Απιστία: Πώς απατάτε τον σύζυγό σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

Απιστία: Πώς απατάτε τον σύζυγό σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

Σε καμία περίπτωση δεν είστε το είδος του ανθρώπου που απιστεί. Όχι μόνο έχετε ηθικές ενστάσεις, αλλά δεν σας έχει καν περάσει από το μυαλό να απατήσετε το σύζυγό σας. Η αθωότητά σας είναι απαράμιλλη κι ο σύντροφός σας ό, τι καλύτερο σας έχει συμβεί. Τον αγαπάτε πολύ και σας κάνει να νιώθετε πλήρεις. Είστε όμως μαζί δεκαπέντε χρόνια και, όχι, δεν βαρεθήκατε, ούτε κουραστήκατε, ούτε αδιαφορείτε ερωτικά, απλά πού και πού, μικρά δείγματα απιστίας κάνουν την εμφάνισή τους. Μήπως τελικά δεν είστε τόσο αθώες;

Φλερτάρετε

«Ένα διακριτικό φλερτ με κάποιον συνάδελφο, είναι εντελώς αθώο» ίσως σκέφτεστε. Ή «λένε ότι το φλερτ είναι αναζωογονητικό». Ας λένε. Εσείς μη φλερτάρετε. Κι αν το φλερτ ξεκινά από την άλλη πλευρά, μην ανταποκρίνεστε. Το φλερτ, ακόμα κι αν ξεκινά με τις αθωότερες προθέσεις, είναι επικίνδυνο. Ανοίγει μια τόση δα χαραμάδα σε μια πόρτα που πρέπει να παραμείνει κλειστή. Η εκδήλωση ακόμη και του ελάχιστου ερωτικού ενδιαφέροντος, είναι δείγμα απιστίας προς τον/την σύντροφό σας. Όχι, δεν θα φέρει τη συντέλεια, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση έντιμη στάση.

Μοιράζεστε μυστικά και κάνετε εκμυστηρεύσεις σε άτομο του άλλου φύλου

Δεν υποστηρίζει κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Ο καθένας είναι σε θέση να διακρίνει πότε η διάθεσή του είναι ερωτική και πότε ξεκάθαρα φιλική. Σε κάθε περίπτωση, οι παλιοί φίλοι εξαιρούνται απ' αυτή την περίπτωση. Αν τελευταία ανοίγετε συχνά την καρδιά σας σε κάποιον συνάδελφο ή καινούριο φίλο, ίσως είστε παρεξηγήσιμοι. Η απόλυτη εμπιστοσύνη και οι εκμυστηρεύσεις δημιουργούν δεσμούς. Ίσως απλά χρειάζεστε έναν ώμο για να κλάψετε, αλλά υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η στάση εμπιστοσύνης και αυθορμητισμού να γίνει αργά ή γρήγορα αντιληπτή ως «ερωτική πρόσκληση».

Μιλάτε άσχημα για τον σύζυγό σας σε τρίτους

Όπως είναι ανεπίτρεπτο να μιλάτε άσχημα για τους φίλους σας πίσω από την πλάτη τους, έτσι και με τον σύντροφό σας επιβάλλεται ειλικρίνεια. Αν κάτι δεν σας αρέσει, μοιραστείτε το μαζί του. Απιστία δεν είναι μόνο η ερωτική διάθεση που απευθύνεται σε κάποιον άλλο εκτός του συζύγου σας. Είναι και η έλλειψη ειλικρίνειας και σεβασμού.

Ανταλλάζετε συχνά μηνύματα στο ίντερνετ με κάποιον του αντίθετου φύλου

Και πάλι: Οι απονήρευτες προθέσεις σας ίσως αληθεύουν. Ίσως βρίσκετε διασκεδαστική, χαλαρωτική και εντελώς άκακη τη συνήθειά να στέλνετε μηνύματα με κάποιον πρώην σας ή έναν καινούριο συνάδελφο, όμως βαθιά μέσα σας δεν μπορεί να μη νιώθετε το ελαφρύ τσίμπημα ενοχής – αν εκείνος συνομιλούσε με μια άγνωστη σε εσάς γυναίκα, δεν θα σας ήταν καθόλου ευχάριστο.

Φροντίζετε την εμφάνισή σας περισσότερο απ' το συνηθισμένο για κάποιον άλλον

Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να προσέχει τι θα φορέσει ή πώς θα χτενιστεί, για κάποιον άλλον εκτός του συντρόφου σας, τότε προφανώς πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά ποια είναι τα κίνητρά σας. Προσέχοντας την εμφάνισή σας, λογικά αποσκοπείτε στο να γίνετε ελκυστική – κι αυτό είναι πεντακάθαρο δείγμα απιστίας.

Δεν είστε πρόθυμη σεξουαλικά για τον σύντροφό σας

Το να είναι κανείς πιστός, σημαίνει να δίνεται ολοκληρωτικά. Αν είστε συγκρατημένη ή απρόθυμη ερωτικά, περνάτε στον σύζυγό σας το μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητος. Η υγιής ερωτική ζωή είναι θεμελιώδης σε ένα γάμο. Η απουσία σας από την συζυγική κλίνη θα προκαλέσει στενοχώρια, θυμό ή και υποψίες.

Οι γονείς σας είναι σημαντικότεροι από τον σύντροφό σας για εσάς

Ο σύζυγός σας πρέπει να είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή σας. Αν έχετε κάποιο καταπληκτικό νέο, όπως μια προαγωγή ή μια εγκυμοσύνη, ίσως θελήσετε να το μοιραστείτε πρώτα απ' όλους με τους γονείς σας. Αντισταθείτε. Μοιραστείτε πρώτα με το σύντροφό σας τα καλά ή τα κακά νέα. Θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς σας και θα του δώσει την προσοχή που του αξίζει.

...το ίδιο και τα παιδιά σας

Τα παιδιά είναι πολύ σημαντικά. Αλλά όχι σημαντικότερα από τον σύντροφό σας. Αυτός πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σας. Εξάλλου, έχοντας μια σχέση βασισμένη στην αγάπη, δυνατή και γερά θεμελιωμένη, προσφέρετε στα παιδιά σας τη συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζονται για να μεγαλώσουν με υγεία.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι "απιστία" με την κοινή έννοια του όρου. Όμως, δεν χρειάζεται να υπάρχουν φιλιά, αγκαλιές ή σεξ για να οριστεί απιστία. Η δέσμευση με τον άνθρωπο που παντρευτήκατε, είναι πάνω απ' όλα, υπόθεση ηθικής – δεν είναι ζήτημα σωματικό. Μπορεί, λοιπόν, να μην σκορπάτε τα φιλιά σας, αλλά αν φοράτε το πιο κολακευτικό σας φόρεμα για κάποιον άλλον κάνετε σίγουρα ένα βήμα προς την απιστία.

*Οι παραπάνω συμβουλές προέρχονται από τον ψυχολόγο και οικογενειακό θεραπευτή Gary Lundberg.

v