Πώς να κάνετε πιο διασκεδαστικό το οικογενειακό ταξίδι στο αυτοκίνητο!

Πώς να κάνετε πιο διασκεδαστικό το οικογενειακό ταξίδι στο αυτοκίνητο!

Ετοιμάζεστε για τη μεγάλη πασχαλινή έξοδο; Και πολύ καλά θα κάνετε! Αν το ταξίδι σας, όμως, πρόκειται να είναι πολύωρο, σοφό είναι να προετοιμαστείτε και για την διαδρομή, καθώς -θα ξέρετε ήδη πολύ καλά- πως η υπομονή των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι μετρημένη. Δείτε, λοιπόν, μερικές ιδέες που, αν τις εφαρμόσετε εγκαίρως, υπόσχονται ένα πολύ πιο διασκεδαστικό ταξίδι για όλη την οικογένεια:

Προετοιμασία της αποσκευής τους

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφύγετε την γκρίνια των παιδιών αναφορικά με το τι πήραν και δεν πήραν μαζί τους στο ταξίδι είναι να ζητήσετε από το καθένα να ετοιμάσει την τσάντα του! Όχι, δεν αναφερόμαστε στην τσάντα με τα ρούχα (αυτό θα το κάνετε σίγουρα καλύτερα εσείς), αλλά για μια μικρή σχετικά αποσκευή, στην οποία τα παιδιά θα βάλουν από μόνα τους ό,τι θέλουν να έχουν μαζί τους στο ταξίδι και τις διακοπές. Θυμίστε τους, αν θέλετε, κάποια αγαπημένη κούκλα ή παραμύθι, προτείνετε ίσως κάποια ταινία ή CD, αλλά αφήστε να κάνουν μόνα τους την τελική επιλογή. Έτσι, δεν θα μπορούν να σας κατηγορήσουν, μετά, για όσα πιθανώς ξέχασαν.

Μιλώντας για CD...

Γεγονός είναι ότι, με το σήμα του ραδιοφώνου να μην πιάνει στα περισσότερα σημεία των Εθνικών Οδών, η έγκαιρη επιμέλεια του εκδρομικού soundtrack είναι απαραίτητη. Κι αν τα μουσικά ακούσματα των παιδιών είναι συγκεκριμένα και εντελώς διαφορετικά από τα δικά σας, καλά θα κάνετε να φροντίσετε και γι'αυτό, είτε ετοιμάζοντας ένα CD με τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών, είτε γεμίζοντας με αυτά ένα Mp3 player, για να ακούν ανενόχλητα τη μουσική τους με τα ακουστικά τους. Μία ακόμα ιδέα που θα αρέσει στα παιδιά, είναι κάποιο CD με αφήγηση παραμυθιού!

Ώρα για παιχνίδι

Το παιχνίδι στο αυτοκίνητο ενέχει το ρίσκο της... ναυτίας. Αν ανησυχείτε, λοιπόν, για τον κίνδυνο αυτό, καλύτερα να ξεχάσετε τα -ουκ ολίγα, ομολογουμένως- επιτραπέζια «ταξιδίου» και να επιδοθείτε στα παιχνίδια της... γλώσσας! Το παιχνίδι των «20 ερωτήσεων», για παράδειγμα, είναι εύκολο και διασκεδαστικό: Ένας παίκτης σκέφτεται κάποιον διάσημο, ένα αντικείμενο ή ένα μέρος. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα να κάνουν έως 20 ερωτήσεις σχετικές με αυτό που έχει σκεφτεί ο πρώτος παίκτης, στις οποίες η απάντηση μπορεί να είναι μόνο «ναι» ή «όχι» (π.χ. «είναι άνθρωπος;», «είναι τραγουδιστής;», «είναι άνδρας;» κ.λ.π.). Ο παίκτης που θα βρει πρώτος την σωστή απάντηση κερδίζει και είναι ο επόμενος που θα πρέπει να σκεφτεί την επόμενη λέξη ή τον επόμενο διάσημο!

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να δοκιμάσετε πιο εύκολα ή πιο δύσκολα παιχνίδια, π.χ. για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας το «πες μου πέντε λέξεις από το (τάδε) γράμμα» ή «δείξε μου πέντε κόκκινα πράγματα στην διαδρομή» μπορούν να τα κρατήσουν απασχολημένα για λίγη ώρα.

Μία εξαιρετική ιδέα είναι να τυπώσετε για τα παιδιά έναν χάρτη της Ελλάδας, πάνω στον οποίον να σημειώσετε με κόκκινο μαρκαδόρο την διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε. Έτσι, κάθε φορά που τα παιδιά θα αναρωτιούνται αν φτάνετε, θα μπορούν απλά να κοιτάζουν τον χάρτη!

Πείνασαν;

Εξυπακούεται ότι, αν το ταξίδι είναι μεγάλο, μερικά σνακ για την διαδρομή είναι απαραίτητα! Καλό είναι, για να αποφύγετε τις παραξενιές που μπορεί να φέρει η κούραση και η ανυπομονησία, να έχετε ρωτήσει από πριν τα παιδιά τι θα ήθελαν να φάνε στο ταξίδι: Τοστ; Σάντουιτς; Ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα; Μπάρες δημητριακών; Κάποια πίτα από τον φούρνο; Νερό φυσικά ή και κάποιον χυμό; Στο ταξίδι επιτρέπονται και μερικές μικρές ατασθαλίες, π.χ. πατατάκια, μπισκότα ή μια μικρή σοκολάτα, που θα βελτιώσουν την διάθεση των παιδιών –αρκεί να μην τους φέρουν υπερένταση (εσείς ξέρετε!).

Χρήσιμα gadgets για το ταξίδι

Δίσκος φαγητού και δραστηριοτήτων: Ένα έξυπνο «τραπεζάκι» για το παιδικό κάθισμα, στο οποίο το παιδί μπορεί να παίξει, να ζωγραφίσει ή να φάει, χωρίς να του πέφτουν όλα κάτω. Μπορείτε να τον αγοράσετε από εδώ, με 14,90 ευρώ.

Μαξιλάρι ζώνης αυτοκινήτου: Για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας, το μαξιλάρι αυτό είναι ό,τι πρέπει για να κοιμηθούν στο αυτοκίνητο, έχοντας... πού την κεφαλήν κλίναι! Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ με 13 ευρώ.

Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα το μαξιλαράκι στήριξης αυχένα, για εξίσου αναπαυτικό ύπνο. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ, με 7,60 ευρώ.

Φορητό DVD Player: Σωτήριο αν το παιδί είναι σε ηλικία που βλέπει ταινίες και το ταξίδι είναι πολύωρο! Οι τιμές για ένα απλό παιδικό DVD Player με οθόνη κυμαίνονται στα 60-70 ευρώ (δείτε εδώ και εδώ).

Μην ξεχάσετε...

Μην φύγετε από το σπίτι αν δεν έχετε γεμίσει με δροσερό νεράκι το παγούρι του κάθε παιδιού, αν δεν έχετε προμηθευτεί αρκετά χαρτομάντιλα και υγρομάντιλα, ενώ καλό είναι να υπάρχει πάντα και μια αλλαξιά ρούχων διαθέσιμη για τυχόν... ατυχήματα!

Καλό ταξίδι με ασφάλεια και χαρούμενη διάθεση και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

v