Αγοροκόριτσο

Αγοροκόριτσο

Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 6 ετών και φέτος που πήγε Α’ Δημοτικού παρουσιάστηκε ένα απροσδόκητο «πρόβλημα»: δεν παίζει καθόλου με κορίτσια, μόνο με αγόρια. Είναι ζωηρή και της αρέσουν τα παιχνίδια με δράση, επομένως από τη μια πλευρά είναι φυσιολογικό να προτιμάει τις αγοροπαρέες. Από την άλλη, όμως, όταν την ρωτάω γιατί δεν έχει φίλες, μου απαντάει ότι είναι τα κορίτσια που δεν την παίζουν. Είναι όντως πρόβλημα και πρέπει να παρέμβω ή μήπως υπερβάλλω που ανησυχώ;
Απάντηση:

Με αυτή σας την ερώτηση θίγετε ένα θέμα που εδώ και χρόνια εξετάζουν οι ψυχολόγοι, στο γιατί δηλαδή υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά τις προτιμήσεις τους στα παιχνίδια. Γεννιόμαστε δηλαδή με αυτές τις διαφορές ή αυτό επιβάλλεται στα παιδιά από το περιβάλλον και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας;

Όπως καταλαβαίνετε, οι μισοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η βάση είναι βιολογική και μετά έρχεται η επιρροή του περιβάλλοντος, οι δε άλλοι μισοί ότι είναι πρώτα το περιβάλλον και οι κοινωνικές πιέσεις που καθορίζουν τις προτιμήσεις μας και κατά δεύτερο λόγο οι βιολογικές διαφορές.

Έτσι και εσείς ανησυχείτε γιατί η εξάχρονη κόρη σας προτιμάει τα «αγορίστικα» από τα «κοριτσίστικα» παιχνίδια. Συνήθως η οικογένεια και το περιβάλλον είναι αυτά που από πολύ νωρίς προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις του παιδιού στο παιχνίδι ανάλογα με το φύλο του. Έχουμε χωρίσει τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια σε αυτά που είναι κατάλληλα για αγόρια και σε αυτά που είναι κατάλληλα για κορίτσια. Εδώ χρειάζεται αρκετή ανάλυση για να εξηγήσουμε πώς προέκυψε αυτό. Το σίγουρο είναι ότι σπάνια κάνει κάποιος δώρο σε ένα κορίτσι ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ή σε ένα αγόρι μια κούκλα. Με το παιχνίδι περνάνε σιγά- σιγά οι προδιαγραφές για τους ρόλους που τα παιδιά θα κληθούν αργότερα να παίξουν στη ζωή τους, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της κοινωνίας.

Όμως το τι θα αρέσει στα παιδιά, έχει να κάνει με τον χαρακτήρα τους και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Έτσι θα έπρεπε να προσφέρουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πολλά και διαφορετικά παιχνίδια και όχι να τα περιορίζουμε σε αυτά μόνο που είναι κατάλληλα για το φύλο τους. Όταν τα αφήνουμε χωρίς ταμπού και περιορισμούς να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους, τα βοηθάμε να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους και να διευρύνουν τις ικανότητές τους.

Μην ανησυχείτε λοιπόν και μην προσπαθείτε να παρέμβετε στις επιλογές της κόρης σας στο παιχνίδι. Αντίθετα ενθαρρύνετέ την να ανακαλύψει τις προτιμήσεις και τα ταλέντα της. Άλλωστε οι άνθρωποι στο μέλλον θα κληθούν να παίξουν πιο περίπλοκους ρόλους, πέρα από τα στεγανά αντρικά και γυναικεία πρότυπα.

Η Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Μama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v