Πώς να πλένετε σωστά τα ρούχα: 17 συμβουλές της γιαγιάς!

Πώς να πλένετε σωστά τα ρούχα: 17 συμβουλές της γιαγιάς!

Τι έκανε η γιαγιά μας όταν κιτρίνιζαν τα ρούχα από το σίδερο; Πώς καθάριζε τους λεκέδες από καφέ και λάδι, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα υφάσματα; Την ρωτήσαμε και μας αποκάλυψε όλα της τα μυστικά, για τέλειο πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο ή στο χέρι.

Δύσκολοι λεκέδες

- Το κόκκινο κρασί στα υφάσματα βγαίνει αν τριφτεί ο λεκές πριν από το πλύσιμο με σόδα.

- Αν στα ρούχα πέσει αναψυκτικό τύπου cola θα βγει αν, ακριβώς πριν το πλύνετε, τρίψετε τον λεκέ με ένα πανάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα.

- Για να εξαφανίσετε το κιτρίνισμα που αφήνει στα υφάσματα το σίδερο, καθαρίστε το με ένα πανάκι βουτηγμένο σε οξυζενέ.

- Το μανό από τα ρούχα βγαίνει με διάλυμα νερού με αμμωνία.

- Για λεκέδες από καφέ ή τσάι βουτήξτε το ύφασμα στο ξύδι και τρίψτε το μετά με μία βούρτσα βουτηγμένη σε νερό και αλάτι.

- Για να εξαφανίσετε τους κίτρινους λεκέδες του ιδρώτα από τις μασχάλες των ρούχων, τρίψτε τους με ένα διάλυμα από 3 ποτήρια νερού και 1 ποτήρι ξύδι.

- Οι λεκέδες από γράσο στα ρούχα (αλλά και στα χέρια) βγαίνουν να τους πλύνετε πρώτα με σαμπουάν ή αφρόλουτρο.

- Οι λεκέδες από αίμα σε ύφασμα φεύγουν αν τους τρίψετε με αλεύρι και αλάτι.

Δείτε εδώ πώς να καθαρίσετε όλους τους δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα.

Σωστό πλύσιμο για κάθε ύφασμα

- Για να είναι μαλακά τα ρούχα να τα πλένετε στο χέρι με μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

- Για να αποφύγετε τον κίνδυνο να ξεβάψουν τα ρούχα πάνω σε άλλα, βρέξτε τα πριν τα πλύνετε με γάλα.

- Για να καθαρίσετε τους γιακάδες των κουστουμιών, χωρίς να τους φθείρετε, βάλτε σε ένα φλιτζάνι του καφέ μία κουταλιά αμμωνία, βουτήξτε εκεί ένα πανάκι και τρίψτε με αυτό τον γιακά.

- Αν καπνίζετε και δεν θέλετε να μυρίζουν τα ρούχα σας «τσιγαρίλα», βάλτε στην ντουλάπα σας ένα τούλινο πουγκί με αποξηραμένα γαρύφαλλα.

- Για να φύγει ένας λεκές λαδιού από ευαίσθητα υφάσματα, βάλτε μια χαρτοπετσέτα κάτω από τον λεκέ με πολύ ταλκ, για να απορροφηθεί το λάδι.

- Υφάσματα από λεπτή δαντέλα (πετσετάκια, γιακαδάκια κ.λ.π.) πλένονται με γάλα και ζάχαρη. Σε χλιαρό γάλα διαλύστε μία κουταλιά ζάχαρη, μουλιάστε το ύφασμα και μετά ξεπλύνετέ το με χλιαρό νερό.

- Πριν πλύνετε ευαίσθητα υφάσματα στο πλυντήριο (π.χ. πουκάμισα με χάντρες) βάλτε τα πρώτα μέσα σε μία μαξιλαροθήκη.

- Όταν πλένετε τα μεταξωτά σας μαντήλια στο χέρι, στο τελευταίο νερό ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού, για να διατηρείται καλύτερα το ύφασμα.

- Αν οι μάλλινες μπλούζες σας έχουν χάσει το χρώμα τους, βουτήξτε τις σε χλιαρό νερό που έχετε βράσει πριν αγκινάρες. Στη συνέχεια αφήστε τις απλά να στεγνώσουν, χωρίς να τις στραγγίξετε.

v