Τι να προσέχετε στα παιχνίδια που αγοράζετε για τα παιδιά!

Τι να προσέχετε στα παιχνίδια που αγοράζετε για τα παιδιά!

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 15% των παιδικών παιχνιδιών που πωλούνται στις χριστουγεννιάτικες ευρωπαϊκές αγορές κρύβουν επικίνδυνες παγίδες, κυρίως για παιδιά μικρών ηλικιών. Πριν αγοράσετε, λοιπόν, ένα χριστουγεννιάτικο παιχνίδι φέτος, δείτε τα 6 σημεία που πρέπει να προσέξετε για να εξασφαλίσετε όσο γίνεται την ασφάλειά του.

Μικρά αποσπώμενα μέρη

Τα μικρά μέρη που αποσπώνται από τα παιχνίδια μπορούν να βλάψουν τα μικρά παιδιά, ειδικά αν τα καταπιούν.

Τοξικά υλικά

Έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την υγεία του παιδιού. Χρησιμοποιούνται συνήθως από τις βιομηχανίες παιχνιδιών που κατασκευάζουν παιχνίδια-μαϊμούδες. Τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια που μπορούν να φθάσουν στα χέρια των παιδιών μέσω ενός τέτοιου παιχνιδιού είναι οι φθαλάτες και οι διφαινόλες (καρκινογόνες χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε πλαστικά παιχνίδια), η φορμαλδεΰδη, με την οποία είναι συχνά εμποτισμένα ξύλινα παιχνίδια ή τα βαρέα μέταλλα που περιέχονται, δυνητικά, στις μπογιές των παιχνιδιών ή σε προϊόντα μακιγιαρίσματος (των παιδιών φυσικά).

Ένδειξη «CE»

Πρέπει να υπάρχει στη συσκευασία από τον κατασκευαστή του παιχνιδιού. Η ένδειξη αυτή σημαίνει ότι το προϊόν τηρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Βεβαίως, η ύπαρξη σε εμφανές σημείο της ένδειξης «CE» δεν εγγυάται την ασφάλεια του παιχνιδιού, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την αξιοπιστία του κατασκευαστή.

Κατάλληλη ηλικία

Υποχρεωτική, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είναι η σαφής αναγραφή των ηλικιών στις οποίες απευθύνεται ένα παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αναγράφεται σε ένα προϊόν ότι π.χ. είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 3 ετών, καλό είναι να προτιμά κανείς απλά παιχνίδια με απλούς μηχανισμούς, ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί.

Έλεγχος προέλευσης

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης και του κατασκευαστή του παιχνιδιού στη γλώσσα της χώρας στην οποία πωλείται το παιχνίδι.

«Ληγμένα» παιχνίδια

Αποφεύγετε να αγοράζετε παλαιά, vintage ή μεταχειρισμένα παιχνίδια, διότι ενδέχεται να μην πληρούν τις σύγχρονες νόρμες ασφαλείας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε παλαιές μπαταρίες που ενδεχομένως περιέχει κάποιο παιχνίδι.

Πηγή: tovima.gr

v