Μπιμπερό, πιπίλα, εκπαιδευτικό ποτηράκι: Οι κρυμμένοι κίνδυνοι

Μπιμπερό, πιπίλα, εκπαιδευτικό ποτηράκι: Οι κρυμμένοι κίνδυνοι

Είναι συνώνυμα με τη νηπιακή ηλικία, ωστόσο τα μπιμπερό, οι πιπίλες και τα εκπαιδευτικά κυπελάκια μπορεί να μην είναι τόσο «αθώα» όσο νομίζουν οι γονείς.

Μεταξύ 1991 και 2010, περίπου 45.000 παιδιά κάτω των 3 ετών, στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκαν στα Επείγοντα για τραύματα που οφείλονταν στα συγκεκριμένα αντικείμενα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics. Τα περισσότερα τραύματα είχαν προκληθεί επειδή τα νήπια έπεσαν ενώ τα χρησιμοποιούσαν, με το 71% των περιστατικών να αφορούν την περιοχή του στόματος. Τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε παιδιά ενός έτους, τα οποία σε εκείνη την ηλικία κάνουν τα πρώτα τους ασταθή βήματα, λέει η Sarah Keim, επικεφαλής της πρόσφατης έρευνας. Συγκριτικά με τα βρέφη κάτω του ενός έτους, τα νήπια ήταν 7,6 φορές πιο πιθανό να πέσουν και να τραυματιστούν από κάτι που είχαν στο στόμα τους.

Καθησυχαστικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι άλλες αιτίες τραυματισμού, συμπεριλαμβανομένων ελαττωματικών προϊόντων, ήταν πολύ λιγότερο συνηθισμένες, ειδικά αφότου οι κατασκευαστές άλλαξαν το σχεδιασμό των πιπιλών για να συμπεριλάβουν τρύπες εξαερισμού, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν πνιγμό και ασφυξία.

Η έρευνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σχετικά με τη συχνότητα τραυματισμού από τέτοια ευρείας χρήσης προϊόντα. Η Keim συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το μπιμπερό και τα εκπαιδευτικά κυπελάκια ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχήματος. «Όταν οι γονείς πηγαίνουν σε σπίτια χωρίς κατάλληλη διαμόρφωση για βρέφη, ειδικά όταν τα μωρά είναι πιο κινητικά, στην ηλικία του ενός έτους, πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν και άλλα μέτρα πέρα από τα συνηθισμένα για να προστατεύσουν το μωρό. Αυτά συμπεριλαμβάνουν  τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, και πρέπει να σκεφτούν για τις συνήθειες που θα ήθελαν να υιοθετήσουν τα παιδιά τους, όπως το να τρώνε και να πίνουν στο τραπέζι, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο τραυματισμού».

Το να γνωρίζουν την κινητικότητα και τις σωματικές ικανότητες του παιδιού είναι επίσης σημαντικό για να βεβαιωθούν ότι τα νήπια περνούν από το μπιμπερό και την πιπίλα στο εκπαιδευτικό κυπελάκι και το ποτήρι όταν είναι όντως έτοιμα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδο-Οδοντιατρικής συνιστούν τη μετάβαση από το μπουκάλι στο κανονικό ποτήρι μετά τον πρώτο χρόνο.

Στην έρευνα, πάνω από τα μισά ατυχήματα μεταξύ δίχρονων παιδιών σχετίζονταν με το μπιμπερό, υποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό νηπίων δεν μαθαίνουν να πίνουν από το ποτήρι σε αυτή την ηλικία. Ωστόσο, η χρήση ποτηριού, επειδή είναι δυσκολότερο για το παιδί να το κρατήσει, θα μπορούσε να το βοηθήσει να υιοθετήσει τη συνήθεια να κάθεται ή να μένει ακίνητα όταν πίνει, ενώ όταν πίνει και κινείται ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσει.

Πηγή: Time.Healthland

 

v