα βρείτε απαντήσεις σε πολλά ζητήματα που σας απασχολούν αναφορικά με τον γάμο σας.

Ζευγάρια, η ανατομία μιας σχέσης, της Κέιτ Φάϊτζες

(Εκδόσεις Ψυχογιός, τιμή: 12,51 ευρώ –αγοράστε το online από εδώ.)

Η Κέιτ Φάϊτζες βυθίζεται στην καρδιά των σύγχρονων σχέσεων, βασισμένη σε έρευνες κοινωνιολόγων και ψυχολόγων, καθώς και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 120 ανθρώπους, προκειμένου να βρει όσο περισσότερες αλήθειες μπορεί για τα ζευγάρια σήμερα. Στο βιβλίο της θα βρείτε απαντημένους όλους τους «μύθους» και τις «αλήθειες» που απασχολούν τα σημερινά ζευγάρια, π.χ. Μύθος: Το ερωτικό πάθος εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων. Αλήθεια: Όσοι έχουν σταθερή σχέση κάνουν καλύτερο και περισσότερο σεξ.

Μύθος: Η αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών έχει ζημιώσει τις σχέσεις. Αλήθεια: Όσοι απολαμβάνουν μια ισότιμη σχέση είναι πιο ευτυχισμένοι μαζί.

Θεραπεία ζεύγους, συλλογικό από Έλληνες ψυχοθεραπευτές

(Εκδόσεις Καστανιώτη, τιμή: 21,30 ευρώ –αγοράστε το online από εδώ.)

Είναι τελικά καταδικασμένοι οι σύζυγοι να ζουν χωρίς συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση; Ήταν η επιλογή για τον γάμο τους λανθασμένη ή μήπως κάποιοι άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται με την αλληλεπίδρασή τους, τον οδήγησαν στον μαρασμό; Είναι οι δυσκολίες τους αναστρέψιμες μέσα από τη θεραπεία ζεύγους; Τα ζευγάρια, που όλο και περισσότερο έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρά διλήμματα της σχέσης τους, απευθύνονται στον ψυχοθεραπευτή, προσπαθώντας να διερευνήσουν τους λόγους που ο παλιός ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του σε παράπονα, θυμό, οδύνη, ρουτίνα και αδιέξοδο. Στα πιο συχνά από αυτά τα προβλήματα απευθύνονται τρεις διαφορετικές σχολές ψυχοθεραπείας: η ψυχαναλυτική, η συμπεριφορική και η συστημική, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν -κάθε μια με τα δικά της θεωρητικά εργαλεία- τη δυσλειτουργία του ζεύγους και να προτείνουν ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Αν μ'αγαπάς, μη μ'αγαπάς, του Μονί Ελκάιμ

(Εκδόσεις Κέδρος, τιμή: 14,27 ευρώ –αγοράστε το online από εδώ.)

Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αγγλία και βασίζεται σε μελέτη του εξαίρετου Βέλγου νευροψυχίατρου Μονί Ελκάιμ, σε μετάφραση του καθηγητή Νίκου Χρηστάκη. Το βιβλίο, μέσα από πολυάριθμες διηγήσεις περιστατικών, μιλά για τα οξύμωρα της σχέσης, για όλα τα μικρά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν, και καταλήγει να προτείνει ένα νέο μοντέλο θεραπείας με ζευγάρια και οικογένειες, για καλύτερη επικοινωνία στις ερωτικές σχέσεις αλλά και στις σχέσεις μας με τα παιδιά.

v