Διαλέξτε το κατάλληλο χρώμα για το παιδικό δωμάτιο

Διαλέξτε το κατάλληλο χρώμα για το παιδικό δωμάτιο

Εάν έχει έρθει η ώρα το μωρό σας να αφήσει την κρεβατοκάμαρα σας και να μεταφερθεί-επιτέλους!-στο δωμάτιό του, είναι καιρός να του φτιάξετε το ιδανικό δωμάτιο. Εκτός από τα αντικείμενα που ίσως έχετε ήδη διαλέξει, πολύ σημαντικό είναι και το χρώμα. Εξάλλου τα παιδιά αγαπάνε τις έντονες αποχρώσεις και θέλουν ότι πιο ιδιαίτερο για το υπνοδωμάτιό τους. Αν και πολλοί γονείς επιλέγουν τους παραδοσιακούς χρωματισμούς του μπλε και του ροζ, εμείς βρήκαμε διάφορους ιδιαίτερους συνδυασμούς για να δημιουργήσετε ένα ζεστό και όμορφο περιβάλλον.

Σχετικά με το χρώμα που θα επιλέξετε, θα πρέπει να «παίξετε» μεταξύ έντονων και πιο απαλών αποχρώσεων, προκειμένου να δημιουργήσετε έναν χώρο που το παιδί θα χαλαρώνει και θα περνάει ευχάριστα μέσα στην μέρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μειώσετε την δύναμη των ουδέτερων, λευκών και μαύρων χρωμάτων.

Το κλειδί για την σωστή επιλογή είναι η προσωπικότητα του παιδιού σας και αυτή θα πρέπει να είναι ο οδηγός για να δημιουργήσετε το χώρο που θα μένει.

Μωβ

Το αριστοκρατικό μωβ είναι ένα χρώμα δυνατό αλλά παράλληλα και χαλαρωτικό. Εάν θέλετε να κρατήσετε ένα ουδέτερο τόνο επιλέξτε διαφορετικές αποχρώσεις του και αποφύγετε τους συνδυασμούς με άλλα χρώματα. Σε περίπτωση που ο χώρος είναι μικρός καλό είναι να αποφύγετε τις σκούρες αποχρώσεις, γιατί θα φαίνεται ακόμα μικρότερος και θα βαρύνει.

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα δυνατό χρώμα που τραβάει αμέσως την προσοχή και δημιουργεί έντονα συναισθήματα ενθουσιασμού, ενεργητικότητας αλλά και ευφορίας. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την απόχρωση που θα διαλέξετε. Σας προτείνουμε νε επιλέξετε μια σκούρα απόχρωση και να κολλήσετε ορισμένα αυτοκόλλητα. Ο συνδυασμός αυτός, θα κάνει τον χώρο πιο ζεστό και ευχάριστο. Καλό είναι να μην βάψετε όλο το δωμάτιο κόκκινο, γιατί προκαλεί ένταση και ευερεθιστικότητα, αλλά να επιλέξετε έναν τοίχο ή μικρές λεπτομέρειες.

Παλ χρώματα

 

Τα παλ χρώματα δείχνουν λεπτότητα και δρουν καταπραϋντικά για τα παιδιά. Είναι αρκετά απαλότερα από τις παστέλ και περιέχουν τουλάχιστον 65% λευκό στη σύνθεσή τους. Εάν δεν είστε των αντιθέσεων και των έντονων αλλαγών μπορείτε να επιλέξετε ένα απαλό γαλάζιο ή ροζ, το οποίο θα βοηθά το παιδί σας να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Ακόμη, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φωτιστικό και μερικά αυτοκόλλητα τοίχου που φωσφορίζουν. Έτσι, θα δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και σπιτικής γαλήνης. Μερικές επιλογές για αυτοκόλλητα θα βρείτε κι εδώ

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, καθώς δίνει μία φιλόξενη, ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα στο χώρο του παιδικού δωματίου και παράλληλα το κάνει άνετο και φωτεινό. Εάν θέλετε μια λιγότερο έντονη εκδοχή του μπορείτε να βάψετε έναν μόνο τοίχο και να επιλέξετε τα έπιπλα ή το χαλί με πινελιές της ίδιας απόχρωσης.

Κίτρινο

Μια πολύ καλή επιλογή είτε έχετε αγόρι είτε κορίτσι είναι το κίτρινο, το χρώμα του ήλιου που χαρίζει κέφι, ζωντάνια, αισιοδοξία και βοηθά στην εύρυθμη ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, σας δίνει μεγάλη γκάμα αποχρώσεων μέσα από την οποία μπορείτε να επιλέξετε το ιδανικό με βάση την προσωπικότητά του. Για ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα μπορείτε να το συνδυάσετε με λευκά είδη στους ίδιους τόνους ή έπιπλα.

Άσπρο

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το άσπρο χρώμα είναι ακατάλληλο για παιδικό δωμάτιο, γιατί βρωμίζει εύκολα και δεν είναι ελκυστικό για τα παιδιά. Κι όμως κάνουν λάθος! Σε ένα φωτεινό άσπρο δωμάτιο μπορείτε να κάνετε πολλούς συνδυασμούς με χρώματα και δεν σας περιορίζει σε τίποτα. Ακόμη, μπορείτε να προμηθευτείτε μαξιλάρια και κουρτίνες σε έντονους τόνους και να δώσετε μια ξεχωριστή πινελιά.

Μαύρο

Άλλο ένα χρώμα που αποφεύγουν οι γονείς είναι το μαύρο. Κανείς δεν θέλει ένα σκοτεινό και τρομακτικό δωμάτιο. Παρ' όλα αυτά, ένας μαύρος τοίχος μπορεί να χρησιμεύσει ως σκηνικό για να κρεμάσετε διάφορες αφίσες, κάρτες, πλανήτες ή ακόμα να τον χρησιμοποιήσετε ως πίνακα, αφού τον βάψετε με ειδική μπογιά που μπορείτε να προμηθευτείτε κι από εδώ.

Εναλλακτικά, μπορείτε απλά να κολλήσετε αυτοκόλλητα γράμματα στους τοίχους και να γράψετε με αυτά ποιήματα, ρητά, συμβουλές θετικής ενέργειας μετατρέποντας τους σε έργα τέχνης. Κάποια ευφάνταστα αυτοκόλλητα μπορείτε να προμηθευτείτε κι από εδώ

Συνδυασμός χρωμάτων

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια πανδαισία χρωμάτων που θα δώσουν ένα ιδιαίτερο design στο υπνοδωμάτιο μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικούς συνδυασμούς που ταιριάζουν μεταξύ τους. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να βάψετε την ντουλάπα με δύο ή τρία χρώματα ή να αγοράσετε συρτάρια σε ποικιλία αποχρώσεων για το γραφείο. Όσον αφορά τους τοίχους μπορείτε να κάνετε τον έναν πορτοκαλί και τον άλλον πράσινο, χρώματα που «δένουν» αρμονικά.

Με ρίγες

Μια άλλη πολύ καλή επιλογή είναι οι ρίγες είτε με αποχρώσεις του ίδιου χρώματος είτε διαφορετικού. Μπορείτε να διαλέξετε κάθετες, οριζόντιες, φαρδιές ή λεπτές και να δώσετε στο δωμάτιο δυναμική και χαρακτήρα. Όσον αφορά τους τοίχους μπορείτε να βάλετε κάθετες ρίγες για να δείχνει ψηλότερο, ενώ αν θέλετε να μακρύνει και να φανεί ευρύτερο, να βάλετε οριζόντιες. Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε ένα κολάζ από ρίγες στις αποχρώσεις του μπλε ή του ροζ για το παιδικό κρεβάτι αντίστοιχα για αγόρι ή κορίτσι.

v