Συμπτώματα ακράτειας μετά τον τοκετό: Γιατί και πώς αντιμετωπίζεται

Συμπτώματα ακράτειας μετά τον τοκετό: Γιατί και πώς αντιμετωπίζεται

Ακόμα κι αν κατά την διάρκεια της κύησης δεν αντιμετωπίσατε ποτέ συμπτώματα ακράτειας, είναι πολύ πιθανό να έχετε απροσδόκητες «διαρροές» μετά τον τοκετό. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, ότι τόσο κατά την κύηση όσο και κατά τον τοκετό οι μυς του ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ (ΠΕ) επηρεάζονται σημαντικά. Δείτε τι ακριβώς προκαλεί την ακράτεια μετά τον τοκετό και πώς αντιμετωπίζεται.

Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους μυς του ΠΕ, που αποτελούν το μυϊκό πυελικό τοίχωμα στην βάση της λεκάνης έχουν να κάνουν περισσότερο με τον τοκετό, παρά με την κύηση της γυναίκας. Οι μυς, λοιπόν, αυτοί χαλαρώνουν μετά την γέννα και αυτό συχνά έχει σαν αποτέλεσμα δυσλειτουργίες του ΠΕ όπως είναι η πρόπτωση της μήτρας, του κόλπου ή των κολπικών τοιχωμάτων καθώς και τα συμπτώματα ακράτειας ούρων.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου. Αυτοί μπορεί να είναι γενετικοί, ανατομικοί, να έχουν να κάνουν με κάποια πρόσφατη ή παλαιότερη νόσο ή φαρμακευτική αγωγή, τον τρόπο ζωής της γυναίκας και, φυσικά, με το μαιευτικό ιστορικό της ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια μετά τον τοκετό

Το σημαντικότερο που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να αντιμετωπίσουν την ακράτεια μετά τον τοκετό είναι να επανεκπαιδεύσουν / δυναμώσουν τους μυς του ΠΕ. Οι γυναικολόγοι λένε ότι αν οι μυς αυτοί είναι υγιείς, τότε στηρίζουν καλά την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα, καθώς και την τελική μοίρα του εντέρου.

Εξασκώντας τους μυς αυτούς η γυναίκα του δυναμώνει. Έτσι, ακόμα κι αν έχει υποστεί μερική βλάβη κατά τον τοκετό, μπορεί να επανακτήσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης της και να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα ακράτειας ούρων.

Βασικές ασκήσεις κατά της ακράτειας

Η ανατομική θέση των μυών του ΠΕ, εσωτερικά στην βάση της λεκάνης, του δίνει τον ρόλο του ελέγχου τόσο των συμπτωμάτων ακράτειας της κύστης όσο και του εντέρου.

Ακολουθήστε λοιπόν τρία απλά ¨βήματα¨ που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το ΠΕ, να συνειδητοποιήσετε που βρίσκετε στο σώμα σας και τέλος να εκτελέσετε σωστά την σύσπασή του ώστε να αρχίσετε να το δυναμώνετε.

Βήμα #1 Φανταστείτε ότι θέλετε να ουρήσετε αλλά προσπαθείτε να κρατηθείτε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν μιμηθείτε το «σφίξιμο» αυτό, χωρίς όμως να έχετε την ανάγκη να τρέξετε στο αποχωρητήριο, τότε ουσιαστικά εξασκείτε τους μύες του ΠΕ που ελέγχουν και συγκρατούν την ουροδόχο κύστη.

Βήμα #2 Το ίδιο ισχύει και για την αφόδευση. Μια εικονική κατάσταση ανάγκης όπου πρέπει να αναστείλετε το αίσθημα της επείγουσας αφόδευσης, βοηθά να καταλάβετε ότι οι μυς του ΠΕ που πρέπει να συσπαστούν είναι αυτοί γύρω από τον πρωκτό.

Βήμα #3 Συνδυάστε τις δύο προηγούμενες ασκήσεις. Προσπαθήστε, δηλαδή, να πετύχετε σύσπαση τόσο των μυών γύρω από την ουρήθρα, όσο και αυτών γύρω από τον πρωκτό. Με αυτό τον τρόπο θα αισθανθείτε όλους τους μύες του ΠΕ.

Οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται περίπου 3 μήνες μέχρι να δείτε αποτελέσματα, γι' αυτό και πρέπει να υπάρχει πραγματική θέληση και υπομονή για επιτυχία. Μέχρι τότε, ένα σερβιετάκι κατά την διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την δυσάρεστη αίσθηση των ...διαρροών!

v