Καρκίνος του δέρματος: Πώς θα τον αναγνωρίσετε και πώς θα προφυλαχθείτε!

Καρκίνος του δέρματος: Πώς θα τον αναγνωρίσετε και πώς θα προφυλαχθείτε!

Αποτελεί μία πολύ συχνή μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες. Τα καλά νέα είναι, όμως, πως μπορεί να προληφθεί, αρκεί να υπάρξει έγκαιρος έλεγχος, σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από την πλευρά του ασθενούς. Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου εξηγεί ποιες ομάδες απειλούνται συχνότερα από τον καρκίνο του δέρματος, πώς τον αντιμετωπίζουν και πώς θα προφυλαχθούμε όλοι, τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι.

Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος

Η κ. Μουσάτου αναφέρει πως ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι τα μελανώματα, που είναι και η πιο "δύσκολη" μορφή του, ενώ ο δεύτερος είναι τα επιθηλιώματα, δηλαδή εντοπισμένοι όγκοι, οι οποίοι μόλις αφαιρεθούν δεν απειλούν πλέον την υγεία του ασθενούς. 

Αιτίες - Ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με την κ. Μουσάτου, υπάρχουν δύο βασικοί (και γενικοί) λόγοι που οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος. Ο πρώτος είναι οι κληρονομικοί ή γενετικοί παράγοντες που κάνουν κάποιον να έχει την προδιάθεση και ο δεύτερος είναι η αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

-Όσοι έχουν πολλαπλές δυσπλαστικές ελιές.
-Όσοι έχουν στο στενό τους περιβάλλον κάποιον που έχει εμφανίσει καρκίνο στο δέρμα.
-Όσοι έχουν πάθει ηλιακά εγκαύματα, κυρίως στην παιδική ηλικία.
-Όσοι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος. 
-Όσοι έχουν εκτεθεί υπερβολικά στην υπεριώδη ακτινοβολία. 
-Όσοι έχουν εμφανίσει στο παρελθόν μελάνωμα.

Πότε μια ελιά πρέπει να μας ανησυχεί;

Ο καρκίνος του δέρματος συναντάται κατά 50% σε ελιές που ήδη υπάρχουν στο δέρμα και κατά 50% με την εμφάνιση νέων σπήλων. Σε γενικές γραμμές, όταν μια ελιά αιμορραγεί ή προκαλεί κνησμό καθώς επίσης και όταν αλλάζει σχήμα ή μέγεθος οφείλει να μας οδηγήσει στον δερματολόγο για προληπτικό έλεγχο

Εξέταση - Τρόποι θεραπείας

Ο ασθενής μπορεί να επισκεφτεί έναν δερματολόγο, ο οποίος θα κάνει μια καλή κλινική εξέταση και στη συνέχεια μπορεί να κάνει "δερματοσκόπηση", μέσω της οποίας μπορεί να δει με ειδικό φακό τις ελιές σε μεγέθυνση. Στη συνέχεια, μπορεί να γίνει χαρτογράφηση, δηλαδή ψηφιακή αποτύπωση της δερματοσκόπησης. Αν βρεθεί ένας ύποπτος σπήλος, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Τότε θα γίνει βιοψία και θα φανεί εάν πρόκειται για επιθηλίωμα ή μελάνωμα. 

Στην πρώτη περίπτωση, ο όγκος αφαιρείται και ο ασθενής θεραπεύεται. Εάν, όμως, πρόκειται για μελάνωμα, η θεραπεία εξαρτάται από το πάχος του μελανώματος, πόσο βαθιά δηλαδή έχει εισχωρήσει στο δέρμα. Αναλόγως μπορεί να χρειαστούν και μια σειρά από επιπρόσθετες εξετάσεις όπως αξονική, υπέρηχος κ.λ.π. Ο καρκίνος του δέρματος σε πρώιμη μορφή είναι ιάσιμος. Εάν, όμως, έχει προχωρήσει, επειδή κάνει αιματογενείς μεταστάσεις, είναι αρκετά δύσκολος να θεραπευτεί. 

Πρόληψη 

H κ. Μουσάτου υπογραμμίζει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθεί κανείς τις ελιές και να γνωρίζει την μορφολογία τους, σε περίπτωση που κάποια από αυτές αλλάξει. Σημαντικό είναι, επίσης, να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, όσο το δυνατόν περισσότερο και, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία να φορά κανείς αντηλιακό, ανεξαρτήτως εποχής, το οποίο να ανανεώνει ανά τακτά διαστήματα.

Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, από τις 5 έως τις 9 Μαΐου, δερματολόγοι σε όλη την χώρα πραγματοποιούν δωρεάν προληπτικούς δερματολογικούς ελέγχους, στα ιατρεία τους ή σε κλινικές. Μάθετε περισσότερα και κλείστε το ραντεβού σας εδώ.

v