Κολπικές εκκρίσεις: Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Κολπικές εκκρίσεις: Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Οι κολπικές εκκρίσεις αποτελούν φυσιολογική κατάσταση του γυναικείου κόλπου, ενώ είναι απαραίτητες για την κανονική λειτουργία της γενετήσιας περιοχής. Ο ρόλος τους είναι να παρέχουν την υγρασία που χρειάζεται ο βλεννογόνος υμένας, ώστε να εξασφαλίζεται η μικροχλωρίδα του. Η ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο λειτουργεί ως φράγμα για άλλους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Ταυτόχρονα, οι κολπικές εκκρίσεις λειτουργούν και ως λιπαντικό, ώστε να μην είναι επίπονη η ερωτική επαφή. Πότε, όμως, μπορεί η υγρασία στο εσώρουχο της γυναίκας να αποτελεί λόγο ανησυχίας; Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος εξηγεί.

Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις

Ο κ. Αρμενιάκος διευκρινίζει καταρχήν ότι «κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές εκκρίσεις, τις οποίες αντιλαμβάνεται και διαφορετικά». Οι φυσιολογικές εκκρίσεις της γυναίκας εξαρτώνται από:

Την φάση του κύκλου της: Οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες εκκρίσεις σε κάθε εβδομάδα του κύκλου τους. Κατά την ωορρηξία η τραχηλική βλέννη αυξάνει τις εκκρίσεις, οι οποίες γίνονται πιο διαφανείς και υδαρές, ενώ στην έμμηνο ρύση οι εκκρίσεις είναι, βέβαια, αιματηρές και καφεοειδείς.

Την συχνότητα των σεξουαλικών επαφών: Η γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και κάνει σεξ σε αραιά χρονικά διαστήματα, π.χ. μία με δύο φορές τον μήνα, πιθανώς να έχει πιο πηχτές εκκρίσεις. Αντίθετα, η γυναίκα που κάνει συχνά σεξ θα έχει περισσότερες και πιο υδαρές εκκρίσεις. Αυτό, στην δεύτερη περίπτωση, συμβαίνει γιατί οι αδένες της γυναίκας υπερεκκρίνουν προκειμένου να λιπάνουν αρκετά τον κόλπο της, ώστε να κάνει σεξ χωρίς πόνο.

Όταν δεν υπάρχει ρυθμός στις σεξουαλικές επαφές αλλάζει το pH του κόλπου και δημιουργείται ανισορροπία στην χλωρίδα του. Αντίθετα, η ισορροπία αυτή διατηρείται με τις τακτικές επαφές. Αν, για παράδειγμα, η γυναίκα έχει έντονη σεξουαλική επαφή μία φορά τον μήνα, μπορεί στη συνέχεια να νιώσει τσούξιμο και φαγούρα στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται ξαφνικά αρκετά τα μικρόβια και έτσι δημιουργείται μία συμβιωτική μόλυνση. Επειδή, όμως, δεν έχει προκληθεί από παθογόνο, συνήθως περνά μόνη της, έπειτα από λίγες ημέρες.

Την πνευματικότητα της γυναίκας: Όπως εξηγεί ο γιατρός, υπάρχουν γυναίκες που σκέφτονται το σεξ συχνά μέσα στην ημέρα, ως εκ τούτου ερεθίζονται και αυξάνουν τις εκκρίσεις τους. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες που δεν το σκέφτονται καθόλου και έτσι παραμένουν πιο στεγνές. Οι εκκρίσεις, λοιπόν, βρίσκονται σε άμεση συνέργεια με τη λίμπιντο της γυναίκας.

Το αν βρίσκεται σε καθεστώς εμμηνόπαυσης: Οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εμμηνόπαυσης έχουν σημαντικά μειωμένες κολπικές εκκρίσεις –έως και καθόλου, από ένα στάδιο και μετά. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται χρήση λιπαντικού κατά τις ερωτικές επαφές. Αντίθετα, αν κατά την εμμηνόπαυση, και ειδικά προς το τέλος της, αυξηθούν οι εκκρίσεις της γυναίκας, τότε χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια που θα εκτιμηθεί από γυναικολόγο. Σε κάθε περίπτωση, η εξισορρόπηση του pH στον κόλπο της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση θα πάρει τον χρόνο της, οπότε χρειάζεται υπομονή.

Οι μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις

«Οι εκκρίσεις αρχίζουν να μας ανησυχούν όταν, χωρίς να υπάρχει έμμηνος ρύση, είναι καφεοειδείς, αιματηρές ή πολύ σκουρόχρωμες. Στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα οφείλει να ελεγθεί από γυναικολόγο, προκειμένου να αποκλειστεί ενδεχόμενο πρόβλημα στην μήτρα ή τον τράχηλό της», τονίζει ο γιατρός. Ο ίδιος εξηγεί ότι η παρουσία αίματος στις εκκρίσεις σπάνια προέρχεται από τον κόλπο της γυναίκας, αλλά συνήθως μαρτυρά πρόβλημα στον τράχηλο ή τη μήτρα της γυναίκας. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι από κάποια ορμονική δυσλειτουργία, μέχρι πολύποδας ή και καρκίνος, γι'αυτό δεν πρέπει να παραμελείται!

Σε άλλες περιπτώσεις που οι εκκρίσεις είναι θολές ή κίτρινες συνήθως δεν υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιείται γυναικολογικός έλεγχος. Αν πάλι, σε συνδυασμό με την έκκριση, υπάρχει και άλλο σύμπτωμα, όπως πόνος, τσούξιμο, έντονη δυσοσμία, τότε πιθανώς πρόκειται για μόλυνση, η οποία θα διαπιστωθεί έπειτα από καλλιέργεια και θα χρειαστεί θεραπεία.

Πιο συγκεκριμένα, δείτε τι μπορεί να μαρτυρούν οι μη φυσιολογικές εκκρίσεις:

Αιματηρές ή καφεοειδείς εκκρίσεις: Όταν εμφανίζονται χωρίς προφανή αιτία (έμμηνος ρύση) μπορεί να σχετίζονται είτε με ανωμαλία στον κύκλο της γυναίκας (ορμονικό πρόβλημα) ή ακόμα και με καρκίνο στην μήτρα ή στον τράχηλο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχονται. Μπορεί ακόμα και να σχετίζονται με ουρολοίμωξη, όμως τότε οπωσδήποτε θα προηγούνται αυτών άλλα έντονα συμπτώματα πόνου ή τσουξίματος.

Κίτρινες, θολές εκκρίσεις: Μπορεί να σχετίζονται με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. χλαμύδια ή γονόρροια), δηλαδή με εμφάνιση μικροβίων που αλλάζουν την σύσταση του κόλπου. Η γυναίκα στην περίπτωση αυτή θα έχει συνήθως μια μόνιμη και ελαφριά ενόχληση, μπορεί όμως και να μην έχει κανένα άλλο σύμπτωμα. Μία καλλιέργεια θα δείξει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και βάσει αυτής θα κριθεί και η ανάλογη θεραπεία.

Δύσοσμες εκκρίσεις: Αν οι εκκρίσεις, πέρα από κιτρινωπές ή παχύρευστες, έχουν και ασυνήθιστη μυρωδιά «ψαρίλας» συνήθως οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη του κόλπου (συνήθως στην Gandnerella vaginalis). Όπως λέει ο γυναικολόγος, μέχρι πρόσφατα υπήρχε κάποιο κολπικό υπόθετο που αντιμετώπιζε το πρόβλημα αυτό, αλλά καταργήθηκε και πλέον χορηγείται κάποια αντιβίωση. Η συγκεκριμένη βακτηριακή κολπίτιδα είναι συχνή σε μικρά κορίτσια (ακόμα και σε νήπια), ωστόσο τότε συνήθως δεν συνιστάται αντιβίωση, καθώς κατά κανόνα περνά μόνη της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v