Πρωτομαγιά: Μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

Πρωτομαγιά: Μονοήμερες εκδρομές κοντά στην Αθήνα

Μεθαύριο είναι Πρωτομαγιά, κι αυτό είναι διπλά καλό νέο, γιατί: πρώτον, κηρύσσεται (σιγά-σιγά) η έλευση του καλοκαιριού και δεύτερον, είναι μια λαμπρή ευκαιρία για εκδρομούλα. Μπορεί η Πρωτομαγιά φέτος να πέφτει Παρασκευή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν την δυνατότητα να μπουν σε ένα πλοιο/τρένο/αεροπλάνο/αυτοκίνητο/αερόστατο και να ταξιδέψουν για μέρη μακρινά. Για τους κατοίκους της Αττικής, όμως, υπάρχουν πολλές κοντινές ανοιξιάτικες επιλογές για οικογενειακή μονοήμερη εκδρομή.

Ο καιρός προβλέπεται καλός, αλλά τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά εξαιτίας της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Επομένως, τα νησάκια βγαίνουν εκτός προγράμματος για την Παρασκευή. Πάρτε, λοιπόν, το αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε προς:

Πιάστε το Μάη στην Πάρνηθα

Στην κορυφή της Πάρνηθας, σε υψόμετρο 1.158 μέτρων, μέσα στη φύση, βρίσκεται το καταφύγιο Φλαμπούρι που θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και είναι ιδανικό για μονοήμερες αποδράσεις –ιδίως όταν αυτές περιλαμβάνουν μαγιάτικα στεφάνια. Κατά την ανάβαση θα απολαύσετε τη χλωρίδα και την πανίδα στα καλύτερά της, πάγκοι για πικνίκ μέσα σε χλοερά ξέφωτα είναι πρόθυμα να σας φιλοξενήσουν και πολλά αγριολούλουδα περιμένουν να τα μαζέψετε.

Πρωτομαγιάτικη ποδηλατάδα στο Μαραθώνα

Εκδρομή ιδανική για τα παιδιά, η λίμνη του Μαραθώνα είναι ο απόλυτος ανοιξιάτικος προορισμός για τους Αθηναίους! Εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για ποδηλατάδες και περιπάτους που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε λιγότερο από 30 χιλιόμετρα μακριά απ’ το κέντρο της πόλης. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για την ποδηλατικό ή περιπατητικό γύρο της λίμνης.

Για καφέ, σνακ ή φαγητό μπορείτε να ξαποστάσετε στο καφέ-εστιατόριο Fragma με την υπέροχη θέα! Εναλλακτικά, αν είστε οικογένεια κρεατοφάγων, μπορείτε να στεγάσετε την αγάπη σας για… μπριζόλες στο Argentina (Μπιτάκου 3, Καλέντζι). Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω (20-25 ευρώ κατ’ άτομο) και θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή (το κρέας αργοψήνεται, εξ ου και η παραδεισένια γεύση), αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει εκατό τοις εκατό.

Βόλτες στο Ναύπλιο

Μια ανάσα απ’ την Αθήνα –λιγότερο από δύο ώρες με το αυτοκίνητο- βρίσκεται η παλιά πρωτεύουσα: το ιστορικό, γραφικό Ναύπλιο. Βόλτες στην παραλία με τα παιδιά, επίσκεψη στο Παλαμήδι (για το απαραίτητο μάθημα ιστορίας), ψώνια στην υπέροχη αγορά της παλιάς πόλης, καφές για ‘σας και ατέλειωτο παιχνίδι στην ευρύχωρη και kid friendly πλατεία Συντάγματος για τα παιδιά είναι μερικές μόνο απ’ τις επιλογές που διαθέτει η μικρή αργολική πόλη. Ιδέα για απολαυστικό ανοιξιάτικο περίπατο που λίγοι Αθηναίοι ξέρουν είναι διαδρομή απ’ το τέλος της παραλίας του Ναυπλίου και μέχρι την πανέμορφη παραλία της Αρβανιτιάς –λιγότερο από 20 λεπτά μέσα στα πεύκα και με τη θάλασσα στα δεξιά σας (σημείο αυτής της διαδρομής εικονίζεται στη φωτογραφία). Οι πιο φιλόδοξοι, μπορούν να συνεχίσουν τη βόλτα μέχρι την παραλία της Καραθώνας -στη διαδρομή αυτή. θα βρείτε τοίχο αναρρίχησης για να σκαρφαλώσουν τα παιδιά και πολλά λουλουδάκια για να μαζέψετε.

Στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε την παλιά ταβέρνα Το όμορφο ταβερνάκι, με λογικές τιμές, πεντανόστιμα μαγειρευτά (highlight το πιάτο «Κολοκοτρωνέικα» -ρωτήστε σχετικά) και σπιτικό μιλφέιγ για το τέλος!

Ανοιξιάτικο πικ-νικ στο Σούνιο

Είστε σίγουρα ενήμεροι για τον Ναό του Ποσειδώνα, την υπέροχη θέα και για την παραλία ακριβώς από κάτω. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι στο Σούνιο βρίσκεται κι ένας Εθνικός Δρυμός (φωτο)! Ακολουθώντας τις πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο από το Λαύριο και, στη συνέχεια, εκείνες που γράφουν «Χάος» και «Αγία Τριάδα», θα βρείτε τον Εθνικό Δρυμό με το τεράστιο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Περπατήστε στα μονοπάτια του Δρυμού απολαμβάνοντας το εντυπωσιακό τοπίο από κάθετα βράχια και απολαύστε ένα οικογενειακό πικ νικ στον πευκώνα, όπου τραπεζάκια και πηγές περιμένουν να φιλοξενήσουν τους κουρασμένους περιπατητές. Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές και τις στάσεις που αξίζει να κάνετε εδώ.

v