15 πανεύκολοι τρόποι για να προστατεύετε το περιβάλλον!

15 πανεύκολοι τρόποι για να προστατεύετε το περιβάλλον!

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να πετάξετε ένα κουτάκι αναψυκτικού στην ανακύκλωση δεν προστατεύει ιδιαίτερα το περιβάλλον, όμως αν την κίνηση αυτή την κάναμε όλοι μας καθημερινά, θα μπορούσε πραγματικά να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω, για να αποτραπεί η τεράστια ζημιά που γίνεται κάθε στιγμή στον πλανήτη. Μάλιστα, είναι απίστευτα εύκολο να συμμετέχετε στην διάσωση του πλανήτη, με ορισμένες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας! Δείτε πώς:

Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

Προτιμάτε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, αντί για συμβατικές, γιατί χρησιμοποιούν 75% λιγότερη ενέργεια, ενώ διαρκούν πολύ περισσότερο. Έτσι, καθ'όλη την διάρκεια ζωής του λαμπτήρα κερδίζετε περίπου 30 ευρώ από τον λογαριασμό του ρεύματος. Μάθετε περισσότερα εδώ.

1 κουτάκι αναψυκτικού = 3 ώρες ενέργειας

Ανακυκλώνοντας ένα κουτάκι αναψυκτικού την ημέρα εξοικονομείτε όση ενέργεια χρειάζεται για να λειτουργεί η τηλεόρασή σας για 3 ώρες. Συγκεκριμένα, για την κατασκευή ενός αλουμινένιου κουτιού, καταναλώνεται τόση ηλεκτρική ενέργεια, όση για να δείτε τηλεόραση για 3 ώρες, να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να ανάψετε μια λάμπα 60W για 5 ώρες ή να λειτουργήσει ένα ψυγείο για 3 ώρες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στη δουλειά με το ποδήλατο

Εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο για την καθημερινή σας μετακίνηση στην δουλειά, γλιτώνετε την ατμόσφαιρα από περίπου μισό κιλό CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) και άλλων μολυσματικών στοιχείων, ανά 1,5 χιλιόμετρο.

Περιστρεφόμενη πόρτα

Προτιμάτε την περιστρεφόμενη πόρτα, έναντι της συμβατικής, γιατί βοηθά τα κτίρια να μειώνουν σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

Ανακυκλωμένες κόλλες χαρτιού

Αποφεύγετε τις λευκές και προτιμάτε τις ανακυκλωμένες. Για να κατασκευαστούν οι ανακυκλωμένες η ατμοσφαιρική μόλυνση είναι 74% λιγότερη και η μόλυνση του νερού 35% λιγότερη.

Άσπρες ταράτσες

Βάφοντας την στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού σας άσπρη, έχετε περίπου 20-40% λιγότερες απώλειες στην ετήσια ενέργεια του σπιτιού.

Κλείνετε τη βρύση!

Μην ξεχνάτε να κλείνετε την βρύση κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε περίπου 19 λίτρα νερού ημερησίως.

Προτιμήστε το πλυντήριο αυτοκινήτων

Αν το αυτοκίνητό σας είναι βρώμικο, προτιμήστε να το πάτε σε πλυντήριο αυτοκινήτων, παρά να το πλύνετε μόνοι σας, καθώς στο πλυντήριο θα χρησιμοποιηθεί περίπου η μισή ποσότητα νερού από αυτήν που θα χρειαστείτε εσείς για να το πλύνετε.

Προσοχή στην απολέπιση

Αποφύγετε τα scrub απολέπισης, τα οποία περιέχουν πλαστικές μικροχάντρες. Τα σφαιρίδια αυτά παρασύρονται από τους αγωγούς νερού και καταλήγουν στις θάλασσες, βλάπτοντας σημαντικά τα ψάρια και την χλωρίδα.

Πληρώνετε τους λογαριασμούς online

Πληρώνοντας τους λογαριασμούς σας online, αντί να χρησιμοποιείτε αποδείξεις, γλιτώνετε 10,5 κιλά ξύλου και αποτρέπετε την εκπομπή 13 κιλών αερίων του θερμοκηπίου, ανά σπίτι, σε ετήσια βάση.

Μη λούζεστε κάθε μέρα!

Λούζοντας τα μαλλιά σας λιγότερες φορές ανά εβδομάδα βοηθάτε στην μείωση των επιβλαβών χημικών PCPP, τα οποία περιέχονται στα σαμπουάν και στην συνέχεια εκβάλλονται στις θάλασσες.

Πλυντήριο πιάτων!

Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων, αντί να πλένετε τα πιάτα στο χέρι, αλλά βάζετέ το σε λειτουργία μόνο όταν είναι γεμάτο. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει εκατοντάδες λίτρα νερού κάθε μήνα.

Μπουκαλάκια που ξαναγεμίζουν

 

Αντί να αγοράζετε καθημερινά πλαστικά μπουκαλάκια νερού, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ένα μπουκάλι νερού που ξαναγεμίζει (αρκεί να είναι BPA free). Κάθε χρόνο χρειάζονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να φτιαχτούν τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Μία χαρτοπετσέτα αρκεί

Οι χαρτοπετσέτες ευθύνονται για την ετήσια αποψίλωση 34 εκατομμυρίων δέντρων. Προσπαθείτε, λοιπόν, να χρησιμοποιείτε μία σε κάθε γεύμα σας.

Ποτέ γυαλί στα σκουπίδια

Μην πετάτε ποτέ γυάλινες συσκευασίες στα σκουπίδια γιατί χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να αποσυντεθούν!

v