Δίαιτα ή γυμναστική: Ποιο βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα ή γυμναστική: Ποιο βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους είναι καίριο θέμα καθημερινά στη ζωή μας. Άπειρες έρευνες, εκπομπές στην τηλεόραση, δίαιτες από τον πλανήτη Χόλιγουντ και άλλα πολλά, μας βομβαρδίζουν καθημερινά για να μας δώσουν το μαγικό χαρτάκι προκειμένου να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας. Ποιο είναι αυτό όμως που τελικά μας βοηθάει να χάσουμε παραπάνω και πιο εύκολα κιλά... η γυμναστική ή η καλή διατροφή; Μια διατροφολόγος και ένας personal trainer μας αποκαλύπτουν την δική τους εκδοχή.

Ο personal trainer κ. Νικόλας Γεωργιακώδης αναφέρει πως στην προσπάθεια για απώλεια λίπους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο σε αυτή καθ’εαυτή την μείωση του σωματικού λίπους, αλλά και στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους ακόμα και μετά το πέρας της δίαιτας, εφόσον φυσικά τηρούνται οι βασικοί διατροφικοί κανόνες.

Ο κ. Γεωργιακώδης υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο ίσως θετικό της άσκησης σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή είναι η αλλαγή της σύστασης του σώματος. Μπορεί να μην βλέπουμε σημαντική διαφορά στη ζυγαριά, όμως από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε συστηματικά να ασχολούμαστε με κάποια μορφή άσκησης η σύστασή του σώματός μας αλλάζει, τουτέστιν το ποσοστό λίπους μειώνεται και η μυϊκή μάζα αυξάνεται. Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται την αύξηση της μυϊκής μάζας, θεωρώντας ότι έτσι "θα γίνουν τούμπανα". Δυστυχώς, απατώνται χωρίς να το ξέρουν. Αφενός δεν μπορούν να "φουσκώσουν" εκ φύσεως, αφετέρου η μυϊκή μάζα θα τις βοηθήσει να κάψουν ακόμα περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιταχύνοντας τον βασικό μεταβολισμό τους. Οπότε, είναι πολύ σημαντική η σωστή διατροφή, αλλά πρέπει να ακολουθείται και από ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης που θα γραμμώσει σωστά το σώμα.

H διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη αναφέρει πως αναμφισβήτητα, ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους. Αν όμως πρέπει να διαλέξουμε ένα από τα δύο όσο αφορά την απώλεια λίπους, η διατροφή παίζει σημαντικότερο ρόλο.

Αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος μέσω της άσκησης αγνοώντας την διατροφή του είναι πιθανόν να αποτύχει, διότι θα χρειαστεί πάρα πολλές ώρες σκληρής άσκησης για να πετύχει αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων. Αν από την άλλη θέλει απλά να συντηρήσει το βάρος του, τότε η άσκηση μπορεί να διορθώσει τυχόν παρασπονδίες που έκανε στην διάρκεια της εβδομάδας. Χωρίς αλλαγή στη διατροφή, το βάρος που χάνει κανείς από την άσκηση είναι λίγο.
Μόνο όταν βελτιώσουμε την διατροφή μας, θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα από την άσκηση στο βάρος μας και ακόμα πιο σημαντικό στην σύσταση και στο σχήμα του σώματος μας.

Η κ. Δαμβουνέλη επισημαίνει ότι πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι κάνοντας έντονη γυμναστική, μπορούμε πριν ή/και μετά να φάμε ότι θέλουμε. Σκεφτείτε όμως ότι για να κάψουμε 1 κομμάτι πίτσα για παράδειγμα θέλουμε στην καλύτερη 15 λεπτά διάδρομο. Σκεφτείτε τώρα για 4-5 κομμάτια ή ολόκληρη τη πίτσα. Αυτό ισχύει για όλα τα τρόφιμα, δεν κατηγορούμε την πίτσα. Να το πούμε απλά, για να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε. Με λίγα λόγια, όσες ασκήσεις και να κάνουμε δεν μπορούν να βοηθήσουν μια «κακή» διατροφή όταν στόχος μας είναι η απώλεια βάρους και λίπους. Επομένως δε μπορούμε να ξεφύγουμε από μια κακή διατροφή απλά γυμνάζοντας το σώμα μας.

Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο να περιορίσουμε την πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή μας από ότι είναι να κάνουμε με τις ώρες διάδρομο και βάρη για να κάψουμε αυτές τις θερμίδες. Είναι ευκολότερο να κόψουμε λίγο φαγητό παρά να αυξάνουμε όλο και περισσότερο την ένταση στην άσκηση που κάνουμε. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην απόδοση της προπόνησης μας. Μια «κακή» διατροφή πλούσια σε κεκορεσμένα και trans λιπαρά, νάτριο, και πάρα πολλές θερμίδες, θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά μας να ασκηθούμε. Επομένως, μια σωστή διατροφή θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος πολύ πιο γρήγορα από ότι η άσκηση από μόνη της.

Συμπέρασμα: Αν θέλετε να χάσετε κιλά με υγιή τρόπο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με μια μορφή άσκησης. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να χάσετε θερμίδες και παράλληλα να χτίσετε ένα σώμα που θα διατηρηθεί μέσα στα χρόνια. 

v