Ο άνδρας μου πεθαίνει. Πώς να χειριστώ τον 4 ετών γιο μου;

Ο άνδρας μου πεθαίνει. Πώς να χειριστώ τον 4 ετών γιο μου;

Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο σύζυγός μου, εδώ και τρία χρόνια παλεύει με τον καρκίνο. Έχουμε ένα αγοράκι 4 ετών. Εδώ και 1 μήνα ο σύζυγός μου έχει πέσει τελείως και οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι είναι θέμα ημερών να έρθει ο θάνατος. Οι στιγμές στο σπίτι είναι πολύ δύσκολες και εδώ και μια εβδομάδα ο γιος μου μένει με τους γονείς μου. Ο σύζυγός μου τις περισσότερες ώρες πέφτει σε κώμα και όταν συνέρχεται πονάει πολύ. Το παιδί μου ζητά συνέχεια να έρθει σπίτι και του λέω πως είμαστε στο νοσοκομείο. Σας παρακαλώ να μου πείτε τι πρέπει να κάνω. Πρέπει να αφήνω το παιδί να έρχεται σπίτι κάποιες ώρες ή είναι λάθος να βλέπει τον πατέρα του σε αυτή την κατάσταση; Σας παρακαλώ να μου πείτε. Επίσης, του έχω πει ότι ο μπαμπάς ετοιμάζεται να πάει ένα μεγάλο ταξίδι, είναι σωστό;
Απάντηση:

Λυπάμαι πολύ για την δοκιμασία που περνάτε και για την οδυνηρή αυτή κατάσταση στην ζωή σας. Να δούμε όμως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε αυτήν την συνθήκη για να είναι όσο πιο ολοκληρωμένη για τον γιο σας.

Αρχικά θα χρειάζεται το παιδί να βλέπει εσάς κάθε μέρα ακόμη κι αν είναι για μια ώρα. Προτιμότερο είναι να πηγαίνετε εσείς στο σπίτι των γονέων σας. Θα εξηγήσετε ότι ο μπαμπάς είναι άρρωστος και ότι χρειάζεται να μένετε μαζί του για να τον φροντίσετε και πως μια μέρα ο μπαμπάς θα πάει στον ουρανό -κοντά στον Θεούλη (αν έχετε πίστη) και πως θα σας βλέπει από ψηλά. Αφού το συζητήσετε αυτό μαζί του και ακούσετε τις απορίες του και το συναίσθημά του δώστε του μια με δυο μέρες κι ύστερα ρωτήστε τον αν θέλει να δει τον μπαμπά. Αν θέλει πηγαίνετε τον να συναντήσει τον μπαμπά του, αν όχι μην επιμείνετε.

Λυπάμαι που το γράφω αυτό αλλά στην κηδεία μην επιτρέψετε να παρευρεθεί ο γιος σας. Προστατέψτε τον από όλο το βαρύ ιεροτελετουργικό. Μαύρα ή σκούρα ρούχα μην φορέσετε πάνω από 40 μέρες. Θα χρειαστεί να δώσετε πολύ χρόνο στον γιο σας να σας μιλήσει για τα συναισθήματα του, να επεξεργαστεί την απώλεια και να κατανοήσει πώς άλλαξε η ζωή σας.

Ό,τι χρειαστείτε παρακαλώ μην διστάσετε να ξαναγράψετε. Καλή δύναμη.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v