10 σημαντικές πληροφορίες για τη γονιμότητά σας

10 σημαντικές πληροφορίες για τη γονιμότητά σας

Είτε έχετε φτάσει στην φάση της ζωής σας που θέλετε να γίνετε μανούλα, είτε έχετε ήδη αποκτήσει ένα παιδάκι και προσπαθείτε για το επόμενο, η γονιμότητά σας είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία του αποτελέσματος. Είστε, βέβαιες, όμως ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις πιθανότητες που έχετε, εσείς και ο άνδρας σας, να αποκτήσετε σύντομα παιδί; Δείτε δέκα πληροφορίες που μπορεί να κάνουν τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.

Αν έχετε στο μυαλό σας κάποια στιγμή να αποκτήσετε παιδί, θα πρέπει να ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε από τα 20.

Πράγματι, όπως κανείς θα πρέπει να οργανώνει από νωρίς το συνταξιοδοτικό του πλάνο, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με την γονιμότητά του –και αυτό αφορά περισσότερο τις γυναίκες. Ο λόγος είναι ότι, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα για εσάς, αν θέλετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε εγκαίρως για να κατανοήσετε κάθε τυχόν ρίσκο και να πάρετε πιο συνειδητές αποφάσεις για το πότε θα κάνετε, τελικά, παιδί.

Αν, πάλι, σκοπεύετε να αργήσετε να κάνετε παιδί, π.χ. μετά τα 35, θα πρέπει να εξεταστείτε αρκετά νωρίτερα για να δείτε αν οι πιθανότητές σας είναι καλές.

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο κ. Θεοδόση Αρκουλή, μπορείτε εγκαίρως να κάνετε μία ορμονολογική εξέταση για να ελέγξετε την ανασταλτίνη και την αντιμυλλεριανή ορμόνη, οι οποίες θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την γονιμότητά σας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός σας θα κρίνει ποιες είναι οι πιθανότητές σας για να αποκτήσετε σχετικά εύκολα παιδιά μέσα στα επόμενα χρόνια. Όσο πιο αργά κάνετε αυτές τις εξετάσεις, βέβαια, τόσο πιο αβέβαια θα είναι τα αποτελέσματα και πιθανώς δυσοίωνες οι προβλέψεις.

Ένα στα οκτώ ζευγάρια έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Αυτό τουλάχιστον λένε τα στατιστικά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι 1 στα 8 ζευγάρια δεν καταφέρνει να κάνει παιδί ποτέ.

Αν είστε άνω των 40 και προσπαθείτε να κάνετε παιδί, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε απευθείας σε ένα γυναικολόγο που να εξειδικεύεται σε προβλήματα υπογονιμότητας.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάσετε χρόνο, καθώς ένας εξειδικευμένος γιατρός θα σας υποβάλλει άμεσα στις απαραίτητες εξετάσεις και θα σας δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεστε σχετικά με την γονιμότητά σας.

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρολό στην γονιμότητα, όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες.

Οι γιατροί λένε και ξαναλένε πως μετά τα 35 ξεκινά μια σημαντική καμπή στην γονιμότητα της γυναίκας. Στα δε 40 της, μια υγιής γυναίκα έχει μόλις 5% πιθανότητες να μείνει έγκυος σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητά σας, όπως το οικογενειακό ιστορικό, το κατά πόσο καπνίζετε, το ενδεχόμενο να έχετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς και το βάρος σας, το στρες και το πόσο αλκοόλ καταναλώνετε. Ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, π.χ. ενδοκρινολογικά, μπορεί επίσης να επιβαρύνουν την γονιμότητά σας.

Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση της μαμάς σας μπορεί να προδιαγράφουν τη γονιμότητά σας.

Αν η μαμά σας μπήκε στην εμμηνόπαυση νωρίς, π.χ. γύρω στα 35-45, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι μπορεί να έχετε προβλήματα γονιμότητας. Το ίδιο ισχύει αν είχε δύσκολες εγκυμοσύνες, ινομυώματα στη μήτρα ή ενδομητρίωση. Συζητήστε, λοιπόν, με τον γιατρό σας το ιστορικό της μαμάς.

Αν σκοπεύετε να καταψύξετε τα ωάριά σας, η καλύτερη ηλικία για να το κάνετε είναι από τα 20 μέχρι τα 30-32 σας χρόνια.

Όσο πιο νέα είστε τόσο πιο υγιή και καλής ποιότητας θα είναι τα ωάρια που θα καταψύξετε. Αν τα καταψύξετε μετά τα 35 αυξάνεται ο κίνδυνος να μην έχετε αρκετά υγιή ωάρια για όταν θα θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.
Μάθετε περισσότερα για την κρυοσυντήρηση ωαρίων εδώ

Ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε τι πέρασαν άλλα ζευγάρια για να μπορέσουν να γίνουν γονείς, οπότε μην συγκρίνεστε με αυτά.

Οι γυναικολόγοι τονίζουν ότι είναι σημαντικό κάθε ζευγάρι να καταλάβει ότι αποτελεί μία μεμονωμένη περίπτωση. Επίσης, ό,τι κι αν έχετε ακούσει για το πώς έμεινε έγκυος η κάθε γυναίκα, π.χ. πόσο εύκολα και με ποια μέθοδο, μπορεί να μην είναι πάντα 100% σωστό. Για παράδειγμα, διάσημοι που φαίνεται να κάνουν εύκολα παιδί στα 40, μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ωάρια δωρητή ή να είχαν καταψύξει δικά τους ωάρια πριν χρόνια. Και μην θεωρείτε ότι κάτι που «πέτυχε» σε άλλους θα πετύχει και σε εσάς.

Προβλήματα με την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος μπορούν κάποιες φορές να αντιμετωπιστούν είτε με μια απλή επέμβαση είτε με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Μία συχνή παρανόηση είναι ότι η ανδρική υπογονιμότητα είναι μη θεραπεύσιμη. Για κάποιους άνδρες μπορεί να είναι έτσι, όμως σε πολλές περιπτώσεις μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά (π.χ. η διακοπή καπνίσματος μαριχουάνας ή κατανάλωσης αλκοόλ ή η απώλεια βάρους). Από την άλλη, σε περιπτώσεις κιρσοκήλης ή αν έχουν φράξει οι σωλήνες εκσπερμάτισης, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με μία απλή επέμβαση.

Μην απελπίζεστε, ακόμα κι αν έχει περάσει ένας χρόνος που δεν τα έχετε καταφέρει.

Οι θεραπείες υπογονιμότητας έχουν εξελιχθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να αποκτήσουν το πολυπόθητο μωράκι τους. Να θυμάστε ότι το πιο δύσκολο βήμα είναι πάντα το πρώτο: Να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Είναι, όμως, και το πιο σημαντικό, καθώς θα καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσετε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

v