Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε παιδικά παιχνίδια

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε παιδικά παιχνίδια

Οι γιορτές είναι η εποχή των παιδιών και των... παιχνιδιών. Σίγουρα τα παιχνίδια κάνουν τα παιδικά πρόσωπα να λάμψουν, αλλά αν δεν είστε προσεκτικοί στην επιλογή τους μπορεί να γίνουν αιτία δεινών, ατυχημάτων και καθημερινών εντάσεων μέσα στο σπίτι, μεταξύ των παιδιών και των γονιών.

Σίγουρα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή τους και να αποφεύγετε ηλεκτρονικά παιχνίδια που δεν συνάδουν με την ηλικία του συγκεκριμένου παιδιού. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται αγορές παιχνιδιών με σκηνές βίας, σεξουαλικό περιεχόμενο, καθώς και άλλες μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Τα παιχνίδια κατηγοριοποιούνται πλέον ανάλογα με τις ηλικίες των χρηστών που μπορούν να τα παίζουν, όπως συμβαίνει και με τις κινηματογραφικές ταινίες.

Για όσους προτιμούν τις πιο παραδοσιακές λύσεις, τότε ας λάβουν υπόψη τις παρακάτω επισημάνσεις:

• Τα παιχνίδια και τα μέρη τους, όπως και τα στηρίγματά τους, πρέπει να έχουν την απαιτούμενη αντοχή, για να μη σπάζουν, να μην παραμορφώνονται και τραυματίζουν τα παιδιά.

• Οι ακμές, οι προεξοχές, τα σχοινιά, τα καλώδια και τα στηρίγματα δεν πρέπει να τραυματίζουν τα παιδιά όταν έρχονται σε επαφή με αυτά, δηλαδή να μην είναι αιχμηρά.

• Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού.

• Τα παιχνίδια νερού πρέπει να εξασφαλίζουν πλευστότητα και στήριξη.

• Τα παιχνίδια που παρέχουν δυνατότητα κίνησης, πρέπει να διαθέτουν μηχανισμό φρένων, που επιτρέπει το σταμάτημα, χωρίς κίνδυνο εκτίναξης.

• Τα παιχνίδια που εκτοξεύονται (βέλη, μπαλάκια κ.λπ.), δεν πρέπει να προκαλούν τραυματισμό του χρήστη ή κάποιου τρίτου.

• Σε καμία επιφάνεια παιχνιδιού που έχει πρόσβαση το παιδί, δεν πρέπει να αναπτύσσονται θερμοκρασίες, που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.

• Τα υγρά και τα αέρια, που περιέχονται στα παιχνίδια, δεν πρέπει να αναπτύσσουν θερμοκρασίες ή πιέσεις τέτοιες, που να δημιουργούν διαρροές και να προκαλούν εγκαύματα ή τραυματισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, για τα παιδικά παιχνίδια, υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v