Παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές για ένα πρωτότυπο γιορτινό τραπέζι

Παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές για ένα πρωτότυπο γιορτινό τραπέζι

Αν βαρεθήκατε τη γαλοπούλα και τις περίπλοκες σαλάτες, δοκιμάστε να εντάξετε στο χριστουγεννιάτικο μενού, απλές και πρωτότυπες συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα. Φέρτε την παράδοση στο τραπέζι σας και ξαφνιάστε οικογένεια και καλεσμένους με ηπειρώτικη μπατσάρα, καστοριανούς σαρμάδες και 3 ακόμη συνταγές απ’ όλη την Ελλάδα. 

Μσούρα – Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης

Ή αλλιώς Μισούρα. Είναι η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης που απευθύνεται ξεκάθαρα σε κρεατοφάγους. Αν η γαλοπούλα σάς φαίνεται γαστρονομική συνήθεια ξενόφερτη ή τετριμμένη, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή κοτόπουλου γεμιστού με κρέας (!)

Υλικά

Για το κοτόπουλο:Για τη σάλτσα:
1 κοτόπουλο μεγάλο (2 κιλά)
½ κιλό μοσχάρι ελιά μαζί με το κόκαλο
½ κιλό χοιρινό μπούτι μαζί με το κόκαλο
5 πράσα 
1 ματσάκι σέλινο 
1 ματσάκι άνηθο 
Βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί

 

1 λίτρο ζωμό από κοτόπουλο 
2 αυγά
Χυμό από 3 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος
Κορν φλάουρ
Λίγο σαφράν
Αλάτι/πιπέρι
Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το κοτόπουλο με νερό, χυμό λεμονιού και λίγο κόλιανδρο να φύγει η έντονη οσμή. Πλένετε το χοιρινό και το μοσχάρι και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Ψιλοκόβετε το χοιρινό, το μοσχάρι, το πράσο, το σέλινο και τον άνηθο.

Γεμίζετε το κοτόπουλο με όσα έχετε ψιλοκόψει (κρέας και μυρωδικά). Το αλατοπιπερώνετε μέσα και έξω και το τοποθετείτε στο κέντρο μιας γάστρας ή άλλου σκεύους με καπάκι. Βάζετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης που θα περισσέψουν, γύρω από το κοτόπουλο. Προσθέτετε το κρασί, το βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού.

Κλείνετε το σκεύος, σφραγίζετε το καπάκι με λίγο ζυμάρι ή αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα της μισούρας. Βράζετε το ζωμό με το ελαιόλαδο και λίγο σαφράν για άρωμα. Χτυπάτε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το ζωμό και ανακατεύετε. Τ’ αφήνετε να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί τη δένετε με κορνφλάουρ.

Σερβίρετε σε μερίδες, περιχύνοντας το κοτόπουλο με τη σάλτσα και γαρνίρετε με τη γέμιση.

Πηγή: cookinlove1.blogspot.gr

Σαρμάδες – Καστοριά

Οι Σαρμάδες είναι μια πιο βαριά και πιπεράτη παραλλαγή των λαχανοντολμάδων. Απαντώνται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Καστοριάς και της Νάουσας και ενδείκνυνται αν θέλετε να δώσετε μια νότα παράδοσης στο χριστουγεννιάτικο μενού σας. 

Υλικά

1 λάχανο μεγάλο τουρσί, περίπου 3 κιλά
1 κιλό χοιρινό κιμά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5-6 κόκκους μοσχοπίπερο
3 ποτήρια νερό
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Αναμείξτε τον κιμά με το ρύζι, το πιπέρι και λίγο αλάτι.

Αφαιρέστε ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο, γεμίστε τα με μία κουταλιά κιμά και τυλίξτε τα προσεκτικά.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα στρώστε μερικά φύλλα λάχανου και πάνω στα φύλλα τοποθετείστε τα τυλιγμένα λαχανόφυλλα (σαρμάδες) με τον κιμά. Όταν τοποθετηθούν όλοι οι σαρμάδες, προσθέστε το βούτυρο, το νερό και τους κόκκους του μοσχοπίπερου.

Καλύψτε τους σαρμάδες με ένα πιάτο για να μείνουν σταθεροί, σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε σιγανή φωτιά.

Πηγή: archive.in.gr

Λαλάγγια – Μάνη

Τα λαλάγγια ή λαλαγγίδες, φτιάχνονται στη Μάνη τις ημέρες των Χριστουγέννων -και όχι μόνο. Παλιά, ήταν το κατεξοχήν εορταστικό κέρασμα, γι’ αυτό και παρασκευάζονταν σε μεγάλες ποσότητες. Η συνταγή είναι γρήγορη και απλή. Επίσης, διατηρούνται για πολλές μέρες τραγανά, επομένως σας λύνουν το πρόβλημα του τί να κεράστε τους επισκέπτες των γιορτών.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. μαγιά
110 ml χλιαρό νερό
160 ml γάλα
160 ml sprite
160 ml λάδι
1 αυγό
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε το προζύμι: Ζεσταίνετε ελάχιστα το νερό και το ρίχνετε πάνω στην μαγιά, διαλύστε και ανακατέψτε πολύ καλά με τα δάκτυλά σας. Στη συνέχεια, προσθέστε μισό ποτήρι αλεύρι. Τυλίξτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το σ’ ένα ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί.

Βάλτε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και, στη συνέχεια, ρίξτε το λάδι. Ανακατέψτε και αφήστε το όση ώρα φουσκώνει το προζύμι να απορροφήσει το λάδι.

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, ρίξτε το στη λεκάνη με το αλεύρι και προσθέστε το γάλα και το sprite. Χτυπήστε το αυγό με μια κουταλιά γάλα και το ρίξτε το και αυτό στο μείγμα. Ζυμώστε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.

Σκεπάστε τη ζύμη με ένα μάλλινο ύφασμα αφήστε την σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία-μιάμιση ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, κόψτε μικρές μπαλίτσες και πλάστε κορδονάκια σε ότι μέγεθος θέλετε.

Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Συνοδεύονται τέλεια με φέτα ή – αν προτιμάτε τα γλυκά- μέλι.

Πηγή: syntageskardias.blogspot.gr

Μπατσάρα – Ήπειρος

Αν σε κάποιο μέρος το γιορτινό τραπέζι πρέπει να περιλαμβάνει πίτες, αυτό το μέρος είναι η Ήπειρος. Η μπατσάρα, είναι μια παραδοσιακή ηπειρώτικη χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο. Είναι συνταγή πανεύκολη και εξαιρετικά γρήγορη, που θα σας εξοικονομήσει χρόνο για τις υπόλοιπες ετοιμασίες και θα σταθεί αξιοπρεπέστατα στο γιορτινό σας τραπέζι.

Υλικά

1 1/2 κιλό διάφορα χόρτα (σέσκουλα, σπανάκι, καυκαλήθρες, τσουκνίδες)
1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια με τις φλούδες τους
Λίγα φρέσκα σκόρδα με τις φλούδες τους
1 πράσο
1 ματσάκι μαϊντανό
Λίγο άνηθο και δυόσμο
1 κούπα καλαμποκάλευρο
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Πλύνετε και ψιλοκόψτε τα χόρτα. Τοποθετείστε τα σε μια λεκάνη, και προσθέστε το λάδι, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι. Ανακατέψτε τα, ώστε να φτιάξετε μια ομοιόμορφη μάζα.

Λαδώστε το ταψί μας και στρώστε το με καλαμποκάλευρο. Προσθέστε το μείγμα από τα χόρτα και τα καλύψτε τα με μπόλικο καλαμποκίσιο αλεύρι.

Βρέξτε την πίτα με λίγο ζεστό νερό για να μαλακώσει το αλεύρι και ψήστε σε μέτριο φωτιά για περίπου μία ώρα. Όταν κοκκινίσει το αλεύρι, η μπατσάρα μας είναι ψημένη.

Πηγή: sintagespareas.gr

Πλατσέντα – Λέσβος

Η πλατσέντα είναι ένα παραδοσιακό Μυτιληνιό σιροπιαστό γλυκό με επίγευση –τι άλλο;- ούζου. Η τοπική παράδοση θέλει τις γυναίκες να ετοιμάζουν το γλυκό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθισμένες σταυροπόδι γύρω από ένα χαμηλό τραπέζι. Πρόκειται για μια τοπική παραλλαγή του μπακλαβά, που θα εκπλήξει τους συνδαιτυμόνες του γιορτινού τραπεζιού.

 

Υλικά

Για την ζύμη: Επιπλέον θα χρειαστείτε:Για το σιρόπι: 
250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
60 ml. νερό
30 ml. λάδι
40 ml. ούζο
1 αυγό
150 γρ. καρύδια
Κανέλα και γαρίφαλο σκόνη
Ελαιόλαδο
Κορν φλάουρ
500 γρ. ζάχαρη
40 ml. νερό
Χυμό μισού λεμονιού και την φλούδα
1 ξυλάκι κανέλας
Λίγο γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Ζυμώστε όλα τα υλικά της ζύμης πολύ καλά, έτσι ώστε να μην κολλάει. Αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Παράλληλα ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για 4 λεπτά μετά την πρώτη βράση.

Χωρίστε την ζύμη σε εννέα ισόποσα κομμάτια, πασπαλίστε τον πάγκο που θα ανοίξετε τα φύλλα με κορν φλάουρ και ξεκινήστε να ανοίγετε λεπτό φύλλο.

Τοποθετείστε τα φύλλα σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.

Βάλτε 100 γρ. ελαιόλαδο «να κάψει» και περιχύστε κουταλιά-κουταλιά τα φύλλα.

Ψήστε για 45 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο -τα πρώτα 10 λεπτά στους 190ο Κελσίου και κατόπιν κατεβάστε στους 180 βαθμούς.

Μόλις η πίτα πάρει χρυσό χρώμα, ρίξτε αργά-αργά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίστε με τα καρύδια, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και να «δέσει» για μερικές ώρες πριν το καταναλώσετε.

πηγή: funkycook.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v