Στη θάλασσα με το μωρό

Στη θάλασσα με το μωρό

Ξεκινάτε για τις πρώτες σας διακοπές μαζί με το μωρό; Για να κατορθώσετε το (σχεδόν) ακατόρθωτο και να συνδυάσετε τις πρώτες βουτιές του μωρού σας με τη χαλάρωση που τόσο έχετε ανάγκη στη διάρκεια της άδειάς σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα και αποφύγετε όλα αυτά που μπορούν να σας χαλάσουν τη διάθεση.

Τα μωρά λατρεύουν το νερό, καθώς είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτό από το περιβάλλον της μήτρας, ενώ το κολύμπι τα χαλαρώνει και τους δημιουργεί ευεξία. Ωστόσο, παιδίατροι και εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής μάς ενημερώνουν για τους απαραίτητους κανόνες που πρέπει να τηρούμε όσο βρισκόμαστε δίπλα στο κύμα.

Βασικοί κανόνες ασφάλειας

1. Το μωρό μπορεί να κολυμπήσει εφόσον μπορεί να στηρίζει μόνο του το κεφάλι του (συνήθως μετά τον 5ο μήνα), ενώ επιβάλλεται το μωρό είτε να φορά σωσίβιο είτε να βρίσκεται μέσα σε ειδική σαμπρέλα και πάντα υπό την διαρκή παρουσία του γονιού.

2. Αν το μωρό είναι μικρότερο των 5 μηνών, μπορείτε να το βρέξετε με λίγο θαλασσινό νερό ή να το κρατήσετε μερικά λεπτά για να πλατσουρίσει τα πόδια του.

3. Η θερμοκρασία της θάλασσας πρέπει να μην είναι υπερβολικά χαμηλή, γιατί τα μωρά δε μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι μεγάλοι. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγετε να βάζετε το μωρό στη θάλασσα όταν είναι πολύ κρύα.

4. Βεβαιωθείτε από τον παιδίατρο ότι μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωρό στη θάλασσα, καθώς μερικά βρέφη έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και μπορεί με το θαλασσινό νερό να παρουσιάσουν σπυράκια ή εκζέματα.

5. Το μωρό πρέπει να φορά απαραιτήτως αντηλιακή κρέμα ειδική για βρέφη, σε όλο το σώμα και το πρόσωπο, η οποία πρέπει να ανανεώνεται αν το μωρό βραχεί.

6. Το καπέλο είναι απαραίτητο, ακόμα κι αν έχει συννεφιά. Αποφύγετε τα γυαλιά ηλίου μέχρι το παιδί να φτάσει 2-2,5 ετών.

7. Αμέσως μετά το μπάνιο στη θάλασσα, το μωρό πρέπει να ξεπλυθεί με άφθονο γλυκό νερό. Φροντίστε, λοιπόν, να πηγαίνετε σε παραλίες που έχουν ντουζιέρα.

8. Όση ώρα το μωρό είναι στην παραλία θα πρέπει να φορά λευκό μπλουζάκι, ακόμα κι αν βρίσκεται κάτω από την σκιά της ομπρέλας.

9. Δεν πρέπει να αφήσετε ούτε λεπτό το μωρό εκτεθειμένο στον ήλιο.

Για να χαρείτε όλοι μαζί τη θάλασσα

Κολυμπήστε μαζί του: Βάλτε το μωρό στην σαμπρελίτσα του και τραβήξτε το μαζί σας μέχρι εκεί που «πατάτε». Θα ενθουσιαστεί με τη νέα εμπειρία και τα αγαπημένα του πρόσωπα να χαμογελάνε δίπλα του.

Μην το πιέζετε: Αν το μωρό σας δείχνει δυσαρέσκεια με το νερό, μην το πιέζετε με το ζόρι να μπει στην θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα το τρομάξετε και θα του δημιουργήσετε απέχθεια για τη θάλασσα, χωρίς κανέναν λόγο.

Μην βάζετε το κεφάλι ενός μωρού κάτω των 6 μηνών κάτω από την επιφάνεια του νερού: Παρόλο που μπορεί ενστικτωδώς να κρατά την αναπνοή του, εξίσου ενστικτωδώς συνεχίζει να καταπίνει.

Μην το αφήνετε ούτε στιγμή μόνο του: Ακόμη κι αν κάθεται ήσυχο και δεμένο στο καρότσι, κάτω από την σκιά, με το καπέλο και το μπλουζάκι του, μην σκεφτείτε να αφήσετε το μωρό μόνο εκεί, ενώ εσείς κολυμπάτε στην θάλασσα, είτε γιατί μπορεί να φοβηθεί ότι το εγκαταλείψατε είτε γιατί μπορεί να ασφυκτιά από τη ζέστη και εσείς να αργήσετε να το καταλάβετε. Συνεννοηθείτε με τον σύντροφό σας ώστε ένας από τους δύο να είναι με το παιδί, την ώρα που ο άλλος κολυμπά ή κάνει κάποια άλλη θαλασσινή δραστηριότητα.

Παιχνιδάκια: Πέρα από τη σαμπρέλα που θα χρειαστείτε για το κολύμπι, αν το μωρό σας μπορεί να καθίσει στην αμμουδιά και να παίξει, μπορείτε να έχετε μαζί σας διάφορα παιχνιδάκια για την παραλία, όπως κουβαδάκια, φτυαράκια κ.λπ.

v