Πώς να γιορτάσετε τον Αγ. Βαλεντίνο έπειτα από πολλά χρόνια γάμου

Πώς να γιορτάσετε τον Αγ. Βαλεντίνο έπειτα από πολλά χρόνια γάμου

«Το Σάββατο είναι του Αγ. Βαλεντίνου», είπα χθες στον άνδρα μου. «Ε, και;» μου απάντησε. «Έχουμε να τον γιορτάσουμε από...» και σταμάτησε. Από πότε; αναρωτήθηκα. Από τότε που ήμασταν 20; Γιατί, όμως, σταματήσαμε; Ωραία δεν ήταν που πηγαίναμε οι δυο μας για φαγητό και παίρναμε τρυφερά δωράκια ο ένας στον άλλον; Μερικά από αυτά τα φυλάω ακόμα, ως ενθύμια ενός δυνατού έρωτα που τότε πιστεύαμε ότι θα κρατήσει για πάντα αναλλοίωτος. Κράτησε –δεν λέω. Για την ακρίβεια, μεταλλάχθηκε. Έγινε συγκατοίκηση, έγινε γάμος, έγινε παιδί. Και μετά; Τι, τελείωσε; Δεν έχει άλλο; Όχι πια κόκκινα τριαντάφυλλα και σοκολατίνες που γράφουν «Love for ever»;

Ο Αγ. Βαλεντίνος για πολλές γυναίκες είναι κάτι σαν τον Αγ. Βασίλη για τα μικρά παιδιά. Όλοι οι μεγάλοι ξέρουμε ότι «δεν υπάρχει» -τουλάχιστον όχι με την μορφή που τον έχει επιβάλλει η παγκόσμια βιομηχανία λούτρινων αρκουδακίων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν «ξενερώνουμε» όταν μαθαίνουμε την αλήθεια. Κι αν η αλήθεια είναι ότι η μία και μοναδική μέρα του χρόνου που οι δύο σύντροφοι καλούνται να επιδείξουν τις ικανότητές τους στον ρομαντισμό, αντιμετωπίζεται σαν οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου... λυπάμαι. Εγώ αυτή την αλήθεια δεν την θέλω. Και είμαι σίγουρη πως πολλές ακόμα γυναίκες θα συμφωνήσουν.

Και πριν βιαστείτε να σχολιάσετε πως ο πραγματικός έρωτας γιορτάζει κάθε μέρα, πως έπειτα από πολλά χρόνια γάμου αρκεί ένα φιλί και μία ζεστή αγκαλιά για να δείξεις στον άλλον πως παραμένει πάντα ο Βαλεντίνος σου και πως, τελικά, οι εκδηλώσεις αγάπης πρέπει να έρχονται αυθόρμητα και όχι επειδή έτσι «πρέπει», θα συμπληρώσω πως βασικό συστατικό στον γάμο είναι να καλύπτει ο ένας όσο μπορεί τις ανάγκες του άλλου –όποιες κι αν είναι αυτές.

Έπειτα από πολλά χρόνια γάμου, λοιπόν, μπορεί να μην έχετε ανάγκη να σας στείλει λουλούδια –ή μπορεί και να έχετε. Μπορεί να μην έχετε ανάγκη να σας βγάλει έξω για ρομαντικό δείπνο –ή μπορεί και να έχετε. Μπορεί ακόμα και να τον μαλώσετε αν -οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου- σας αγοράσει ένα ακριβό δώρο, ενώ ξέρετε πως τα χρήματα στην οικογένεια δεν περισσεύουν. Αυτό που σίγουρα έχετε ανάγκη, όμως, είναι να μην στεγνώσει η κόλλα που τόσο χρόνια σας κρατά ενωμένους: Οι τρυφερές αναμνήσεις, οι στιγμές που κάνουν την καρδιά σας να φτερουγίζει, το σεξ, το χιούμορ, η ευγνωμοσύνη, το μαγεμένο βλέμμα των παιδιών σας όταν σας βλέπουν να δίνετε απαλά φιλιά.

Εξάλλου -κάθε ζευγάρι που είναι για χρόνια παντρεμένο συμφωνεί- ο ευτυχισμένος γάμος θέλει προσπάθεια και από τους δύο. Κάθε μέρα. Πόσο μάλλον όταν πέφτει και Σάββατο!

Τον φετινό Βαλεντίνο, λοιπόν...

-Ξυπνήστε με το αγαπημένο σας ερωτικό τραγούδι, ίσως αυτό με το οποίο χορέψατε στον γάμο σας.

-Ετοιμάστε κάτι ιδιαίτερο για πρωινό. Εν ανάγκη πεταχτείτε μέχρι τον φούρνο και αγοράστε μερικά σοκολατένια μπισκότα σε σχήμα καρδιάς που θα ενθουσιάσουν εξίσου και τα παιδιά.

-Γράψτε του κάτι ρομαντικό σε μία χαρτοπετσέτα που θα βάλετε δίπλα στο πιάτο του, όπως π.χ. «Θα συνεχίσεις να είσαι ο Βαλεντίνος μου;».

-Προτείνετε να δείτε όλοι μαζί το βίντεο του γάμου σας ή τα γαμήλιο φωτογραφικό άλμπουμ. Πόσο καιρό έχετε να το κάνετε αυτό;

-Πηγαίνετε σινεμά για να δείτε το 50 Shades of Grey. Η ταινία δεν διεκδικεί οσκαρικές δάφνες, θα σας δώσει, όμως, σίγουρα ιδέες για πιο πιπεράτο σεξ.

-Ή μην πάτε πουθενά και απλά κανονίστε να μείνουν τα παιδιά στην γιαγιά και τον παππού, προκειμένου να περάσετε ένα βράδυ οι δυο σας.

-Προγραμματίστε κάτι διασκεδαστικό μαζί. Ένα από τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών είναι τα κοινά όνειρα και οι κοινοί στόχοι. Γιατί δεν αφιερώνετε μερικές ώρες, λοιπόν, για να προγραμματίσετε π.χ. κάποια εκδρομή ή ένα ταξίδι, για να πάτε οι δυο σας ή και με τα παιδιά;

-Φορέστε τα πιο σέξι εσώρουχά σας –ακόμα κι αν δεν θα καταφέρει να τα δει μέχρι το βράδυ. Τι τα κρατάτε φυλαγμένα στο συρτάρι; Φορέστε τα, ακόμα κι αν στο τέλος της ημέρας σας πάρει ο ύπνος στον καναπέ.

-Ανοίξτε το καλό κρασί ή τη σαμπάνια που σας ξέμεινε από την Πρωτοχρονιά. Αν όχι σήμερα, πότε;

-Και πάνω απ΄όλα, μην ξεχάσετε να του πείτε πόσο τον αγαπάτε και πόσο ευγνώμων είστε που αυτός είναι ο άνδρας σας και ο πατέρας των παιδιών σας. Έχει ανάγκη να το ακούει τόσο, όσο και εσείς.

v