Όσα δεν μπορείς να κάνεις όταν έχεις μικρό παιδί

Όσα δεν μπορείς να κάνεις όταν έχεις μικρό παιδί

Το ξέρουμε. Κάποιοι από εσάς έχετε φανταστικά μωρά και μικρά παιδιά, τα οποία είναι πάντα τόσο ήσυχα και φρόνιμα ώστε έχετε την δυνατότητα να τα παίρνετε μαζί σας όπου κι αν πάτε ή να μπορείτε να κάνετε σχεδόν όσα κάνατε και πριν γίνετε γονείς. Σχεδόν.

Γιατί υπάρχουν σίγουρα και κάποια πράγματα για τα οποία θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετό καιρό -ίσως και χρόνια- μέχρι να μπορέσετε κάνετε ξανά στην ζωή σας...

Να κοιμηθείτε όσο θέλετε

Τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν την διαφορά του Σαββατοκύριακου από τις καθημερινές, αναφορικά με το πρωινό τους ξύπνημα. Για την ακρίβεια, πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα ξυπνούν νωρίτερα απ'ό,τι τις καθημερινές, ενδεχομένως γιατί είναι πιο ξεκούραστα ή είναι πιο ενθουσιασμένα που βλέπουν ότι είστε εκεί και ακόμα κοιμάστε. Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι έχετε και εσείς τόσο πολύ συνηθίσει να ξυπνάτε στις 6.30 που, ακόμα κι αν κάποιο βράδυ τα παιδιά κοιμηθούν στην γιαγιά και στον παππού, πάλι την ίδια ώρα θα ξυπνήσετε το άλλο πρωί.

Να πιείτε (πολύ) αλκοόλ

Όχι, όταν έχετε μωρό ή μικρό παιδί δεν μπορείτε και δεν πρέπει ούτε να πιείτε (πολύ) αλκοόλ, ούτε να μεθύσετε. Αφενός γιατί είναι επικίνδυνο και αφετέρου γιατί αν το κάνετε, θα είστε τόσο χάλια που θα το μετανιώνετε για περισσότερο από μία εβδομάδα μετά.

Να αρρωστήσετε

Η μαμά απαγορεύεται να αρρωστήσει. Τέλος.

Να φάτε σε ένα καλό εστιατόριο

Φυσικά και μπορείτε να το κάνετε. Απλά δεν θέλετε. Αφενός γιατί τα παιδιά -τα περισσότερα παιδιά- θα κάνουν τέτοιο σαματά που τόσο οι συνδαιτυμόνες σας όσο και οι σερβιτόροι θα σας κοιτάζουν με μισό μάτι, αφετέρου γιατί είναι τόσο πολύ κρίμα να πληρώσετε 20 ευρώ για ένα πιάτο που το παιδί δεν θα αγγίξει ποτέ. Αφήνετε, λοιπόν, το καλό εστιατόριο για κάποιο βράδυ που οι παππούδες θα μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά. Και που θα έχετε λεφτά.

Να δουλέψετε από το σπίτι

Δεν υπάρχει περίπτωση να είστε στο σπίτι και το παιδί να σας αφήσει να καθίσετε να δουλέψετε ανενόχλητοι στον υπολογιστή, ποτέ των ποτών.

Να πάτε κάπου στην ώρα σας

Όσο κι αν το παλέψετε, είναι αδύνατο για τα παιδιά να κάνουν βιαστικά κάτι, ώστε να φτάσετε εκεί που πρέπει στην ώρα σας. Κάποιες φορές το «χασομέρι» τους θα σας κάνει έξαλλους –όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε ότι τα παιδιά είναι έτσι, τόσο πιο εύκολα θα ηρεμείτε. Απλά μην ξεχνάτε να ειδοποιείτε -ξανά και ξανά- ότι θα αργήσετε.

Να τσακωθείτε με τον άνδρα σας

Για την ακρίβεια, μετά τα παιδιά οι τσακωμοί σας μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Απλά δεν θα τους ευχαριστιέστε! Γιατί δεν θα μπορείτε να φωνάξετε όσο θέλετε, ούτε να πείτε μερικές κουβέντες παραπάνω, ειδικά όταν τα παιδιά θα είναι μπροστά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, βέβαια, αρκεί οι διαφωνίες να λύνονται με ειρηνικούς τρόπους.

Να μην κάνετε απολύτως τίποτα

Αυτό, που κάθεσαι στον καναπέ και κοιτάζεις το ταβάνι και σκέφτεσαι τι να κάνεις το βράδυ: Σινεμά ή ποτό; Αυτό, ξεχάστε το. Με τα παιδιά δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας που να μην κάνεις κάτι. Κάνεις πάντα κάτι. Και όταν δεν κάνεις κάτι είναι όταν σε έχει πλέον πάρει ο ύπνος, αργά το βράδυ, πριν καν το καταλάβεις.

Να κάνετε μανικιούρ

Και ακόμα κι αν βρείτε ένα μισάωρο, μία φορά το τρίμηνο, να πάτε για ένα μανικιούρ, δεν θα προλάβετε να το χαρείτε, γιατί είτε τα παιδιά είτε οι δουλειές του σπιτιού θα φροντίσουν να σας το χαλάσουν την πρώτη κιόλας ημέρα.

Να έχετε πάντα καθαρή κουζίνα

Το υπόλοιπο σπίτι, κάπως καταφέρνετε να το φέρνετε σε μία σειρά. Η κουζίνα, όμως, είναι αδύνατο να είναι καθαρή και τακτοποιημένη όταν έχεις παιδιά!

Να δείτε ειδήσεις (ή και οτιδήποτε άλλο εκτός από παιδικά)

Οι ειδήσεις είναι υπερβολικά σκληρές για τα μικρά παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να τους προκαλέσουν και εφιάλτες. Και όταν τα παιδιά έχουν πλέον αποκοιμηθεί και αποφασίζετε να δείτε κάτι στην τηλεόραση που -επιτέλους!- δεν είναι παιδικό, είναι αδύνατο να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά για περισσότερο από 15 λεπτά.

Να χρησιμοποιήσετε κυλιόμενες σκάλες

Το να ανεβαίνετε τις κυλιόμενες σκάλες με καρότσι είναι επικίνδυνο. Είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, όμως, το να ανεβαίνετε τις κυλιόμενες σκάλες με ένα 2χρονο. Και ένα 4χρονο στο άλλο χέρι.

Να διαβάσετε ένα βιβλίο

Το παιδί δεν πρόκειται να σας αφήσει να διαβάσετε ένα μη-παιδικό βιβλίο. Αλλά κι αν σας αφήσει, δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Κι αν καταφέρετε να συγκεντρωθείτε, στο 5λεπτο θα έχετε αποκοιμηθεί.

Να ψωνίσετε

Είτε πρόκειται για το σούπερ μάρκετ είτε για οποιοδήποτε μαγαζί, είναι τρομερά δύσκολο να ψωνίσετε φυσιολογικά όταν έχετε μικρά παιδιά, χωρίς να τα κυνηγάτε μέσα στο μαγαζί για να μην πειράζουν τα πάντα ή χωρίς να δώσετε αμέτρητες μάχες για όσα ΔΕΝ μπορείτε να αγοράσετε. Δεν είναι τυχαίο ότι για τις περισσότερες μαμάδες το να πάνε στο σούπερ μάρκετ χωρίς τα παιδιά αποτελεί μίνι διακοπές!

v