Νηστεία με νοστιμιά σε 5 γρήγορα σπιτικά γεύματα!

Νηστεία με νοστιμιά σε 5 γρήγορα σπιτικά γεύματα!

Όλοι επιθυμούμε να απολαμβάνουμε νόστιμες και ενδιαφέρουσες συνταγές, οι οποίες θα... κουδουνίζουν τον ουρανίσκο! Μπορεί την περίοδο πριν το Πάσχα να κάνουμε νηστεία και άρα οι επιλογές να είναι περιορισμένες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τρώμε φαγητά χωρίς γεύση. Ανακαλύψαμε συνταγές που ανταποκρίνονται στην συγκεκριμένη περίοδο, αλλά που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και την νοστιμάδα τους.

Ταλιατέλες με ρεβύθια

Υλικά:

1 φλ. ρεβύθια
1 φλ. λεπτό σιμιγδάλι
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. νερό 
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 - 1 κ.γλ. μπούκοβο ή φρέσκια καυτερή πιπεριά
2-3 κ.σ. φρεσκοστιμένο λεμόνι
1/2 - 1 κ.γλ. κορν φλάουερ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Αφήνετε τα ρεβύθια να μουλιάσουν για ένα βράδυ. Στραγγίζετε. Βάζετε τα ρεβύθια σε κατσαρόλα, σκεπάζετε με νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάτε το ζουμί τους.

Κάνετε μια σφικτή ζύμη με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το αλάτι και όσο νερό χρειαστεί. Ανοίγετε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τη μηχανή των ζυμαρικών και κόβετε σε λωρίδες μισού εκατοστού. Αφήνετε τα ζυμαρικά να στεγνώσουν.

Χωρίζετε το ένα τέταρτο από τις ταλιατέλες και τις κόβετε σε κομματάκια. Σε τηγάνι με χοντρό πάτο ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα κομμένα ζυμαρικά. Αφήνετε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας.

Στο ίδιο λάδι σοτάρετε το σκόρδο, το μπούκοβο ή την πιπεριά και προσθέτετε τα ρεβύθια και 2/3 φλιτζανιού από το ζουμί τους. Σιγοβράζετε και προσθέτετε το λεμόνι, όπου έχουμε διαλύσει το κορν φλάουερ. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι.

Βράζετε πολύ λίγο (al dente) τις υπόλοιπες ταλιατέλες, σουρώνετε και τις ανακατεύετε με τα ρεβύθια. Προσθέτετε και τα τηγανητά κομμάτια, πασπαλίζετε με μαϊντανό και μπόλικο φρεσκοτριμένο πιπέρι, και σερβίρετε.

Συνταγή: gourmed.gr

Τηγανητές ροδέλες θραψάλου με χυλό μπίρας

Υλικά:

750 γρ. θράψαλο σε ροδέλες
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. τριμμένο γλυκό κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 φλιτζανιού μπίρα (περίπου)
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνετε τα θράψαλα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αν είναι κατεψυγμένα. Τα πλένετε και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.

Σε μεσαίο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε στο μείγμα μπίρα, μέχρι να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Στη συνέχεια, βουτάτε τις ροδέλες στο χυλό και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι για 5΄ περίπου, γυρίζοντας τις για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρετε τις ροδέλες με φέτες λεμονιού και συνοδέψτε τις με τηγανιτές πατάτες και σαλάτα εποχής.

Συνταγή: dietup.gr

Καρδιές αγκινάρας με σκόρδο και μαϊντανό

Υλικά:

8 αγκινάρες
Χυμός από 2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Φοράτε γάντια μιας χρήσεως, γιατί οι αγκινάρες μαυρίζουν τα χέρια. Αφαιρείτε τα σκληρά φύλλα γύρω γύρω και κόβετε τα κοτσάνια τους (μπορείτε να κρατήσετε ορισμένα κομμάτια αν είναι τρυφερά). Με ένα κουτάλι καθαρίζετε το χνούδι τους. Τις κόβετε στα τέσσερα και τις βάζετε σε ένα μπολ μαζί με νερό και χυμό λεμονιού.

Βράζετε νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε χυμό λεμονιού και ρίχνετε μέσα τις αγκινάρες να ζεματιστούν για 3'. Τις στραγγίζετε.

Τις σοτάρετε σε ένα τηγάνι μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το σκόρδο, το οποίο έχετε ξύσει με ένα μαχαίρι. Ανακατεύετε κατά διαστήματα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το μπαλσάμικο και περιμένετε λίγο να εξατμιστεί. Αφαιρείτε το σκόρδο, πασπαλίζετε τις αγκινάρες με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή: elle.gr

Πίτα με πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά:

10 φύλλα κρούστας
1/2 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
4 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσινες μακρουλές γλυκές πιπεριές
3 κόκκινα κρεμμύδια
4-5 φρυγανιές στο μίξερ(σκόνη να γίνουν)
Αλάτι, πιπέρι
1/3 του φλιτζ. ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε την γέμιση. Κόβετε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Βάζετε το λάδι (1/3 του φλιτζανιού) στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα (πάντα με βαρύ πάτο) και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνετε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.

Ανακατεύετε κάθε τόσο, χαμηλώνετε και αφήνετε στην φωτιά μέχρι να μαραθούν καλά και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Αποσύρετε από την φωτιά. Παίρνετε ένα ταψί παραλληλόγραμμο, το λαδώνετε και στρώνετε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα -ένα.

Ρίχνετε την γέμιση στα φύλλα και τότε προσθέτετε και την φρυγανιά από πάνω. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι λαδώνοντας τα ένα-ένα. Χωρίζετε με ένα μαχαιράκι την πίτα σε κομμάτια και την βάζετε στον φούρνο, στους 180 για περίπου 45 λεπτά.

Συνταγή: uncook.gr

Κολοκυθοκεφτέδες με μύδια

Υλικά:

1 κιλό κολοκυθάκια
6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
600 γρ. μύδια με τα κελύφη πλυμένα και καθαρισμένα
4-5 κ.σ. άνηθος
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
4 - 5 κ.σ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι (ανάλογα την προτίμηση)
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Τρίβετε τα κολοκυθάκια σε χοντρό τρίφτη και τα αφήνετε στο σουρωτήρι, αφού τα αλατίσετε για να στραγγίσουν. Σε αραιά διαστήματα τα πιέζετε με τις παλάμες σας για να βγάλουν τα υγρά τους. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό.

Αχνίζετε τα μύδια για 2' - 3' σε λίγο νερό (ή κρασί) μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους και πετάτε όσα δεν άνοιξαν. Αποσπάτε την ψίχα από τα υπόλοιπα και την ψιλοκόβετε.

Ρίχνετε σε μπολ τα κολοκυθάκια και τους προσθέτετε την ψίχα από τα μύδια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη φρυγανιά και τα προσθέτετε στο μείγμα με τα κολοκυθάκια.

Ζυμώνετε λεπτούς κεφτέδες και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τους στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρετε αμέσως. Γαρνίρετε με ντοματάκια Σαντορίνης και ολόκληρες γαρίδες.

Συνταγή: icookgreek.com

v