Πώς να γυαλίσετε να ασημικά

Πώς να γυαλίσετε να ασημικά

Σε ειδικές περιστάσεις, όπου το σπίτι σας "φοράει" τα καλά του, κάνει την εμφάνισή του από το χρονοντούλαπο της ιστορίας το παλιό, ασημένιο σερβίτσιο –κληροδότημα οικογενειακό και σκουριασμένο. Το ασήμι είναι ευαίσθητο υλικό: η επιφάνεια των ασημένιων σκευών οξειδώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίζει. Δείτε πώς να κάνετε μαχαιροπίρουνα, πιατέλες και κηροπήγια να λάμπουν!

Γιατί μαυρίζουν τα ασημικά;

Τα ασημικά μαυρίζουν επειδή οξειδώνονται. Η επιφάνεια των σκευών, όταν έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα που περιέχει διοξείδιο του θείου,σκουριάζει και μαυρίζει. Τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά οξειδώνονται πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα. Ταχύτερη είναι η οξείδωση και για τα αντικείμενα που εκτίθενται σε χώρο καπνιστών, αφού το τσιγάρο αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Πώς να αποφύγετε τη δημιουργία σκουριάς

-Η καλύτερη συμβουλή είναι η συχνή χρήση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα ασημένια σκεύη, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σκουριάσουν.

-Μια στο τόσο, τρίψτε τα με ένα βαμβακερό πανί. Αν διατίθεστε να δώσετε χρήματα, μπορείτε να προμηθευτείτε από το super market της γειτονιάς σας, ειδικό προϊόν για τον καθαρισμό των ασημικών.

-Τυλίξτε τα ασημικά σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε σε βαμβακερά πανιά και φυλάξτε τα σε περιβάλλον χωρίς υγρασία.

Οικολογικές λύσεις

Ζεστό νερό, μαγειρική σόδα με αλάτι και αλουμινόχαρτο

Πρόκειται για μία ακόμη συμβουλή δοκιμασμένη από πολλές πεπειραμένες νοικοκυρές. Πρώτα, στρώστε την επιφάνεια μιας λεκάνης -μεγέθους αντίστοιχου με τον όγκο των ασημικών σας- με αλουμινόχαρτο. Έπειτα, φτιάξτε ένα διάλυμα με δύο κούπες ζεστό νερό, μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Βυθίστε τα ασημικά σας στη λεκάνη και αφήστε το διάλυμα να κάνει τη βρώμικη δουλειά για ‘σας!

Τρίψτε τα με οδοντόκρεμα

Τρόπος παμπάλαιος και δοκιμασμένος! Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη οδοντόκρεμα και ένα πανί. Απλώστε την οδοντόκρεμα στο πανί και τρίψτε τις ασημένιες επιφάνειες μέχρι να εξαφανιστούν οι «λεκέδες» της σκουριάς. Στα δύσκολα σημεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα για αποτελεσματικότερο τρίψιμο.

Με ξίδι και αλάτι

Βάλτε δύο κούπες ξίδι στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί –όχι να βράσει. Χύστε το ξύδι σε ένα μπολ ή λεκανάκι, προσθέστε μία κουταλιά χοντρό αλάτι και βυθίστε τα ασημικά σας στο μίγμα. Αφήστε τα ασημένια σκεύη για 5 περίπου λεπτά στο διάλυμα. Τέλος, ξεβγάλτε με νερό και σκουπίστε με μαλακό πανί.

Με ανθρακούχο αναψυκτικό

Ένα ανθρακούχο αναψυκτικό, κατά προτίμηση διαφανές, μπορεί να απαλλάξει τα ασημικά σας από τη σκουριά! Όπως και στα προηγούμενα, το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε τα σκεύη σε ένα μπολ γεμάτο με το θαυματουργό υγρό και να το αφήσετε να δράσει.

Επαγγελματικές λύσεις

-Υπάρχει πάντοτε η λύση του ειδικού! Αν δεν διαθέτετε χρόνο, αλλά διαθέτετε χρήματα, ειδικοί τεχνίτες μπορούν να αναλάβουν να επαναφέρουν τη χαμένη λάμψη των ασημικών σας.

-Αντίστοιχα, στα super market πωλούνται προϊόντα -υγρά και αλοιφές- στιλβωτικά, ειδικά για ασήμι -λύση αποτελεσματική και εύκολη στην εφαρμογή.

Για το γυάλισμα των κοσμημάτων δείτε σχετικό άρθρο του mama365 εδώ. 

Ευχόμαστε καλά, και κυρίως λαμπερά, αποτελέσματα!

v