Λαχταριστές συνταγές στο φούρνο για το πασχαλινό τραπέζι

Λαχταριστές συνταγές στο φούρνο για το πασχαλινό τραπέζι

Το πασχαλινό τραπέζι είναι μια ξεχωριστή στιγμή για κάθε οικογένεια, μιας και είναι ευκαιρία να μαζευτούν όλα τα μέλη και να απολαύσουν μαζί μοναδικές γεύσεις. Μπορεί να μην έχετε σούβλα αλλά έχετε σίγουρα... φούρνο! Κατσικάκι, αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι μπαίνουν εύκολα στο τραπέζι και, μαζί με τη συνοδεία ρυζιού ή πατάτας, φουσκώνουν... τις κοιλίτσες και ξετρελαίνουν τον ουρανίσκο. 

Κατσικάκι ξεκοκαλισμένο στο φούρνο με πατάτες

Υλικά:

3 μπούτια κατσικάκι (3-3.3 κιλά) μικρό
200 ml ελαιόλαδο1
1 κ.σ. αλάτι
1/2 κ.σ. πιπέρι
1/2 κ.σ. ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο, οι 2 λιωμένες και οι 2 σε φετάκια
150 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι σε επιμήκεις φέτες
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, τα φύλλα
2 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα
1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2,5 εκατ.
Χυμός από 1 λεμόνι, 1 πορτοκάλι και 1 μανταρίνι
Έξτρα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C. Πλένετε τα μπούτια και αφαιρείτε όσα κομμάτια λίπους υπάρχουν εκτός από αυτά της πέτσας. Τα στεγνώνετε καλά με χαρτί, ελέγχετε αν έχουν ξεμείνει πάνω τους τρίχες, τις βγάζετε και βάζετε τα μπούτια στο ταψί του φούρνου. Αναμιγνύετε σε μπολ όλα τα υλικά του λαδιού για το μασάζ και με το μείγμα τρίβετε καλά παντού το κρέας για 10 λεπτά περίπου.

Με μαχαίρι ανοίγετε στο κρέας μικρές τρύπες (5-6 σε κάθε μπούτι) και βάζετε μέσα τα φετάκια του σκόρδου.
Προσθέτετε στο ταψί τις πατάτες και πάνω τους όσο μείγμα από το λάδι του μασάζ έχει περισσέψει, το κρασί, το λιωμένο σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε επίσης ανάμεσά τους τις φέτες του κρεμμυδιού. Του κλείνετε το μάτι και το βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο.

Στην μιάμιση ώρα ψησίματος, βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και με κοφτερό μαχαίρι κόβετε κατά μήκος του κεντρικού κόκαλου που υπάρχει σε κάθε μπούτι, το ξεκολλάτε από το κρέας και το αφαιρείτε. Προσέχετε να αφήνετε τα κομμάτια κατά το δυνατόν ενιαία σε μερίδες. Με κοφτερό μαχαίρι και πιρούνι ή πιρούνα, αυτή η δουλειά γίνεται με λίγη προσοχή και χωρίς βιασύνη, σχετικά εύκολα. Όπου υπάρχουν μικρότερα κόκαλα, χρειάζεται περισσότερη επιμέλεια για να μην διαλυθεί το κρέας, αλλά ακόμη και αν σας βγαίνουν πιο μικρά κομμάτια από μερίδα, τοποθετείστε τα κι αυτά δίπλα στα μεγάλα. Όταν ξεροψήνονται, στο τέλος, είναι οι καλύτερες μπουκιές κι αυτές που τελικά όλοι προτιμούν.

Bάλτε το ξεκοκαλισμένο κατσικάκι πίσω στο ταψί με τάξη, δοκιμάστε στο αλάτι, πιπέρι το κρέας αλλά κυρίως τις πατάτες και διορθώστε, αν χρειάζεται. Συνεχίστε το ψήσιμο στους 150 βαθμούς για άλλες 2 ώρες, περιχύνοντας κατά διαστήματα (ανά μισάωρο περίπου) το κατσικάκι με την σάλτσα που βρίσκεται στο ταψί. Στις 2 με 2.5 ώρες ρίξτε πάνω στο κρέας και τις πατάτες το χυμό από το λεμόνι, το πορτοκάλι και το μανταρίνι και ψήστε άλλα 20 λεπτά.

Βγάλτε το κατσικάκι απ' τον φούρνο, σκεπάστε το καλά παντού με αλουμινόχαρτο και αφήστε το έτσι για 15-20 λεπτά. Αν είναι έτοιμο αρκετά νωρίτερα από το σερβίρισμα, αφήστε το σκεπασμένο στο φούρνο στους 70-80 βαθμούς C. Το τοποθετείτε σε ζεστή πιατέλα ή στα πιάτα (κι αυτά ζεστά) με τις πατατούλες και τη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα χωριστά.

Συνταγή: pandespani.com

Τραγανιστό κοκορέτσι στο φούρνο

Υλικά:

1 συκωταριά
Πιπέρι, αλάτι
2 λεμόνια
1 ποτήρι κρασί μαύρο η κονιάκ
5 πλεξίδες εντεράκια
Μπόλιες
2 κ.σ. βούτυρο
Λεμόνι
Κόλιανδρο, λίγη ρίγανη

Εκτέλεση:

Πλένετε  τα εντεράκια καλά. Τα γυρνάτε με ένα ξυλαράκι, τα πλένετε πάλι και τα τρίβετε με τα δύο λεμόνια και αλάτι για να ασπρίσουν.

Κόβετε τα συκώτια στρογγυλά. Τα περιχύνετε με το κρασί και ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο και ρίγανη. Κάνετε σούβλες από λυγαριά ή μεταλλικές και περνάτε τα συκώτια εναλλάξ, τα σκεπάζετε με τις μπόλιες και από πάνω τυλίγετε με τα εντεράκια.

Τις βάζετε στο ταψί με το βούτυρο και λεμόνι. Σκεπάζετε με μπόλιες και ψήνετε σε μέτρια φωτιά στο φούρνο έως να ξεροψηθούν (περίπου 40 λεπτά).

Συνταγή: greekcook.gr

Ρολό αρνιού με κατσικίσιο τυρί και δυόσμο

Υλικά:

1 καρέ αρνιού χωρίς κόκαλο περίπου 1.200 γρ.
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1/2 κ.γ. καυτερή πιπεριά σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας ξεκοκαλίσει το καρέ αρνιού και να το κόψει σε δύο ίσα μέρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210° C. Πλένετε το δυόσμο, τον στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τον ψιλοκόβετε. Βάζετε το κατσικίσιο τυρί σε ένα μπολ και το λιώνετε με το πιρούνι. Ρίχνετε το δυόσμο, λίγο αλάτι και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύετε πολύ καλά. Απλώνετε το μείγμα στα δύο κομμάτια αρνιού, τα τυλίγετε σε ρολό και τα δένετε με σπάγκο.

Τοποθετείτε τα ρολά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και γύρω γύρω βάζετε τις σκελίδες καθαρισμένες. Ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε στο φούρνο για 20΄. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε το φαγητό μέσα για 5΄, με την πόρτα ανοιχτή.

Κόβετε το κάθε ρολό σε τέσσερα κομμάτια. Λιώνετε τα σκόρδα με το πιρούνι και τα ανακατεύετε με το ζουμί που έχει μείνει στο ταψί. Ραντίζετε το κρέας με τη σάλτσα του και σερβίρετε.

Συνταγή: elle.gr

Αρνάκι με χόρτα, φέτα και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:

1,5 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες (πλάτη και παϊδάκια)
1 κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, μαρούλι, λάπατα) πλυμένα και καθαρισμένα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμύδια και 1 ξερό ψιλοκομμένα
100 ml κρασί λευκό
1 κύβος λαχανικών
3 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
Λίγο αλάτι - Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα:
1 κ.γ. κορν φλάουρ
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. φέτα, μυζήθρα ή ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
150 γρ. φέτα χοντροτριμμένη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε το μισό λάδι μαζί με το βούτυρο και ροδίζετε τις μερίδες του κρέατος, αφού προηγουμένως τις αλατοπιπερώσετε. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και τα σοτάρετε 5΄-6΄ ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτετε τα χόρτα και συνεχίζετε το σοτάρισμα 3΄-4΄.

Τοποθετείτε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτετε τον κύβο λαχανικών, το κρασί και 2 ποτήρια ζεστό νερό. Σιγοβράζετε 1 ώρα, μέχρις ότου εξατμιστούν τα πολλά υγρά και μαλακώσει το κρέας.

Κατόπιν μεταφέρετε το ζουμί από το φαγητό σε μικρό κατσαρολάκι και φτιάχνετε τη σάλτσα ως εξής: Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και δένετε με αυτό ελαφρά τη σάλτσα. Χτυπάτε το γιαούρτι με το υπόλοιπο λάδι, το λευκό τυρί, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στο μείγμα του γιαουρτιού λίγη λίγη τη δεμένη σάλτσα, χτυπώντας με πιρούνι.

Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα, ανακινείτε την κατσαρόλα για να πάει παντού και βράζετε 1΄-2΄ ακόμη. Σερβίρετε αμέσως σκορπίζοντας από πάνω τη φέτα.

Συνταγή: icookgreek.com

Χοιρινό κοντοσούβλι στην λαδόκολλα

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κρέας (μπριζόλα λαιμού για να έχει και λίγο πάχος) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
2 κλωνάρια μαϊντανό
1 κ. γ. πιπέρι σε κόκκους
1 κ. γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. θυμάρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζετε τα κομμάτια του κρέατος μέσα και το αφήνουμε για όλη τη νύχτα.

Την επομένη, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βγάζετε το κρέας από τη μαρινάδα, βάζετε το ένα κομμάτι "κολλητά" στο άλλο (ή το περνάτε σε ξυλάκια για σουβλάκια), το τυλίγετε σε λαδόκολλα και το βάζετε σε ένα ταψί να ψηθεί, για 1 1/2 ώρα περίπου (προσοχή: αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα του κρέατος).

Το σερβίρετε με τη λαδόκολλα μέσα σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τηγανιτές πατάτες φούρνου ή ρύζι.

Συνταγή: tantekiki.blogspot.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v