Οι 5 ομάδες τροφών που χρειάζονται τα παιδιά καθημερινά!

Οι 5 ομάδες τροφών που χρειάζονται τα παιδιά καθημερινά!

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν καλά ότι ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικές τροφές, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ποια θρεπτικά συστατικά είναι απολύτως απαραίτητα για το καθημερινό διατροφολόγιο του παιδιού και σε ποια τρόφιμα βρίσκονται. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να κάνετε πάντα τις πιο σωστές διατροφικές επιλογές για το παιδί σας!

Πόσες θερμίδες χρειάζονται καθημερινά τα παιδιά

Οι θερμίδες είναι μονάδες ενέργειας που ο οργανισμός του παιδιού χρειάζεται για να λειτουργεί φυσιολογικά. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα θερμίδων ανά ηλικία έχει ως εξής:

Ηλικίες 2-3 ετών: 1.000-1.400 θερμίδες
Ηλικίες 4-8 ετών: 1.200-1.800 θερμίδες (κορίτσια), 1.400-2.000 θερμίδες
Ηλικίες 9-13 ετών: 1.600-2.200 θερμίδες (κορίτσια), 1.800-2.600 θερμίδες (αγόρια)

Διαβάστε εδώ αναλυτικά πόσες θερμίδες χρειάζεται το παιδί σας.

Οι απαραίτητες ομάδες τροφών στην καθημερινή διατροφή του παιδιού

Δείτε ποιες είναι οι βασικές διατροφικές ομάδες που πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και ποιες είναι οι πιο θρεπτικές τροφές από την κάθε ομάδα. Γνωρίστε τις τροφές αυτές και στο παιδί, προκειμένου να ξέρει γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνει την κάθε μία, πώς ωφελεί τον οργανισμό του, αλλά και προκειμένου να μάθει να επιλέγει αυτές έναντι άλλων, λιγότερο θρεπτικών.

Πρωτεΐνη

Γιατί είναι σημαντική: Το σώμα χρειάζεται την πρωτεΐνη για να χτίζει υγιείς μύες και ιστούς.
Πού βρίσκεται: Άπαχα κρέατα, αυγά, ψάρι, πουλερικά, φασόλια, ξηροί καρποί και τυρί.
Πόσο να τρώνε τα παιδιά: Στα 2-3 χρόνια το 5-20% των ημερήσιων θερμίδων, στα 4-13 χρόνια το 10-30% των ημερήσιων θερμίδων.

Υδατάνθρακες

Γιατί είναι σημαντικοί: Οι υδατάνθρακες αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας για το σώμα.
Πού βρίσκονται: Άμυλο, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά.
Πόσο να τρώνε τα παιδιά: Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 45-65% των ημερήσιων θερμίδων του παιδιού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Λιπαρά

Γιατί είναι σημαντικά: Το σώμα αποθηκεύει λίπος για ενέργεια και για να μεταφέρει σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες στον οργανισμό.
Πού βρίσκονται: Όλα τα έλαια, μαργαρίνη και βούτυρο, και τροφές που περιέχουν λιπαρά, όπως κάποια κρέατα, γαλακτοκομικά και λιπαρά ψάρια.
Πόσο να τρώνε τα παιδιά: Στα 2-3 χρόνια το 30-40% των ημερήσιων θερμίδων, στα 4-13 χρόνια το 45-65% των ημερήσιων θερμίδων.

Ασβέστιο

Γιατί είναι σημαντικό: Το ασβέστιο είναι το μέταλλο που υπάρχει στη μεγαλύτερη αφθονία στο σώμα. Περισσότερο από 99% του ασβεστίου του σώματος βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια, και σκοπός του είναι να υποστηρίζει την δομή τους.
Πού βρίσκεται: Γιαούρτι, γάλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, τόφου, τυρί cottage και ροζ σολομός.
Πόσο να τρώνε τα παιδιά: 500mg ημερησίως για παιδιά 2-3 ετών, 800mg ημερησίως για παιδιά 4-8 ετών, 1.300mg ημερησίως για παιδιά 9-13 ετών.

Φυτικές ίνες

Γιατί είναι σημαντικές: Οι ίνες είναι φυσικά μέρη των φυτικών τροφίμων και βοηθούν το σύστημα του οργανισμού να καθαρίζει (με την καλή λειτουργία του εντέρου) και να λειτουργεί ομαλά.
Πού βρίσκονται: Φρούτα με φλούδα, όσπρια, πατάτες με φλούδα, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά πρωινού πλούσια σε ίνες.
Πόσο να τρώνε τα παιδιά: 19 γρ. ημερησίως στα 2-3 χρόνια, 25 γρ. στα 4-8 χρόνια και περί τα 30 γρ. στα 9-13 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Η αλήθεια για τις φυτικές ίνες στην παιδική διατροφή.

*Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για κάθε διατροφική ομάδα ανά ηλικία παιδιού προέρχεται από επιστημονικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC).

v