6 κορυφαίες καλοκαιρινές συνταγές για λαχανικά!

6 κορυφαίες καλοκαιρινές συνταγές για λαχανικά!

Το καλοκαίρι θέλουμε γεύσεις που να είναι ελαφριές αλλά και νόστιμες και που δεν θα βαρύνουν το στομάχι, κάνοντας την ζέστη ακόμα πιο ανυπόφορη. Ανακαλύψαμε, λοιπόν, υπέροχες συνταγές με "θέμα" τα πιο αγαπημένα λαχανικά, οι οποίες θα σας κάνουν να... γλύφετε τα δάχτυλά σας, χωρίς να παραφουσκώσουν το στομάχι σας.

Τάρτα με τυριά, ντοματίνια και βασιλικό

Υλικά:

100 γρ. παρμεζάνα 
250 γρ. κασέρι πικάντικο
150 γρ. γκούντα 
2 μέτρια αυγά
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κ.γ. κοφτό μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κοφτό πιπέρι
Λίγο γάλα φρέσκο πλήρες
Ντοματάκια για χρώμα, γεύση και διακόσμηση
Αποξηραμένος βασιλικός για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε βαθιά λεκάνη τρίβετε ένα-ένα τα κομμάτια των τυριών. Σπάτε μέσα τ' αυγά. Προσθέτετε το γιαούρτι και τα μπαχαρικά και τέλος αν το μείγμα μοιάζει σφιχτό ρίχνετε περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού γάλα φρέσκο.

Στρώνετε την ζύμη πάνω σε καλά λαδωμένο (μέτριο) στρογγυλό ταψί φούρνου ή ταρτιέρα. Την ανοίγετε σύμφωνα με τον τρόπο που σας διευκολύνει (π.χ. με τα δάχτυλα σε κυκλικές κινήσεις). Με πιρούνι κάνετε τρυπούλες σε όλη την επιφάνειά της και στην συνέχεια στρώνετε την γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα. Στολίζετε με ντοματάκια μικρά και τέλος πασπαλίζετε με 1-2 κουταλάκια κοφτά αποξηραμένο βασιλικό.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 35 περίπου λεπτά και σύμφωνα πάντα με τον φούρνο σας, αφού έχετε δει την επιφάνεια να έχει ροδίσει και η ζύμη στα πλαϊνά να έχει πάρει ωραίο χρώμα. Την αφήνετε λίγο να σταθεί και να σταματήσει ο «βρασμός» των τυριών και είστε έτοιμοι να την απολαύσετε. 

Συνταγή:aromavanillias.blogspot.gr

Καλοκαιρινή μινεστρόνε

Υλικά:

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια
½ κιλό πατάτες κομμένες σε κύβους
2 καρότα κομμένα σε φετούλες
Aλάτι
3 μέτριες ντομάτες
1 φλιτζάνι καλαμπόκι από κονσέρβα στραγγισμένο
1 φλιτζάνι αρακά
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σπανάκι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικός, μαϊντανός, θυμάρι κλπ)
ελαιόλαδο ωμό για ράντισμα στο τέλος
1 κουταλιά βούτυρο

Εκτέλεση:

Βάζετε να βράσουν 4 φλιτζάνια νερό. Σ' ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το βραστό νερό και τα φασόλια, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 25 λεπτά.

Ρίχνετε στο τηγάνι την πατάτα και το καρότο και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια για 20 λεπτά ακόμα. Βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο βαθύ τηγάνι και μαγειρεύετε για άλλα 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με ωμό λάδι και σερβίρετε.

Συνταγή: lovecooking.gr

Σαλάτα με καλαμπόκι, αβγά και πιπεριές φλωρίνης

Υλικά:

4 βραστά, σφιχτά αβγά
6 ντοματίνια
3 ραπανάκια κομμένα σε ροδέλες
00 γρ. ανάμεικτα (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, λόλα, φριζέ), πλυμένα και στραγγισμένα
250 γρ. πλυμένο και στραγγισμένο καλαμπόκι κονσέρβας
1 κομμένη σε ροδέλες πιπεριά Φλωρίνης
Μερικά φύλλα τσάιβ

Για το ντρέσινγκ:
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. μουστάρδα
Αλάτι-Πιπέρι
2 σταγόνες tabasco

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζετε τα αυγά και τα κόβετε σε φετάκια. Κόβετε στη μέση τα ντοματίνια. Ξεπλένετε με άφθονο νερό και στραγγίζετε το καλαμπόκι κονσέρβας σε σουρωτήρι.

Ρίχνετε σε σαλατιέρα τα σαλατικά και προσθέτετε τα αυγά, τα ντοματίνια, τις πιπεριές, τα ραπανάκια και φυλλαράκια τσάιβ. Στο κέντρο της σαλατιέρας βάζετε με ένα κουτάλι το καλαμπόκι. Ανακατεύετε καλά.

Χτυπάτε στο σέικερ το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το πράσινο ταμπάσκο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Περιχύνετε την σαλάτα με το ντρέσινγκ αμέσως πριν την σερβίρετε. 

Συνταγή: icookgreek.com

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα

Υλικά:

2 μεγάλες μελιτζάνες
3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένη
Ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
1 1/2 κιλά φρέσκο τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 γεμάτο φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε 1 εκ πάχος. Τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίστε με αλάτι ομοιόμορφα. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες το αλάτισμα. Αφήστε τις μελιτζάνες να ξεπικρίσουν για 2 ώρες. Ο σκοπός αυτού του βήματος είναι να απελευθερωθεί ένα μέρος της υγρασίας του πριν το μαγείρεμα.

Ανακατέψτε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο και 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ. Όταν οι μελιτζάνες έχουν αποξηρανθεί, πιέστε προς τα κάτω για να αφαιρέσετε το περισσευούμενο νερό, αφαιρέστε το υπερβολικό αλάτι, και βάλτε τις φέτες από πάνω σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγει όλα η υγρασία.

Σε ένα μεγάλο, ρηχό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά. Ανακατέψτε καλά. Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά σε ένα άλλο μεγάλο ρηχό μπολ. Τοποθετήστε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε 1 εκ. ελαιόλαδο. Όταν το λάδι είναι κάψει, πασπαλίζετε τις φέτες μελιτζάνας στο πρώτο μείγμα του αλευριού, στη συνέχεια, το χτυπημένο αυγό.

Δουλεύοντας σε παρτίδες, βουτάτε τις μελιτζάνες στο καυτό λάδι και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντας μία φορά. Στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο πυρέξ απλώνετε μια στρώση από το φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας. Συνεχίζετε με το ένα τρίτο από τις φέτες μελιτζάνας. Στη συνέχεια τοποθετείτε τις μισές φέτες μοτσαρέλα. Πασπαλίζετε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας και τα μισά από τα φύλλα βασιλικού.

Κάντε ένα δεύτερο στρώμα από φέτες μελιτζάνας και ολοκληρώστε με 1 φλιτζάνι σάλτσα, μοτσαρέλα, την υπόλοιπη παρμεζάνα και τον υπόλοιπο βασιλικό. Προσθέστε πάνω από την μελιτζάνα την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα. Ψήνετε μέχρι το τυρί να λιώσει και η κορυφή να είναι ελαφρώς καφέ, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Συνταγή: sidagi.gr

Φιογκάκια με σκόρδο και σπαράγγια

Υλικά:

500 γρ. φιογκάκια
2 ματσάκια σπαράγγια
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
60 ml κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας «φυλλαράκια» άνηθου, ψιλοκομμένα
Ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
Αλάτι - φρεσκοτριμμένο πράσινο ή μαύρο πιπέρι
Τυρί ρικότα (ή άλλο τυρί) για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα σπαράγγια. Τα κόβετε στα δύο και τα ζεματάτε για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα σουρώνετε. Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα σπαράγγια για 1 λεπτό.

Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για 30 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνετε και τα ανακατεύετε με τα σπαράγγια και το σκορδόλαδο. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και τον άνηθο, ανακατεύετε και πάλι και σερβίρετε.

Συνταγή: gastronomos.gr

Πορτομπέλο γεμιστά με σπανάκι και τυριά

Υλικά:

4 -6 μανιτάρια portobello
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το λευκό και το πράσινο μέρος
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πακέτο (280 γραμμάρια) κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο, ζεματισμένο
1 κονσέρβα (395 γραμμάρια) καρδιές αγκινάρας κονσέρβας
225 γρ. τυρί κρέμα
1/4 κ.γ.καυτερή σάλτσα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλ. τριμμένο τυρί γραβιέρα
1/2 φλ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1/4 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση:

Σε ξύλο κοπής ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια. Σε τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλει τα υγρά του και προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Συγχρόνως κόβετε σε χοντρά κομματάκια τις καρδιές αγκινάρας και τις ρίχνετε σε ένα μπολ.

Προσθέτετε στο μείγμα αγκινάρας το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, τυρί κρέμα, σάλτσα τσίλι, παρμεζάνα, γραβιέρα, μοσχοκάρυδο, μαύρο πιπέρι και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Στη συνέχεια μοιράζετε το μείγμα στα μανιτάρια (αφού τα έχετε καθαρίσει πρώτα) πασπαλίζοντας με λίγη μοτσαρέλα. Ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για 25 λεπτά.

Συνταγή: sidagi.gr

v