Πώς να μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι

Πώς να μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι

Τώρα που ο χειμώνας ακόμα δεν έχει μπει για τα καλά, διανύουμε την ιδανική εποχή για να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες που θα μας γλυτώσουν χρήματα από την θέρμανση του σπιτιού. Με τις παρακάτω έξυπνες και πρακτικές συμβουλές για το σπίτι, μπορείτε να μειώσετε τον λογαριασμό των κοινοχρήστων και της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 20%, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Δείτε πώς.

Αντικαταστήστε τις παλιές μονωτικές λωρίδες

Οι παλιές και φθαρμένες μονωτικές λωρίδες γύρω από πόρτες και παράθυρα αφήνουν ακάλυπτες σχισμές, επιτρέποντας στον παγωμένο αέρα να μπει στο σπίτι. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 7-12% απώλειας θερμότητας σε ένα σπίτι προκαλείται από τις πόρτες και τα παράθυρα. Η απώλεια αυτή αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να δυναμώσουν το καλοριφέρ, με την συνακόλουθη αύξηση των εξόδων τους. Θα βρείτε τέτοιες λωρίδες σε χρωματοπωλεία και καταστήματα με οικιακά εργαλεία.

Βάλτε αεροστόπ και χαλάκια στις κύριες πόρτες του σπιτιού

Αν μπορείτε να δείτε φως από την κάτω χαραμάδα της κύριας πόρτας σας, τότε χάνετε μεγάλο ποσοστό της θερμότητας που... πληρώνετε αδρά. Στις χαραμάδες αυτές θα πρέπει να τοποθετήσετε οπωσδήποτε ειδική αυτοκόλλητη ταινία –γνωστή και ως αεροστόπ, ενώ καλό είναι να τοποθετήσετε και ένα μεγάλο, παχύ χαλάκι. Ελέγξτε, επίσης, αν το περσινό σας αεροστόπ έχει φθαρεί και χρειάζεται αντικατάσταση.

Μειώστε τα ρεύματα από τις πρίζες

Οι ηλεκτρικές πρίζες, ιδιαίτερα όσες βρίσκονται πίσω από εξωτερικούς τοίχους και ειδικά αν το σπίτι είναι παλιό, επιτρέπουν σε ρεύματα αέρα να μπαίνουν μέσα. Ο λόγος είναι είτε ότι δεν έχουν μπόλικο μονωτικό υλικό γύρω τους, είτε ότι από την υπερβολική χρήση έχουν «χαλαρώσει» με αποτέλεσμα να μην εφάπτονται πια εντελώς στον τοίχο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε με αυτές τις πρίζες είναι να βγάλετε το καπάκι τους (αφού έχετε «κατεβάσει» τον γενικό διακόπτη) και να γεμίσετε τα μικρά κενά γύρω από την τρύπα με ακρυλικό στόκο (θα βρείτε σε χρωματοπωλεία) για να μην επιτρέπουν στον αέρα να περνά. Το δεύτερο καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καλέσετε ηλεκτρολόγο για να σας φτιάξει από την αρχή τις πρίζες αυτές.

Κλείστε τυχόν τρύπες σε εξωτερικούς τοίχους

Τρύπες από σωληνώσεις ή από καλώδια που εισέρχονται στο σπίτι διαμέσου κάποιου τοίχου (π.χ. καλώδια από κεραίες) συνήθως αφήνουν μεγάλα κενά γύρω τους, τα οποία, ακόμα κι αν αρχικά καλύφθηκαν με στόκο ή σιλικόνη, πλέον μπορεί να έχουν ανοίξει ξανά. Από τα κενά αυτά, πέρα από έντομα και σκόνη, μπαίνει και παγωμένος αέρας, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στις θερμικές απώλειες του σπιτιού. Λίγος αφρός πολυουρεθάνης χαμηλής διόγκωσης χειρός, τον οποίον θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία, θα καλύψει αποτελεσματικά τα κενά αυτά.

Αγοράστε έναν φορητό θερμοπομπό

Δεν χρειάζεται να ανάβετε το καλοριφέρ τις ώρες που χρησιμοποιείτε μόνο ένα δωμάτιο ολόκληρου του σπιτιού. Η πιο οικονομική και αποτελεσματική λύση είναι να αγοράσετε έναν φορητό θερμοπομπό (δείτε εδώ), τον οποίον θα μπορείτε να μεταφέρετε σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού βρίσκεστε και να ζεσταίνεστε μια χαρά!

Καλύψτε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που δεν χρησιμοποιείτε με διάφανη πλαστική μεμβράνη

Σίγουρα θα υπάρχουν παράθυρα και μπαλκονόπορτες που δεν χρειάζεται να ανοιγοκλείνουν τον χειμώνα, τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για το 25% της απώλειας ζέστης σε ένα σπίτι. Καλύψτε τα, λοιπόν, εντελώς με διάφανη πλαστική μεμβράνη, την οποία θα βρείτε στα χρωματοπωλεία. Είναι πάμφθηνη, δεν φθείρει με κανέναν τρόπο τις αλουμινένιες ή ξύλινες κάσες ή τους τοίχους και αφαιρείται εύκολα την άνοιξη.

Κλείστε το καπάκι της καμινάδας

Ένα από τα μειονεκτήματα του τζακιού είναι πως όταν δεν χρησιμοποιείται, ο ζεστός αέρας στο εσωτερικού του σπιτιού δραπετεύει από την καμινάδα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κλείνετε το καπάκι της όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι. Μία ακόμα πιο αποτελεσματική λύση, δημοφιλής στο εξωτερικό, είναι κάτι ειδικά φουσκωτά μπαλόνια που τοποθετούνται στο εσωτερικό της καμινάδας και συγκρατούν όλον τον κρύο αέρα εκτός αυτής και δεν αφήνουν τον ζεστό αέρα του σπιτιού να διαφύγει. Μπορείτε να τα αγοράσετε από το Amazon.

Σφραγίστε πόρτες από πατάρια

Τα πατάρια είναι συνήθως ένας ακόμα ένοχος για την απώλεια θερμότητας, ειδικά σε σπίτια με εκτεθειμένα ταβάνια, είτε επειδή δεν είναι καλά μονωμένα είτε επειδή οι πόρτες τους δεν κλείνουν καλά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, εφόσον αποφασίσετε πως δεν θα χρησιμοποιήσετε το πατάρι για μερικούς μήνες, είναι να σφραγίσετε την πόρτα του με αυτοκόλλητη αφρώδη ήχο-θερμομονωτική ταινία, η οποία είναι πάμφθηνη και τοποθετείται εύκολα.

Τοποθετήστε έναν ρυθμιζόμενο θερμοστάτη

Ένας καλός ψηφιακός, ρυθμιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να μειώσει σημαντικά τα έξοδα του καλοριφέρ, καθώς έχει την ιδιότητα να ακολουθεί τις εντολές σας. Μπορείτε, δηλαδή, να τον ρυθμίσετε έτσι ώστε να διατηρεί χαμηλή τη θερμοκρασία τις πρωινές ώρες που δεν βρίσκεστε στο σπίτι και το βράδυ όταν κοιμάστε και να αυξάνει την θερμοκρασία του καλοριφέρ τις ώρες που επιθυμείτε. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα τον ξεχνάτε ποτέ ανοιχτό, ενώ θα ξέρετε πάντα, με ασφάλεια τι θερμοκρασία έχει εντός και εκτός σπιτιού. Ένας καλός θερμοστάτης δεν χρειάζεται να σας κοστίσει περισσότερα από 25 ευρώ (δείτε εδώ) και, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί τουλάχιστον, αποτελεί μία επένδυση που πραγματικά αξίζει.

v