Τι να φοράτε καθημερινά στην δουλειά

Τι να φοράτε καθημερινά στην δουλειά

Το στυλ των ρούχων που φοράτε στη δουλειά, στέλνει ένα μήνυμα για εσάς και για το πώς εσείς φαίνεστε στον χώρο εργασίας σας. Σίγουρα το πρώτο που έχει σημασία είναι να είναι κατάλληλο για τον χώρο που εργάζεστε. Αυτό μπορεί να διαφέρει από τον έναν εργασιακό χώρο στον άλλο και εξαρτάται πάντα από τη φύση της δουλειάς, τους πελάτες, το περιβάλλον. Ακολουθεί ένας οδηγός, για το τί θεωρείται κατάλληλο ντύσιμο στο χώρο εργασίας.

Τυπικό Επαγγελματικό ντύσιμο

Σε μερικές θέσεις εργασίας, το τυπικό business ντύσιμο θεωρείται απαραίτητο. Για τους άνδρες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα επαγγελματικό κοστούμι με γραβάτα. Για τις γυναίκες φορέματα ή ταγέρ ή φούστες και μπλούζες ή πουκάμισα. Αυτές οι επαγγελματικές θέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν από δικηγόρους και οικονομολόγους, έως δουλειές με συνεχή προσωπική επαφή με πελάτες, όπως οι δημόσιες σχέσεις. Μερικές εταιρείες έχουν αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα (dresscode), που υπαγορεύει το κοστούμι ή ταγέρ, φορέματα, συγκεκριμένα χρώματα γραβάτας και το ύψος των τακουνιών που οι γυναίκες πρέπει να φορούν. Για τους περισσότερους, το τυπικό αυτό επαγγελματικό ντύσιμο περιλαμβάνει κοστούμια, για γυναίκες και άνδρες, πράγμα που σημαίνει φροντισμένη εμφάνιση και κατάλληλα αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα τα σωστά παπούτσια και για τα δύο φύλα.

Ανεπίσημο Επαγγελματικό

Ελαφρά λιγότερο τυπικό από το τυπικό επαγγελματικό. Για τους άνδρες σημαίνει παντελόνια με πουκάμισο ή πόλο μπλούζα, συνδυασμένα με τζάκετ ή σακάκι αλλά όχι γραβάτα, ή σπορ πουκάμισο με γραβάτα αλλά όχι σακάκι. Για τις γυναίκες, κομψές φούστες ή φορέματα, μπλούζες ή άλλου τύπου τοπ με ένα σακάκι ή τζάκετ. Ο σκοπός τους ανεπίσημου επαγγελματικού ντυσίματος, είναι να εξασφαλίζεται ότι το προσωπικό είναι κατάλληλα ντυμένο για να συναντηθεί με το κοινό οποιαδήποτε στιγμή. Και ενώ τα σακάκια δεν απαιτούνται για τις γυναίκες, ωστόσο δημιουργούν μια δυναμική επαγγελματική εμφάνιση. Τα παπούτσια πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τη φύση της δουλειάς, να είναι ασφαλή, αναπαυτικά, διακριτικά. Αθλητικά παπούτσια και κάλτσες καθώς και καπέλα δεν ταιριάζουν σε χώρους εργασίας.

Επαγγελματικό casual

Είναι ένα πιο ανέμελο ντύσιμο, όπως τα khakis παντελόνια με πόλο μπλούζα ή σπορ πουκάμισα ή πουλόβερ για τους άνδρες και τα σπορ φορέματα, κάπρι παντελόνια και πουλόβερ για τις γυναίκες. Σε μερικές εταιρείες απαιτούνται συγκεκριμένες μπλούζες ή πουκάμισα που φέρουν το σήμα της εταιρείας. Για τα παπούτσια ισχύει ό,τι και στις παραπάνω κατηγορίες, ανάλογα με τη φύση της δουλειάς και τον χώρο που βρίσκεστε. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτόν τον casual τύπο ντυσίματος στη δουλειά όταν έχει ζέστη ή σε πιο casual θέσεις εργασίας. Το επαγγελματικό casual πρέπει να είναι ένα συνολικά φροντισμένο ντύσιμο, το οποίο εννοείται ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει σαγιονάρες, σανδάλια, σορτσάκια και βερμούδες ή μπλούζες χωρίς μανίκια, αλλά μπορεί άνετα να περιλαμβάνει ελαφριά και απλά ρούχα, τζιν, ριχτά πουκάμισα χωρίς σακάκι και σπορ φούστες ή φορέματα. Γενικά, όμως, υπάρχει μια ευρεία σύγχυση σχετικά με το είδος ντυσίματος που επιτρέπεται σε ένα εργασιακό casual περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να κάνουν τον ενδυματολογικό κώδικα που επιθυμούν ξεκάθαρο, ώστε να αποφεύγονται οι ακατάλληλες εμφανίσεις. Το business casual κάποιες φορές χρησιμοποιείται επίσης σαν ένας τρόπος εξοικονόμησης χρήματος στην επιχείρηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι το ανέμελο casual επαγγελματικό ντύσιμο για το καλοκαίρι, βοηθά τους υπαλλήλους να αισθάνονται άνετα, καθώς διαπιστώθηκε ότι έτσι έγινε οικονομία από τη χρήση air condition σε χαμηλότερους βαθμούς.

Μη επαγγελματικό casual

Αυτό είναι το σπορ ντύσιμο, όπως τζιν, πόλο μπλούζες ή άλλου τύπου σπορ πουκάμισα ή πουλόβερ για τους άνδρες και μπλούζες, φούστες, κομψά απλά φορέματα ή σπορ παντελόνια για τις γυναίκες, αλλά σε καμία περίπτωση αθλητικά και fleece. Για τα παπούτσια ταιριάζουν τα σπορ, καθημερινά, άνετα. Μερικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει πλήρως τους ενδυματολογικούς κώδικες ή δεν είχαν ποτέ, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται στους υπαλλήλους να φορούν σχεδόν οτιδήποτε θέλουν. Το σπορ ντύσιμο στη δουλειά, γενικά σημαίνει ότι μπορείτε να φοράτε τα καθημερινά σας ρούχα, όπως τζιν και t-shirts στο χώρο εργασίας σας. Αυτό το στυλ ντυσίματος συνηθίζεται περισσότερο σε εταιρείες τεχνολογίας και media.

Στολές

 

Εάν η εργασία σας απαιτεί στολή, πρέπει να τη φοράτε σύμφωνα με τους κανονισμούς της υπηρεσίας ή τους καταστήματος που εργάζεστε. Εάν οι στολές δεν απαιτούνται στις αποθήκες, κατάλληλο θεωρείται και το τζιν, τα αθλητικά παπούτσια ή οι μπότες εάν χρειάζεται. Αυτή η τάση της στολής, είναι περισσότερο συνηθισμένη σε εταιρείες υπηρεσιών κοινού, όπως είναι οι υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών ή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως πυροσβέστες ή αστυνομικοί. Οι στολές κάνουν τους εργαζόμενους να ξεχωρίζουν, έτσι ώστε αυτοί τους οποίους εξυπηρετούν να τους αναγνωρίζουν εύκολα. Τα στυλ και η ποικιλία των στολών διαφέρουν πολύ. Μερικές επιχειρήσεις, μπορεί να έχουν στολές φτιαγμένες κατά παραγγελία για το προσωπικό τους, ενώ άλλες υπαγορεύουν ένα συγκεκριμένο τύπο ντυσίματος, όπως μαύρο παντελόνι και ένα συγκεκριμένο χρώμα στο πουκάμισο. Κάποιες άλλες μπορεί να απαιτούν ορισμένο τύπο μακιγιάζ ή χτενίσματος.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v