Ασφάλεια παιδιού στη θάλασσα: 7 συμβουλές που σώζουν ζωές!

Ασφάλεια παιδιού στη θάλασσα: 7 συμβουλές που σώζουν ζωές!

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και οι οικογενειακές εξορμήσεις στην παραλία κάθε Σαββατοκύριακο αποτελούν πλέον καθεστώς. Όσο, όμως, κι αν νομίζετε ότι με το να πακετάρετε τα αντηλιακά, έξτρα ρούχα, σνακ και τα κουβαδάκια των παιδιών είστε καλυμμένοι, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια ακόμη πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας, έτσι ώστε να καταφέρετε να απολαύσετε το μπάνιο σας και τα παιδιά σας να διασκεδάσουν στη θάλασσα ασφαλή.

1. Μάθετε τα όριά σας στο κολύμπι

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να ανακαλύψετε τα όριά σας καθώς κολυμπάτε, αλλά να τα γνωρίζετε ήδη προκειμένου να ξέρετε τι να αποφύγετε στην επίσκεψή σας σε μια παραλία και να είστε βέβαιοι ότι π.χ. τα νερά δεν είναι πολύ αγριεμένα για εσάς και την οικογένειά σας, τυχόν βράχια ή πέτρες στην ακρογιαλιά δεν αποτελούν κίνδυνο και ότι το βάθος είναι τέτοιο ώστε να κάνει εσάς και τα παιδιά σας να αισθάνονται άνετα. Έτσι θα αποφύγετε τις επικίνδυνες και δυσάρεστες καταστάσεις στο μπάνιο σας.

2. Προσέξτε ιδιαιτέρως τα νερά που δεν γνωρίζετε καλά

Όσο καλούς κολυμβητές κι αν θεωρείτε τους εαυτούς σας, κι όσο κι αν δεν σας περνάει από το μυαλό τι μπορεί να κρύβουν τα νερά, κάθε θάλασσα και κάθε παραλία έχουν πάντα κάτι διαφορετικό να επιδείξουν. Προτού, λοιπόν, βουτήξετε στη θάλασσα και αφήσετε τα παιδιά σας να αρχίσουν να την εξερευνούν, κάντε μια μικρή έρευνα στο μέρος και στα νερά. Ρωτήστε τους ντόπιους, ψάξτε για πιθανά προβλήματα όπως επικίνδυνα βράχια, αχινούς, καθαριότητα και μη βουτήξετε αν δεν είστε 100% σίγουροι για την ασφάλεια, τόσο τη δική σας όσο και των παιδιών σας. Κάτι που πρέπει επίσης να σας κάνει καχύποπτους είναι το να βρείτε την παραλία έρημη. Προτού ζητοκραυγάσετε που βρήκατε επιτέλους μια παραλία όπου δεν θα είστε στριμωγμένοι και τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν φασαρία χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους λουόμενους, σκεφτείτε: μήπως υπάρχει κάποιος λόγος που η παραλία αυτή είναι άδεια;

3. Αναγνωρίστε τα ρεύματα και τα επικίνδυνα σημεία της θάλασσας

Πριν σφηνώσετε την ομπρέλα στην άμμο και απλώσετε τις ψάθες σας, πάρτε λίγο χρόνο και ελέγξτε το νερό πριν μπείτε. Υπάρχει κάποιο σημείο στην παραλία όπου τα κύματα δεν «σκάνε»; Μήπως ο αφρός της θάλασσας εξαφανίζεται σε κάποιο κομμάτι; Σε αυτά τα σημεία τα νερά προφανώς είναι βαθιά, αφού τα κύματα «σκάνε» στα ρηχά, άρα το πιο σοφό θα ήταν να απομακρύνετε τα παιδιά σας από εκεί. Καλό θα ήταν, επίσης, να αποφύγετε το κολύμπι κοντά σε προβλήτες.

4. Μάθετε πώς να ξεφύγετε από τα ρεύματα

Τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να γίνουν πολύ τρομαχτικά, ειδικά όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα και προσπαθείτε να τους ξεφύγετε. Θα έχετε ζήσει, ίσως, το να προσπαθείτε να κολυμπήσετε προς τα έξω και να νιώθετε ότι δεν φτάνετε ποτέ ή ότι απομακρύνεστε από την ακτή όλο και πιο πολύ, καθώς το νερό σας τραβάει προς τα πίσω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που θα βοηθήσει εσάς, αλλά και τα παιδιά σας αν βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση, είναι να κολυμπήσετε παράλληλα στην ακτή κι όχι προς αυτήν. Σε κάποια μέτρα μπορεί να απαλλαχτείτε από το ρεύμα και να συνεχίσετε το κολύμπι σας κανονικά προς τα έξω.

5. Μιλήστε στους ναυαγοσώστες προτού μπείτε στη θάλασσα

Μπορεί οι ναυαγοσώστες στις παραλίες που πηγαίνετε για μπάνιο να μη θυμίζουν και τόσο τον Μιτς Μπιουκάναν του Baywatch, παρ' όλ' αυτά ο ρόλος τους είναι σημαντικός κι εσείς καλό θα ήταν να τους αξιοποιήσετε. Ρωτήστε τους για επικίνδυνα σημεία που δεν είναι εμφανή με το μάτι και ζητήστε τους να προσέχουν τα παιδιά σας, τα οποία αν και το πιθανότερο είναι να βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο στην παραλία παίζοντας με την άμμο, ενδέχεται να κάνουν ξαφνικές κινήσεις και βουτιές που το έμπειρο μάτι τους θα «πιάσει» αμέσως.

6. Αναγνωρίστε το πότε κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης

Ενδεχομένως να έχετε στο μυαλό σας ότι κάποιος που πνίγεται στη θάλασσα θα κουνάει χέρια και πόδια και θα φωνάζει «βοήθεια», αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα, σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορείς εύκολα ούτε να φωνάξεις, ούτε να κινηθείς και απλώς βουλιάζεις. Όσον αφορά τα παιδιά, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι το εξής: Όταν παίζουν και διασκεδάζουν, κάνουν φασαρία. Όταν σταματήσουν να ακούγονται, κάτι δεν πάει καλά.

7. Αναθέστε σε κάποιον να προσέχει τα παιδιά όσο είστε μακριά

Προφανώς και θα υπάρξουν στιγμές που θα κολυμπάτε ή θα έχετε απομακρυνθεί για να πάρετε ένα μπουκάλι νερό ή να πάτε τουαλέτα. Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι οι στιγμές αυτές θα είναι τόσο σύντομες, ώστε δεν θα προλάβει να γίνει κάτι κακό, ούτε ότι θα προσέξουν τα παιδιά σας οι υπόλοιποι, χωρίς εσείς να τους το επισημάνετε. Ενημερώστε για το πού πρόκειται να πάτε, πόση ώρα θα λείψετε και τι πρέπει να κάνει αυτός που θα προσέχει τα παιδιά σας αυτό το διάστημα.

Είτε, λοιπόν, βρίσκεστε σε θάλασσα ή σε πισίνα, αν ξέρετε από πού να προφυλαχτείτε και τι να προσέξετε, θα είστε οικογενειακώς ασφαλείς και ταυτόχρονα θα μαθαίνετε και τα παιδιά σας να είναι και τα ίδια προσεκτικά και υπεύθυνα.

v