Από ποια ηλικία πρέπει να σταματά ο μεσημεριανός ύπνος;

Από ποια ηλικία πρέπει να σταματά ο μεσημεριανός ύπνος;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Archives of Disease in Childhood", ο μεσημεριανός ύπνος για παιδιά άνω των 2 ετών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον βραδινό τους ύπνο. Όσο κι αν αυτή η είδηση δεν χαροποιεί τους γονείς μικρών παιδιών, οι Αυστραλοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη εξηγούν ότι το παιδί μετά τα 2 συνήθως δεν έχει ανάγκη και από μεσημεριανό ύπνο, καθώς αυτός το εμποδίζει από το να κοιμηθεί εύκολα το βράδυ.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες μελέτησαν εκατοντάδες άρθρα σχετικά με το πώς επηρεάζει ο μεσημεριανός ύπνος τα παιδιά. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά τα 2 χρόνια -οπότε και πολλά παιδιά σταματούν έτσι κι αλλιώς να κοιμούνται για μεσημέρι- ο μεσημεριανός ύπνος σχετίζεται με κακής ποιότητας βραδινό ύπνο, δηλαδή με λιγότερες ώρες και περισσότερες διακοπές», λέει η επικεφαλής της μελέτης Karen Thorpe από το Queensland University of Technology της Αυστραλίας.

Όπως η ίδια υπογραμμίζει, ο καλός βραδινός ύπνος είναι τρομερά σημαντικός, καθώς χωρίς αυτόν το παιδί έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, αλλά και συναισθηματική και συμπεριφοριστική αστάθεια.

Το συμπέρασμα

Τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε πρέπει να σταματά ένα παιδί να κοιμάται για μεσημέρι. Εξάλλου υπάρχουν παιδιά άνω των 2 ετών που, ενώ κοιμούνται το μεσημέρι, κοιμούνται εύκολα και το βράδυ, και άλλα που... δεν κοιμούνται ποτέ!

Έτσι και οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι ο γονιός ξέρει καλύτερα πότε το παιδί δεν χρειάζεται πια να κοιμάται για μεσημέρι, αρκεί να κοιμάται καλά το βράδυ.

Πηγή: parenting.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v