Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: Ο ρόλος του στην ομορφιά και την υγεία

Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: Ο ρόλος του στην ομορφιά και την υγεία

Έχουμε μάθει πλέον καλά πως ό,τι τρώμε και πίνουμε επηρεάζει άμεσα τόσο την υγεία όσο και την εμφάνισή μας. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι οι περισσότερες γυναίκες επιδιώκουν να καταναλώνουν οτιδήποτε μπορεί να τις κάνει να δείχνουν πιο νέες και υγιείς. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία πίσω από την «τρέλα» των τελευταίων μηνών στον τομέα της ομορφιάς: Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο.

Τι είναι το υγρό πόσιμο κολλαγόνο και τι προσφέρει

Το υγρό κολλαγόνο έχει τις ρίζες του στην Ασία και έκανε την εμφάνισή του στην παγκόσμια αγορά το 2012. Από τότε έγινε τόσο δημοφιλές ώστε δεν υπάρχει κατάστημα καλλυντικών ή φαρμακείο, το οποίο σέβεται τον εαυτό του, που να μην γέμισε με αυτό τα ράφια του. Στην Αμερική, μάλιστα, οι κυρίες της «υψηλής κοινωνίας» πραγματοποιούν μέχρι σήμερα «collagen-drinking parties». Καλούν, δηλαδή, τις φίλες τους και τις κερνούν σφηνάκια κολλαγόνου!

Η θεωρία πίσω από αυτό το ελιξίριο ομορφιάς και υγείας είναι ότι λαμβάνοντάς το σε ημερήσια βάση, ενισχύεται η φυσική παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, με αποτέλεσμα να βελτιώνει κανείς άμεσα την υγεία και την υφή της επιδερμίδας. Πιο συγκεκριμένα, οι παρασκευαστές του υγρού πόσιμου κολλαγόνου αναφέρουν ότι το συμπλήρωμα αυτό βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών, λευκαίνει το δέρμα, μειώνει την κυτταρίτιδα, αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού και αδυνατίζει, ενώ θεραπεύει την ακμή, τη δερματίτιδα και την ψωρίαση.

Δεν είναι, όμως, μόνο η ομορφιά που, όπως υποστηρίζεται, ωφελείται από το υγρό κολλαγόνο αλλά και η υγεία, συγκεκριμένα οι χόνδροι του οργανισμού, οι ιστοί που όταν δεν λειτουργούν σωστά προκαλούν αρθρίτιδα.

Μέχρι πρόσφατα η αντίληψη του ιατρικού κόσμου ήταν ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εξελισσόμενη εκφυλιστική διαδικασία φθοράς, η οποία δεν μπορεί να αποτραπεί. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία ερευνητές ανέπτυξαν μία πολύ πιο αισιόδοξη θεωρία, ότι η διαδικασία αυτή επιδέχεται επέμβασης, ακόμα και αναστροφής. Η θεραπεία που συνέστησαν, λοιπόν, βασίζεται στη λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου τύπου ΙΙ.

Ο χειρουργός ορθοπεδικός Α. Μπαδέκας, αναφέρει σχετικά σε άρθρο του ότι «το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, που μεγαλώνοντας, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις γυναίκες, προκαλώντας όχι μόνο το φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης, αλλά και πάρα πολλά προβλήματα στις αρθρώσεις» και συνεχίζει λέγοντας ότι «το πρόβλημα με το κολλαγόνο είναι πως δε μπορούμε να το προσλάβουμε από καμία τροφή. Ο μόνος τρόπος είναι τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ουσιαστικά αποτελούνται από υδρολυμένο κολλαγόνο, μαγνήσιο, πυρίτιο και το μισό σύμπλεγμα της βιταμίνης Β.»

Τι λένε οι ειδικοί για το υγρό πόσιμο κολλαγόνο

Στο ίδιο άρθρο που αναφέρθηκε παραπάνω ο κ. Μπαδέκας προσθέτει ότι η συγκεκριμένη μορφή συμπληρώματος διατροφής με κολλαγόνο αποτελεί «κορυφαία εξέλιξη και βήμα στην τεχνολογία του κολλαγόνου. Αυτό γιατί στην υγρή του μορφή είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον οργανισμό και αποδοτικό. Η υγρή του μορφή, δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και τονώνει άμεσα τα δόντια, τις αρθρώσεις, τα οστά και ενισχύει την ελαστικότητα στο δέρμα.»

Για οφέλη του υγρού πόσιμου κολλαγόνου σε προβλήματα οστεοαρθρίτιδας κάνει λόγο και η φαρμακοποιός-αισθητικός κ. Εύη Κυνηγαλάκη, η οποία αναφέρει ότι «το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει πολύ καλή αποτελεσματικότητα στις αρθρώσεις, καταστέλλει τον πόνο και το πρήξιμο και βοηθά στην ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού». Μάλιστα, ειδικά για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα οστεοαρθρίτιδας η ίδια αναφέρει ότι στο φαρμακείο διατίθεται ακόμα πιο ενισχυμένο σκεύασμα κολλαγόνου, με συστατικά που στοχεύουν ακριβώς στους χόνδρους.

Αναφορικά με τα οφέλη του συμπληρώματος στην ομορφιά η κ. Κυνηγαλάκη, κρίνοντας από τις πελάτισσες του φαρμακείου της που το χρησιμοποιούν, λέει «στα μαλλιά και στα νύχια δεν έχω δει διαφορές –το βασικό στοιχείο των νυχιών, άλλωστε, είναι η κερατίνη όχι το κολλαγόνο. Ως προς το δέρμα, υπάρχουν πελάτισσες που περιγράφουν ότι το νιώθουν πιο φωτεινό και υγιές. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός σκευάσματος φαίνεται από την επαναληψιμότητά του και το υγρό πόσιμο κολλαγόνο -ακόμα κι αν η τιμή του κυμαίνεται στα 40 ευρώ ανά 500ml- παρουσιάζει μεγάλη επαναληψιμότητα».

Στο ερώτημα κατά πόσο ενισχύει το υγρό πόσιμο κολλαγόνο τον οργανισμό, η ειδική παθολόγος Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη απαντά χαρακτηριστικά στο Mama365 ότι «δεν υπάρχουν ακόμα ιατρικές μελέτες που να αποδεικνύουν τα οφέλη του. Ορισμένα άτομα, μάλιστα, που είναι αλλεργικά μπορεί να έχουν πρόβλημα με την πόση του».

Παρεμφερής είναι και η άποψη της πλαστικού χειρουργού κ. Λουΐζας Μιχαλάκη, η οποία λέει ότι «το υγρό πόσιμο κολλαγόνο μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στις αρθρώσεις και τους χόνδρους, όμως αναφορικά με τα οφέλη του στο δέρμα θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα αρκετές επιστημονικές μελέτες για να υπάρξουν συμπεράσματα. Και κάποιος που το χρησιμοποιεί, όμως, σήμερα για να μπορέσει να δει τυχόν αποτελέσματα θα πρέπει να το λάβει για αρκετούς μήνες».

Ο αμερικανός δερματολόγος Dr. Neal Schultz, από την άλλη, σημειώνει ότι «οι παρασκευαστές αυτών των συμπληρωμάτων θέλουν να πιστέψετε ότι το κολλαγόνο που καταναλώνετε μεταφέρεται απευθείας στην επιδερμίδα και την ωφελεί άμεσα. Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη και οι πρωτεΐνες φτιάχνονται από αμινοξέα. Από το στιγμή που θα βρεθεί στο στομάχι, το κολλαγόνο θα σπάσει σε αμινοξέα από τα ένζυμα του στομάχου, τα οποία στη συνέχεια θα απορροφηθούν από τον οργανισμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εκεί που χρειάζονται. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι το ίδιο το κολλαγόνο κατευθύνεται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος απευθείας στην επιδερμίδα».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι τα κύτταρα που λαμβάνουν τα σπασμένα αμινοξέα δεν αναγνωρίζουν αν αυτά προήλθαν από υγρό πόσιμο κολλαγόνο ή από ένα χάμπουργκερ –τα κύτταρα αναγνωρίζουν απλά ότι έλαβαν διαλυμένη πρωτεΐνη. Καταλήγει δε ότι αν κανείς θέλει πραγματικά να ωφελήσει την φυσική παραγωγή κολλαγόνου του οργανισμού το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αυξήσει την πρόσληψη της βιταμίνης C, η οποία χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη C, μάλιστα, λαμβάνεται από τα κύτταρα ατόφια, δεν διαλύεται.

v