Βιταμίνη C: Γιατί την χρειάζεστε και πού θα την βρείτε

Βιταμίνη C: Γιατί την χρειάζεστε και πού θα την βρείτε

Όλοι έχουμε ακούσει για τη σημασία της βιταμίνης C στην διατροφή και την υγεία μας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φροντίζουν να τη λαμβάνουν καθημερινά, είτε πίνοντας χυμούς από φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια είτε μέσω φαρμακευτικών συμπληρωμάτων. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι όλο και περισσότερες νέες έρευνες υποστηρίζουν την προστατευτική της δράση έναντι σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μπορεί, επίσης, να μην γνωρίζετε ποιες τροφές είναι πλουσιότερες σε βιταμίνη C ακόμα και από το πορτοκάλι.

Η θαυματουργή βιταμίνη C

Σύμφωνα με την διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Μαρία Κολοτούρου η C είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δηλαδή δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό παρά αποβάλλεται εύκολα, άρα πρέπει να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, ιδανικά μέσω της διατροφής, αλλά και μέσω συμπληρωμάτων.

Η έλλειψή της συνήθως προκαλεί εξάντληση, αδυναμία, μάτωμα ούλων, καθώς και μυϊκούς πόνους. Γι'αυτό την χρειάζονται ακόμα περισσότερο άτομα που δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, άτομα που βιώνουν καταστάσεις έντονου στρες, όσοι υποφέρουν από συχνά κρυολογήματα (άρα έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα), καθώς και οι καπνιστές, των οποίων οι ανάγκες για βιταμίνη C είναι αυξημένες σε ποσοστό περίπου 50% σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αντίθετα, περιορισμένη λήψη της, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων, θα πρέπει να κάνουν άτομα που υποφέρουν από νεφρικές δυσλειτουργίες ή υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου στο αίμα (αιμοχρωμάτωση).

Η βασική λειτουργία της βιταμίνης C είναι αντιοξειδωτική, το γεγονός δηλαδή ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι καταστροφικές και ευθύνονται για πολλές σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C βοηθά σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η σύνθεση κολλαγόνου (άρα στην προστασία της επιδερμίδας), η αποκατάσταση ιστών και επούλωση πληγών, η δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση λευκών αιμοσφαιρίων, η απορρόφηση του σιδήρου, ενώ δρα και ως αντιισταμινικό.
Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, έχουν αποδώσει στην επαρκή λήψη βιταμίνης C ακόμα περισσότερα και σημαντικότερα οφέλη. Σύμφωνα με αυτές η βιταμίνη C:

-Προστατεύει από οστεοπόρωση αποτρέποντας την απώλεια μυϊκής μάζας.
-Προστατεύει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα μόλυνσης στην ατμόσφαιρα.
-Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο -σπάνιο μεν αλλά θανατηφόρο.
-Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από καρκίνο, αλλά και στον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Οι πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές

Πέρα από το γνωστό και αγαπημένο μας πορτοκάλι, υπάρχουν τροφές με ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αυτές είναι: Τα φραγκοστάφυλα, οι πράσινες πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μάνγκο, το κουνουπίδι και το λάχανο.

Αναφορικά με τα λαχανικά που περιέχουν μπόλικη βιταμίνη C, οι ειδικοί συμβουλεύουν, πάντως, να βράζονται σε ελάχιστο νερό και για πολύ λίγα λεπτά, για να αποφεύγεται η εξουδετέρωσή της.

Σε κάθε περίπτωση "με ένα πορτοκάλι καλύπτουμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση βιταμίνης C", σύμφωνα με την κ. Κολοτούρου.

Συμπληρώματα βιταμίνης C

Στο εμπόριο θα βρείτε συμπληρώματα με απλή δόση βιταμίνης C, με περιεκτικότητα δηλαδή αντίστοιχη μιας πορτοκαλάδας, και άλλα και με βιταμίνη C σε μεγα-δόσεις. Το αν χρειάζεστε κάποιο από αυτά τα συμπληρώματα και ποιο θα είναι αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας.

Πρέπει να γνωρίζετε, πάντως, πως το ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα είναι τα 2.000 mg. Επίσης, καλό είναι το συμπλήρωμα να μη λαμβάνεται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα –π.χ. μετά από 3 μήνες καθημερινής λήψης ενός συμπληρώματος άνω των 1.000 mg καλό είναι να το διακόπτετε και να λαμβάνετε βιταμίνη C μέσω της διατροφής σας.

Τέλος, η ειδικός συμβουλεύει να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης αναφορικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και να μην τα προσφέρετε ποτέ σε παιδιά χωρίς την άδεια του παιδιάτρου.

v