Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος;

Γιατί δεν μου έρχεται περίοδος;

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να μην έρχεται περίοδος σε μία γυναίκα, με την εγκυμοσύνη να αποτελεί βέβαια τον συνηθέστερο, εφόσον η γυναίκα πραγματοποιεί ελεύθερες σεξουαλικές επαφές. Οι λόγοι αυτοί, λιγότερο ή περισσότερο σοβαροί, πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζονται, αλλά και να θεραπεύονται, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος υπογονιμότητας.

Ο ιατρικός όρος για την απουσία περιόδου είναι «αμηνόρροια» και αναφέρεται σε καταστάσεις κατά τις οποίες η γυναίκα μπορεί να κάνει ακόμα και μήνες μέχρι να δει περίοδο –αν η γυναίκα έχει περίοδο αλλά σε αραιά χρονικά διαστήματα (π.χ. κύκλος 40 ημερών), αυτό ονομάζεται ολιγομηνόρροια. Αυτό μπορεί να συμβεί στην κλιμακτήριο ή σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Στην περίπτωση της αμηνόρροιας, ωστόσο, η περίοδος μπορεί να διακοπεί ακόμα και για 6 μήνες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: Η πρωτεύουσα αμηνόρροια που αφορά κοπέλες που έχουν φτάσει 16 ετών και δεν έχουν ακόμα καθόλου περίοδο και η δευτερεύουσα αμηνόρροια, κατά την οποία η γυναίκα σταματά να έχει περίοδο για τρεις ή περισσότερους μήνες.

Τι προκαλεί την αμηνόρροια

Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος κ. Χάρης Χηνιάδης, η αμηνόρροια μπορεί βέβαια να οφείλεται σε εγκυμοσύνη και θηλασμό, αλλά και σε πολλούς άλλους λόγους, κυρίως ορμονικούς, όπως:

Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Πολυκυστικές ωοθήκες
Βλάβες της υπόφυσης
Όγκοι, προβλήματα στα επινεφρίδια
Εμμηνόπαυση (πρόωρη και μη)

Σε καταστάσεις που προκαλούν στρες στον οργανισμό, όπως η παχυσαρκία ή το πολύ μειωμένο βάρος, αλλά και η έντονη άσκηση και προπόνηση.

Ωστόσο, οι λόγοι μπορεί να είναι και οργανικοί, να σχετίζονται με κάποια πάθηση, με κάποιο χειρουργείο που έκανε η γυναίκα:

Απλασία της μήτρας ή του κόλπου
Καταστροφή της μήτρας λόγω φλεγμονών ή χειρουργείων
Υστερεκτομή
Χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία
Αφαίρεση των ωοθηκών

Τι να κάνετε αν δεν σας έρχεται περίοδος

Ο κ. Χηνιάδης συμβουλεύει τις γυναίκες που παρατηρούν συμπτώματα αμηνόρροιας να επικοινωνήσουν το συντομότερο με τον γυναικολόγο τους, ο οποίος αφού τις εξετάσει, με υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, πιθανώς συστήσει και ορμονικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια, εκείνος θα αποφασίσει για την κατάλληλη θεραπεία, η οποία έχει να κάνει με το αίτιο του προβλήματος.

Ενδεικτικά, σε μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες πιθανώς να χορηγηθούν αντισυλληπτικά ή να συστηθεί απώλεια βάρους, για να λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα της υπόφυσης συνήθως διορθώνεται με βραχυπρόθεσμη ορμονική θεραπεία. Σε περίπτωση απότομης απώλειας βάρους, η λύση είναι προφανής.

Σε συνδυασμό και με ενδεχόμενα άλλα συμπτώματα, όπως έκκριση γάλακτος από τις θηλές, τριχόπτωση ή έντονη τριχοφυΐα, πονοκέφαλοι, ο γυναικολόγος θα μπορέσει να βγάλει το πόρισμα του προβλήματος και να δώσει την κατάλληλη λύση. Ισχύει, βέβαια, πάντα ότι όσο πιο νωρίς το αντιμετωπίσετε τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε κάποια σοβαρότερη κατάσταση.

v