Πώς να είστε οι καλύτεροι θείοι για τα ανίψια σας

Πώς να είστε οι καλύτεροι θείοι για τα ανίψια σας

Το να είναι κανείς θείος, είναι μια ιδιότητα γεμάτη προνόμια: μπορείς να αγαπάς όσο τίποτα ένα μικρό ανθρωπάκι, χωρίς να χρειάζεται να ξαγρυπνήσεις όταν είναι άρρωστο ή όταν βλέπει εφιάλτες. Μπορείς να απολαμβάνεις τη δική του αγάπη και τα χάδια, χωρίς να είναι υποχρέωσή σου να αντιμετωπίσεις τις κακές του συμπεριφορές. Μπορείς να το αγαπάς όποτε και όπως θέλεις. Ή μήπως όχι;

Ακούστε και συμβουλέψτε

Θα έρθουν στιγμές που τα παιδιά θα χρειαστούν τη συμβουλή ενός ενήλικα, αλλά θα επιλέξουν να μην στραφούν στους γονείς τους για βοήθεια. Δομήστε με τα ανίψια σας μια σχέση τέτοια, που θα τους επιτρέψει να βασιστούν πάνω σας. Αντίθετα με τους γονείς τους, έχετε την ευκαιρία να είστε κοντά τους, χωρίς να γίνεστε διδακτικοί. Να τα αγαπάτε, χωρίς να τα βαραίνετε με τις προσδοκίες σας. Να είστε πρότυπο και χρήσιμος σύμβουλος, όταν το χρειάζονται!

Ακολουθήστε τους κανόνες των γονιών τους!

Όσο κι αν τα αγαπάτε, όσες θυσίες κι αν έχετε κάνει γι' αυτά, όσο προσωπικό μόχθο κι αν έχετε καταβάλει για να είστε ορθοί παιδαγωγικά, μην ξεχνάτε ότι δεν είστε εσείς οι γονείς τους! Αν ο μπαμπάς και η μαμά απαγορεύουν τα γλυκά ή την τηλεόραση, τότε πρέπει να ταΐσετε τα ανίψια σας φρούτα και λαχανικά και να βρείτε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για να τα απασχολήσετε. Οι γονείς επενδύουν πολύ κόπο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο –μην γκρεμίζετε όσα ιδρώνοντας χτίζουν.

Κάντε συχνά baby sitting

Αν τα ανιψάκια σας είναι μικρά, τότε σίγουρα οι γονείς τους έχουν ανάγκη από ένα ρεπό! Βάλτε τη στολή του Σούπερμαν που κρύβετε στην ντουλάπα σας και σώστε δύο ανθρώπους που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όχι μόνο θα τους προσφέρετε πολύτιμη βοήθεια, αλλά θα περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πιτσιρίκια, ενισχύοντας τον μεταξύ σας δεσμό!

Να είστε οι ακούραστοι διασκεδαστές τους

Κάντε τη φράση «Σήμερα το απόγευμα θα έρθει η θεία» να ακούγεται σαν το «Σήμερα μπορείς να φας 15 παγωτά» ή το «Από 'δω και πέρα θα πηγαίνουμε κάθε μέρα στο Λούνα-Παρκ»! Μπείτε στο σπίτι τους και τρέξτε να τα κυνηγήσετε! Παλέψτε, χορέψτε, ζωγραφίστε, γελάστε με τις ακαταλαβίστικες ιστορίες τους, ενθουσιαστείτε με το δράκο που ζωγράφισαν. Δώστε τους όσο φιλιά σας επιτρέπουν και πάρτε όσα περισσότερα μπορείτε.

Κάντε τους δώρα, αλλά μην τα κακομάθετε

Επιστρέφοντας στη δεύτερη συμβουλή: οι γονείς τους, κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να αναθρέψουν ανθρώπους ισορροπημένους κι ευγενικούς. Είναι πράγματι τεράστια η χαρά που μπορείτε να αντλήσετε απ' τη χαρά τους, κάνοντάς τους σούπερ δώρα που θα τα κάνουν να σας αγκαλιάσουν σφιχτά (και να σας βάλουν στη VIP λίστα των αγαπημένων τους προσώπων). Κάντε δώρα –πολλά, ακριβά και φτηνά- αλλά μην πέσετε στην παγίδα να προσπαθείτε να εξαγοράσετε την αγάπη τους.

Μην δείχνετε (και μην έχετε!) προτιμήσεις

Ή, αν εν πάση περιπτώσει, τυχαίνει να τρέφετε άσβεστη αδυναμία για κάποιο από τα ανίψια σας κρατήστε την μυστική. Τα κορίτσια είναι πολύ γλυκά και τα αγόρια είναι γεμάτα φαντασία. Τα σαρδάμ των μικρών είναι αξιολάτρευτα, αλλά με τα μεγαλύτερα μπορείτε να συνεννοηθείτε πια σε επίπεδο σχεδόν ενηλίκων. Σε κάθε παιδί, αντιστοιχούν χιλιάδες λόγοι για να του έχετε αδυναμία!

Μην επικρίνετε τους γονείς τους

Ο δρόμος που οι γονείς έχουν διαλέξει να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά που έφεραν στον κόσμο, ίσως σας βρίσκει αντίθετους. Συζητήστε το μαζί τους. Μιλήστε ανοιχτά, μα με νηφαλιότητα, στην αδερφή ή τον αδερφό σας για όσα σας προβληματίζουν, αλλά ποτέ μην προβάλετε τις ενστάσεις και τα ερωτηματικά σας στα παιδιά. Η συναισθηματική ανασφάλεια που θα τους δημιουργήσει η κριτική για τους γονείς τους –που, μέχρι μια ηλικία, είναι οι θεοί τους- είναι περιττή και επιβλαβής.

v