«Nα μιλάς θετικά, να σκέφτεσαι θετικά...»: Ένα μάθημα ζωής για το παιδί

«Nα μιλάς θετικά, να σκέφτεσαι θετικά...»: Ένα μάθημα ζωής για το παιδί

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που μικροί και μεγάλοι νιώθουμε ότι κάτι δεν μας πηγαίνει καλά, ότι όλη μας η ζωή είναι χάλια. Το πρόβλημα, όμως, ξεκινά όταν αφήσουμε αυτές τις αρνητικές μας σκέψεις να μας ταλαιπωρήσουν και -το χειρότερο- να μας επηρεάσουν. Και κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα άσχημο όταν συμβαίνει στα παιδιά μας, στην τρυφερή ηλικία των επτά χρονών, τότε που έχουν φτιάξει έναν κοινωνικό περίγυρο, τότε που ζητούν την επιβεβαίωση από όλους. Αν τα παιδιά μας δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα άσχημα, τότε παύουν να βλέπουν τα θετικά. Παρακάτω σας παρουσιάζω κάποιες χαρακτηριστικές ιστορίες από την καθημερινή σχολική ζωή των παιδιών μου.

Οι ιστορίες της Άννας

Μια μέρα η Άννα έπρεπε να μιλήσει στην τάξη για μια άσκηση στα μαθηματικά που είχε λύσει ήδη σωστά. Όταν η δασκάλα της ζήτησε να παρουσιάσει την άσκηση στον πίνακα, η Άννα αρνήθηκε. Μια άλλη φορά θα συμμετείχε σε έναν αγώνα κολύμβησης. Σε αυτόν τον αγώνα καθυστέρησε να τερματίσει κι ενώ μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο έδειξε ότι δεν την ενδιέφερε ο ανταγωνισμός με τους συμμαθητές της. Κάποια άλλη φορά της σχολικής της ζωής, ενώ την είχαν επιλέξει να συμμετέχει στην χορωδία, προτίμησε να αρνηθεί γιατί φοβόταν να εκτεθεί στη σκηνή του σχολικού θεάτρου. Ακόμη κι όταν κάποιες φίλες της την υποστήριξαν σε ένα διαπληκτισμό που είχε με έναν συμμαθητή της μπροστά στη δασκάλα της, εκείνη προτίμησε να μην πάρει θέση, γιατί ένιωσε άβολα μπροστά σε όλους κι ας είχε δίκιο. Είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές που κάποιος της πρότεινε να δοκιμάσει ένα καινούργιο παιχνίδι, η πρώτη της αντίδραση συνοψίζεται στις παρακάτω λέξεις: «Δεν μπορώ... δεν πρέπει... είναι πολύ δύσκολο... δεν θέλω... όχι ξανά... δεν θα τα καταφέρω...». Οι τόσες πολλές αρνητικές λέξεις στις καθημερινές δραστηριότητες της Άννας, μήπως θα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα της και τον τρόπο ζωής της; Σίγουρα για ένα διάστημα απέφευγε να κάνει πράγματα ή όταν τα έκανε δεν τα ευχαριστιόταν!

Να περιμένει το καλύτερο

Σκεφτήκαμε ότι αν η Άννα μπορούσε να αλλάξει όλες τις αρνητικές λέξεις που χρησιμοποιούσε, τότε θα μπορούσε να αλλάξει και τον τρόπο σκέψης της. Αρκούσε να πει: «...θα κάνω μια προσπάθεια». Για να νιώσει η Άννα, όπως και κάθε παιδί ότι μπορεί να τα καταφέρει, πρέπει να το εμψυχώσουμε με μια απλή φράση: «ξέρεις τι να κάνεις!».

Με αυτόν τον τρόπο καλούσα την κόρη μου να υιοθετήσει μια θετική στάση απέναντι στα πράγματα που θα της συμβούν. «Όταν μάθεις να περιμένεις το καλύτερο, θα νιώσεις πιο ευτυχισμένη. Κι αν ακόμη αποτύχεις σε κάτι, θα είσαι πιο δυνατή για να το αντιμετωπίσεις», της είπα. Τώρα στο σχολείο οι δάσκαλοι της την χαρακτηρίζουν «ήρεμη δύναμη» και η ίδια νιώθει πιο σίγουρη για τον εαυτό της!

Μια μέρα της Μαρίνας

Αρκετές είναι οι φορές που Μαρίνα όταν έρχεται από το σχολείο, φαίνεται ενοχλημένη από κάποιο γεγονός. Η περιγραφή της γίνεται χείμαρρος προτάσεων που εστιάζουν κυρίως στα άσχημα της ημέρας της.

«...Στο σχολικό επικρατούσε ένας χαμός, οι μεγαλύτεροι δεν ήταν ήσυχοι.... Στο διάλειμμα η κολλητή μου φίλη δεν ήθελε να παίξει μαζί μου... Την ώρα της χορωδίας δεν μάθαμε καινούργια τραγούδια, γιατί η δασκάλα δεν αισθανόταν πολύ καλά... στην τάξη μας, η δασκάλα δεν ήταν ήρεμη, γιατί κάποιοι έκαναν πολύ φασαρία... Στο εστιατόριο το φαγητό δεν ήταν νόστιμο». Και μόνο να ακούσει κανείς ένα παιδί να περιγράφει έτσι την ημέρα του, σίγουρα καταστρέφεται και η δική του!

Να μιλά θετικά

Όπως κι η Άννα έτσι κι η Μαρίνα για να φτιάξει το κέφι της θα έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται κάποια πράγματα και να μιλήσει γι' αυτά πιο θετικά. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει την ίδια την ημέρα της κάπως έτσι:
«...σήμερα θα μπορούσα να ζητήσω από τον μπαμπά μου να με πάει στο σχολείο, γιατί είναι η τελευταία μέρα της εβδομάδας κι όλοι είμαστε κουρασμένοι στο σχολικό... Στο διάλειμμα η φίλη μου ήθελε να ασχοληθεί με κάτι άλλο, οπότε αναζήτησα άλλη παρέα... Η ώρα της χορωδίας πέρασε αρκετά γρήγορα, λέγοντας πάλι τα ίδια τραγούδια... στη τάξη η δασκάλα μας έβαλε πολύ δουλειά για να κάτσουμε φρόνιμοι... και στο εστιατόριο άφησα το φαγητό μου, έτσι πεινούσα πολύ όταν έφτασα σπίτι μου!!».

Αυτός ο τρόπος περιγραφής είναι μια άσκηση που κάνω με τις κόρες μου, όταν θέλουν να μου πουν κάποια δυσάρεστα νέα τους. Το να μιλούν θετικά γι' αυτά που τους συμβαίνουν, τους κάνει να νιώθουν θετικά κι αισιόδοξα για το μέλλον. Παραμερίζουν τον θυμό τους και ξεκινούν την ημέρα τους λέγοντας «ναι» σε όλα τα πράγματα που τους αρέσουν. Η Μαρίνα έγινε το πιο κοινωνικό κι αγαπητό παιδί στην τάξη. Έμαθε να προσαρμόζεται εύκολα και να κάνει τους άλλους να νιώθουν καλά γύρω της!

Η μυστική μας συμφωνία είναι:

Να σκέφτεσαι θετικά
Να μιλάς θετικά
Να νιώθεις θετικά
Να ενεργείς θετικά
Κι η ζωή συνεχίζεται...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v