Τα καλύτερα βιβλία για αδέλφια!

Τα καλύτερα βιβλία για αδέλφια!

Τα περισσότερα παιδικά βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία «σχέσεις μεταξύ αδελφών» έχουν συνήθως ένα κοινό μοτίβο: το μεγαλύτερο παιδί ζηλεύει το μικρότερο, στις περισσότερες περιπτώσεις εύχεται να μην είχε γεννηθεί το μικρό, θυμώνει με τη μαμά που ξαφνικά φροντίζει και κάποιον άλλον... ώσπου στο τέλος μέσα από διαφορές διαδικασίες και ταλαιπωρίες, το μεγάλο παιδί τελικά αγαπάει το μικρότερο, μαθαίνει να διαχειρίζεται την ζήλεια του, ή να μη ζηλεύει καθόλου και δεν θέλει να το αποχωριστεί ποτέ. Προφανώς βγαλμένες από τη ζωή είναι αυτές οι ιστορίες και όταν το βιβλίο είναι καλογραμμένο και με καλή εικονογράφηση, οπωσδήποτε έχει την αξία του. Ωστόσο εμείς επιλέξαμε να οικοδομήσουμε αυτή την ευαίσθητη, και εύθραυστη κάποιες φορές, σχέση μέσα από άλλο δρόμο. Μέσα από την απόλαυση!

Διαλέξαμε παιδικά βιβλία που μπορούν να διαβάζουν τα αδέλφια μαζί (ακόμα κι αν έχουν κάποια διαφορά ηλικίας) με ήρωες... φυσικά αδέλφια. Τα αδέλφια σε αυτά τα βιβλία περνάνε καλά μεταξύ τους και είμαστε σίγουροι ότι οι μικροί μας αναγνώστες θα διασκεδάσουν οπωσδήποτε διαβάζοντάς τα αλλά και θα νιώσουν ότι τελικά βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο με τα αδέλφια τους!

Αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα!

«Τσακωνόμουν ωραία και καλά ένα κυριακάτικο βράδυ με τον αδερφό μου και όταν, επιτέλους, έπεσα για ύπνο μουτρωμένη, ανακάλυψα πως κάποιος σουλατσάριζε στο δωμάτιό μας, η πόρτα δεν άνοιγε, το φως δεν άναβε και ένα άγνωστο αγόρι μάς ανακοίνωσε στα σκοτεινά πως ήρθε για να γίνουμε αδέρφια και να μας πάρει μαζί του σε μυστικές πολιτείες! Εμένα και το βάσανό μου. Τον αδερφό μου τον Ηλία.» ... Και η περιπέτεια αρχίζει! Οι ήρωες του βιβλίου βρίσκονται στη μαγική Σελιδούπολη, επιφορτισμένοι με το καθήκον να προστατεύσουν το αγαπημένο τους βιβλίο.

Το Αδέλφια ενωμένα ποτέ νικημένα, γραμμένο με πολύ χιούμορ και φαντασία, είναι ένα πολύ πρωτότυπο παιδικό μυθιστόρημα που μέσα από περιπέτειες γεμάτες αγωνία και δράση στοχεύει να κάνει τα παιδία να αγαπήσουν τα βιβλία και να κατανοήσουν την αξία τους.

Περά από αυτό όμως, θυμίζει στα αδέλφια κάτι που ξέρουν, αλλά σε μικρές ηλικίες ξεχνάνε πού και πού: Το πόσο δυνατή είναι η αδελφική σχέση και το πόσο πολύ έχουν ανάγκη το ένα το άλλο.

Ηλικίες: Οι εκδότες του βιβλίου το προτείνουν για παιδιά από 9 ετών και πάνω. Σίγουρα ωστόσο, μπορεί να διαβαστεί και από μικρότερα παιδιά (όχι μικρότερα από 6 ετών) και οπωσδήποτε μπορεί να διαβαστεί σε αδέλφια με μια διαφορά ηλικίας αντίστοιχη εκείνης των ηρώων του βιβλίου (6 ετών και 10 ετών).

Συγγραφέας: Μάγια Δεληβοριά
Εκδόσεις: Κέδρος

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

Κοιμήσου επιτέλους

Ο μικρός αδελφός δε λέει να κλείσει τα μάτια του αν δεν του πει μια ιστορία ο μεγάλος του αδελφός. Και ο μεγάλος πολύ καλός αδελφός, προσπαθεί κάθε βράδυ να φτιάξει ιστορίες με πλεϊμομπίλ, πειρατές, σπάιντερμαν, σοκολάτες και μπισκότα, αλλά όχι δράκους φαντάσματα και όλα τα άλλα θηρία που τρομάζουν τα μικρά παιδιά... Και τα καταφέρνει μια χαρά! Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ διασκεδαστικό βιβλίο, απολαυστικό και αστείο, αλλά και με διάθεση να μάθει στους μικρούς αναγνώστες από καινούριες λέξεις μέχρι πληροφορίες για τον κόσμο και τη φύση.

Εκτός όμως από την παιδαγωγική του συνεισφορά, η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει ο μεγάλος αδελφός τον μικρότερο, αλλά και η τρυφερότητα που σε ανύποπτο χρόνο εκδηλώνει ο μικρός προς τον μεγάλο είναι η «υπόγεια» αξία του βιβλίου.

Οι 20 ιστοριούλες του βιβλίου είναι πολύ καλά εικονογραφημένες με τα σκίτσα του Άλκη Ουλκέρογλου που με ευρηματικό τρόπο πετυχαίνει να ζωντανέψει την αφήγηση του μεγάλου αδελφού

Ηλικίες: Το βιβλίο είναι ιδανικό να το διαβάσετε σε αδέλφια που έχουν μεταξύ τους μια διαφορά ηλικίας 2-3 χρόνια, ή και λίγο παραπάνω. Οι ηλικίες που θα μπορούσε να διαβαστεί το βιβλίο και να είναι διασκεδαστικό (αλλά και όχι πολύ παιδικό για τα μεγαλύτερα αδέρφια) είναι από 4- 9 ετών.

Συγγραφέας: Αριστείδης Μιχαλόπουλος
Εκδόσεις: Ερευνητές

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

Όλοι μαζί στον μπλε καναπέ

- "Σταματήστε αμέσως!" λέει η μαμά. "Στους καναπέδες καθόμαστε, ΔΕΝ χοροπηδάμε!"
- "Ο μπαμπάς λέει ότι ο καναπές μας είναι ξεχαρβαλωμένος, η γιαγιά λέει ότι είναι μαρτύριο για την πλάτη της. Εγώ αναρωτιέμαι: "Τι έχουν πάθει οι μεγάλοι; Ο καναπές μας είναι απλώς μεγάλος, μπλε και καταπληκτικός!"

Ένας καναπές που μεταμορφώνεται σε σπίτι, υποβρύχιο, ταξί και ό,τι βάλει ο νους των παιδιών, της Τίνας και του Κωστή που παρέα με τα δυο τους γατιά, την Τούμπα και τη Θρούμπα, ζουν ατέλειωτες περιπέτειες στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Ένα βιβλίο που πρωτοτυπεί και δείχνει τα αδέλφια να παίζουν αγαπημένα, να διασκεδάζουν αφάνταστα, να στήνουν φανταστικές περιπέτειες πάνω στον καναπέ τους και να ενώνονται απέναντι στον κοινό τους «εχθρό», τη μαμά τους που προσπαθεί να τους πείσει ότι ο καναπές είναι για να καθόμαστε!

Ο συγγραφέας του βιβλίου Tim Hopgood έχει κάνει και την εικονογράφηση του βιβλίου που πραγματικά μαγεύει τα μικρά.

Ηλικίες: Το Όλοι μαζί στον μπλε καναπέ απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και πάνω. Και σ' αυτή την περίπτωση τα αδέλφια απολαμβάνουν να το διαβάζουν μαζί καθώς οι σκανταλιές και οι φανταστικές ιστορίες, αφενός τους ενώνουν, αφετέρου τους θυμίζουν κάτι από τον εαυτό τους.

Συγγραφέας: Tim Hopgood
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v