Πώς θα καταλάβετε ότι πρόκειται να απολυθείτε

Πώς θα καταλάβετε ότι πρόκειται να απολυθείτε

Η απόλυση από μια θέση εργασίας είναι σίγουρα εξαιρετικά δυσάρεστη υπόθεση! Αν φοβάστε πως υπάρχει περίπτωση να απολυθείτε ή αν διαισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά στο επαγγελματικό σας περιβάλλον, τότε δείτε τα σημάδια που ενδεχομένως να αποκαλύπτουν (με μεγαλύτερη ακρίβεια) αν θα χρειαστεί σύντομα να αρχίσετε να ψάχνετε για άλλη δουλειά.

Έχετε κάνει κάποιο σοβαρό λάθος

Αν έχετε κάνει κάποιο σοβαρό λάθος στην δουλειά σας, τότε είναι καλό να προετοιμάζεστε για παν ενδεχόμενο. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι περιμένουν να δουν πότε θα καταλάβει το αφεντικό το λάθος τους και στην συνέχεια σκέφτονται τι θα κάνουν. Το καλύτερο που έχετε να πράξετε, αμέσως μόλις γίνει το λάθος, είναι να σκεφτείτε το πλάνο B στην καριέρα σας, δηλαδή με τι άλλο μπορείτε να ασχοληθείτε στην πορεία. Ειδικά στις μεγάλες εταιρίες τα λάθη δύσκολα συγχωρούνται, μιας και υποδεικνύουν ανικανότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης. 

Το αφεντικό σας προτείνει να "ξεκουραστείτε"

Μήπως το αφεντικό σας πρότεινε να αποχωρίσετε για κάποιο διάστημα, να κάνετε κάποιο διάλειμμα ή έστω να πάρετε μερικές ημέρες άδεια; Αυτό μπορεί, από τη μία, να σημαίνει πως ο εργοδότης σας νοιάζεται πραγματικά για εσάς και θέλει να ξεκουραστείτε, ειδικά αν έχει μεσολαβήσει ένα δύσκολο και πιεστικό διάστημα στην δουλειά. Μπορεί, όμως, και να σημαίνει ότι οι υπηρεσίες σας δεν είναι πλέον ικανοποιητικές και ότι η εταιρία προσπαθεί να σας προετοιμάσει για την συνέχεια. Αν έχει μεσολαβήσει κάποιο λάθος ή αν αισθάνεστε πως το τελευταίο διάστημα δεν είχατε καλή απόδοση, τότε μάλλον σωστά ανησυχείτε. Είναι ένα σημάδι ότι το αφεντικό σας πιθανώς να μην σας θέλει ή να μην σας χρειάζεται πλέον στο γραφείο.

Η δουλειά σας περιλαμβάνει όλο και λιγότερες αρμοδιότητες

Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι οι αρμοδιότητές σας μειώνονται ολοένα και περισσότερο; Αν ναι, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι υπηρεσίες σας δεν χρειάζονται πλέον μέσα στην εταιρεία. Μπορεί η εταιρεία να κάνει μειώσεις ή μπορεί να έχει βρει κάποιον άλλον στην θέση σας με περισσότερες ικανότητες... μιας και συνήθως οι αρμοδιότητες αυξάνουν στα σημαντικά πόστα. Όπως και να έχει, καλό είναι να αναθεωρήσετε την θέση σας και να αναζητήσετε τι μπορεί να κρύβετε πίσω από αυτή την κίνηση. 

Σας κάνουν διαρκώς παρατηρήσεις

Εάν το αφεντικό σας κάνει διαρκώς παρατηρήσεις, είτε λάθη είτε επειδή δεν έχετε καλή απόδοση στην δουλειά σας, αυτό σίγουρα μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Το καλύτερο σενάριο είναι ότι το αφεντικό σάς δίνει μαθήματα και ευκαιρίες βελτίωσης. Αν, όμως, οι παρατηρήσεις όλο και αυξάνονται και δεν ακούτε ούτε ένα "μπράβο", τότε είναι πολύ πιθανό να πλησιάζετε στην απόλυση. Ακόμα, αν αργείτε συχνά να έρθετε στην δουλειά, αν διαφωνείτε συνέχεια και έντονα με τους συναδέλφους σας, αν δεν έχετε ομαδικό πνεύμα ή αν δεν μπορείτε να αποδόσετε τα μέγιστα... τότε καλύτερα να ανανεώσετε το βιογραφικό σας και να αρχίσετε να το στέλνετε σε άλλες δουλειές.

Η εταιρία σας πουλήθηκε ή είναι σε πτώση

Αν η εταιρεία σας αγοράστηκε πρόσφατα από άλλη εταιρεία ή αν έχετε παρατηρήσει πως έχουν γίνει μειώσεις και άλλες απολύσεις, τότε ίσως η θέση σας να διακυβεύεται. Αν η εταιρεία που δουλεύετε δεν είναι πλέον προσοδοφόρα, τότε πιθανώς να χάσετε σύντομα την δουλειά σας, οπότε είναι καλό να αρχίσετε να βλέπετε τι άλλο μπορείτε να κάνετε στο μέλλον. Έχετε ανοιχτές τις όποιες επιλογές σας και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε μια απρόβλεπτη κατάσταση.

v