Όλοι μαζί στο τραπέζι για περισσότερη υγεία

Όλοι μαζί στο τραπέζι για περισσότερη υγεία

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι οικογένειες που τρώνε μαζί το μεσημέρι ή το βράδυ είναι συνολικά πιο υγιείς από τις οικογένειες τα μέλη των οποίων τρώνε ξεχωριστά και σε διαφορετικές ώρες.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν ευνοεί τη συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι. Έρευνες έχουν δείξει πως το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού ξοδεύεται σε έτοιμο φαγητό, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, αφού το φαγητό «απ' έξω» συνδέεται με χαμηλότερης ποιότητας διατροφικές επιλογές. Τα φαγητά των εστιατορίων και τα προπαρασκευασμένα γεύματα τείνουν να είναι πολύ πιο παχυντικά, περιέχουν περισσότερο αλάτι και περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα σπιτικά.

Οικογενειακό τραπέζι για καλύτερη υγεία...

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν 68 διαφορετικές έρευνες που συνδέουν τις διατροφικές επιλογές με την κατάσταση της υγείας. Συνέκριναν τη συχνότητα και την ατμόσφαιρα των οικογενειακών γευμάτων με την ποιότητα των τροφών που κατανάλωναν τα παιδιά, αλλά και τον κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Τα ευρήματα έδειξαν πως η ώρα που η οικογένεια κάθεται γύρω από το οικογενειακό τραπέζι μόνο οφέλη μπορεί να έχει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους, και αυτό γιατί έτσι όλοι τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνες, και πολύ λιγότερο junk-food. Μάλιστα, όσο πιο τακτικά πραγματοποιούνται τα οικογενειακά γεύματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η θετική επίδρασή τους στη συνολική καλή υγεία της οικογένειας. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οικογενειών που συνηθίζουν να τρώνε μαζί, έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

...και για καλύτερες σχέσεις

Κάτι ακόμα που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων δεν περιορίζονται μόνο στην ποιότητα του φαγητού, αλλά σχετίζονται και με την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Οι οικογένειες που μοιράζουν τον κοινό χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας junk-food, συνήθως δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ τα παιδιά παίρνουν λανθασμένα διατροφικά πρότυπα από τους γονείς. Αντίθετα, στα οικογενειακά γεύματα οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά γιατί είναι ωφέλιμα τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι και να δημιουργήσουν σταδιακά έναν θετικό μηχανισμό διατροφικών επιλογών.

Όσο για το πώς θα καταφέρουν οι σημερινοί πολυάσχολοι γονείς να ετοιμάζουν σε καθημερινή βάση, υγιεινά οικογενειακά γεύματα; Οι ερευνητές τούς προτείνουν να φτιάχνουν εβδομαδιαία «μαγειρικά» πλάνα, αναζητώντας απλές και γρήγορες συνταγές που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή , προκειμένου να μην αναγκάζονται να παραγγέλνουν συχνά φαγητό απ’έξω.

Πηγή: Healthland.time

v